Homepage > Actueel > Activiteiten

Activiteiten

Op deze pagina een overzicht van VVAO activiteiten die geweest zijn en indien aanwezig bijhorende verslagen van die activiteiten. Komende activiteiten zijn te vinden in de agenda.

3 maart 2024

VVAO Internationale vrouwendag evenement Rosmalen

De VVAO organiseerde, zoals altijd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, een landelijk open toegankelijk evenement. In 2024 vond deze bijeenkomst plaats op 3 Maart  Rosmalen. Het evenement was uitverkocht en de carrousel van workshops was leuk om te doen. Het thema was rolpatronen die je doorgeeft naar de volgende generatie. Diverse generaties waren ook aanwezig bij dit evenement.
Dit evenement  was in een mum van tijd UITVERKOCHT. Bij dit evenement waren ongeveer 80 deelnemers.Ga naar Nieuws voor een verslag van dit succesvolle evenement.
Wil je ook nog een workshop volgen? De VVAO organiseert nog een workshop met Floor op 13 April, ergens in het midden van het land.
Heb je interesse? Ga naar de Agenda en Meld je dan snel aan. Deze workshop kan gevolgd worden door leden en niet-leden.

24 November 2023 - 10 December 2023

Orange the World 2023

Sinds 2022 is de VVAO actief betrokken bij de campagne  Orange the World van UN-Women (https://www.orangetheworld.nl/). De VVAO is één van de samenwerkingspartners. De campagne 2023 is begonnen op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. De tussenliggende dagen worden de ’16 Days of Action against Violence against Women’ genoemd. Het thema is dit jaar “Veilig, overal en altijd”, want geweld tegen vrouwen vindt niet alleen achter de voordeur plaats maar ook daarbuiten. 
UN Women Nederland heeft een Actiepunten voor de Politiek opgesteld en 25 November uitgereikt aan Mariette Hamer en demissonair minister van Onderwijs Dijkgraaf. Download hier de Orange-the-World Actiepuntenlijst.

 

19 November 2023
Women Economic Forum 2023 in Arnhem: dashboard & mini-symposium
Elk jaar organiseert de VVAO het Women Economic Forum, waar iedere keer het  "VVAO Emancipatie Dashboard 2023" gepresenteerd wordt. Het dashboard bestaat uit een beoordeling van de status van vrouwen met betrekking tot: Opleiding, Arbeidsparticipatie, Financiele onafhankelijkheid, Loonkloof, Carrrierekansen en Vertegenwoordiging. De cijfers zijn afkomstig van het CBS en enkele andere bronnen. Het dashboard laat de verschillen tussen vrouwen en mannen met een HBO- of WO-opleiding qua arbeidsparticipatie, inkomen en financiële zelfstandigheid, carrièrekansen en maatschappelijke invloed. VVAO voorzitter Sophie Witteveen liet aan de hand van cijfers - van o.a. het CBS - zien dat volledige gendergelijkheid in 2023 nog niet is bereikt.  Gekoppeld de presentatie van het dashboard, wordt er elk jaar ook een een mini-symposium georganiseerd gerelateerd aan het dashboard. In 2023 is gekozen om het thema werk-prive balans nader te belichten vanuit cultureel, fiscaal en praktisch oogpunt.
Tijdens het forum van 2023 werden factoren die van invloed zijn op de arbeidsparticipatie van vrouwen besproken. Daarbij ging het om maatschappelijke opvattingen, fiscale beperkingen, verdeling van zorgtaken en inzet van bedrijven. De volgende spreeksters hebben op dit forum gesproken: Liesbeth Staats (culturele inzichten), Prof. Sigrid Hemels (fiscale inzichten) en Wieteke Graven (praktische aanpak). Alle spreeksters gaven inzichten in de oorzaken van genderongelijkheid en wat er aan gedaan kan worden. Wieteke Graven gaf aan dat systeemveranderingen nuttig zijn, maar nu ook genoeg praktische opties zijn om zaken te verbeteren. Zij helpt bedrijven om voorwaarden te scheppen om het voor vrouwen aantrekkelijker te maken om meer uren te werken. Tijdens het forum werden Liesbeth Staats, Sophie Witteveen en een aantal VVAO-leden geinterviewd door de EO over dit thema.

Vind hier het uitgebreide verslag (PDF) van het mini-symposium en de Presentaties (PDF). 

VVAO Emancipatie Dashboard 2023

Bijschrift bij plaatje: De zes ijkpunten van het VVAO Emancipatie Dashboard 2023 en de scores.
Rood = grote gendergap; Geel = gendergap wordt ingelopen; Groen: gelijke kansen.

 

 

 

 

Het volgende VVAO Women Economic Forum mini-symposium vindt plaats op 17 November 2024.

 

15 October 2023
Workshop Decision making across cultures with Fernando Lanzer

On Sunday October, 15 organized the VVAO an English language workshop titled “Decision managing across cultures” in Grand café 1e klas wachtkamer on Amsterdam Central Station.The event was attended by 27 women, VVAO members who brought international friends and non-members who found us on Eventbrite. As a follow up to the workshop an international circle with internationals will be formed. Also a Private Linked-in Group Internationa is set-up for the international participants to share ideas and relevant posts. Interested to join the International circle or Private Linked-in Group? Please send an email to internationaal@vvao.nl. Use this LINK to read the report on this Website. You can also read the report as PDF file with this LINK.

 

26 September 2023
Webinar Psychologie ongewenst gedrag op de werkvloer
De online bijeenkomst (26 September 2023), "Psychologie van Ongewenst Gedrag", georganiseerd voor de jongeren van de VVAO, bood inzicht in de complexiteit van ongewenst gedrag en de moeilijkheden bij het melden ervan. Roos Dohmen, een ervaren gedragspsycholoog en adviseur voor veilige organisaties gaf dit webinar. Lees het verslag op de Website met deze LINK. Gebruik deze LINK voor de PDF-versie van het verslag.

 

17 September 2023
Lustrum 105 jaar VVAO
Het lustrum op 17 september was een succes! 130 van de 180 deelnemers namen deel aan de rondleiding door de bibliotheek Neude met zijn imposante zaal. Terwijl de helft het gebouw verkende nam de andere helft deel aan een pubquiz. Die bleek nog niet zo gemakkelijk! Ga naar deze WEBPAGINA voor een verslag, foto's en uitslag van de Quiz. Sophie Witteveen, de landelijke voorzitter van de VVAO, hield een mooie speech over het "Onvoltooid Verleden" van de Vrouwenemancipatie. Er zijn zeker stappen gezet in de afgelopen 105 jaar voor een betere positie van vrouwen in de maatschappij, maar het doel van 100% gendergelijkheid is nog niet bereikt. Gebruik deze LINK om de speech van Sophie te lezen (PDF).

 

12 September 2023
Interactieve info- en debatavond door VVAO Zwolle
VVAO organiseerde op 12 September een interactieve info- en debatavond over jouw invloed op je leefomgeving. Wat is burgerparticipatie, helpt dat ook? Met als spreekster Christine Bleijenberg, associate lector hogeschool Den Haag, over de mogelijkheden en effectiviteit van burgerparticipatie. Lees het verslag over deze bijeenkomst in dit document.
 

17 juni 2023
Interactieve voordracht professor Linda Senden
Hoe kunnen instituties in genoemde domeinen structureel ‘herbedraad’ worden, met het oog op de bestrijding van de hoofdoorzaken van die ongelijkheden en het realiseren van daadwerkelijke gelijkheid, inclusie, vertegenwoordiging en definitiemacht?


11 maart 2023
Documentaire It’s raining women
Bij de première op het Internationaal Filmfestival in Assen heeft Sophie Witteveen namens de VVAO de film ingeleid en nabesproken met regisseur Mari Soppela.  Lees hier de speech van Sophie.

 

4 maart 2023
Viering Internationale Vrouwen Dag
Sophie Witteveen opende als landelijke voorzitter de Internationale Vrouwendag. Je kunt hier haar speech lezen over de Vrouwenemancipatie in historisch perspectief.

 

19 november 2022
VVAO Emancipatie Dashboard toont dat gendergap bij hoogopgeleide vrouw groter dan gemiddeld.
Voor het eerst is er een overzicht van de verschillen tussen vrouwen en mannen met een HBO- of WO-opleiding qua arbeidsparticipatie, inkomen en financiële zelfstandigheid, carrièrekansen en maatschappelijke invloed.

 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED