Homepage > Activiteiten > 4 Maart Viering Internationale Vrouwen Dag

4 Maart Viering Internationale Vrouwen Dag

Historie

Sophie Witteveen opende als landelijke voorzitter de Internationale Vrouwendag. Je kunt hier haar speech lezen over de Vrouwenemancipatie in historisch perspectief.

Thema

Het thema vanuit International Womens’ Day is “embracing Equity”. Equity is vanuit economisch perspectief “Eigen Vermogen”, je eigen kapitaal dus.
Vanuit sociaal perspectief is equity “gelijkheid” of “rechtvaardigheid.

Zowel kapitaal als gelijkheid komen terug in de Missie en Visie van de VVAO:

DE VVAO IS HET NETWERK VOOR DE HOOGOPGELEIDE VROUW. DOOR HET DELEN VAN KENNIS EN ERVARING STREVEN WE GELIJKHEID EN ECONOMISCHE ZELFSTANDIGHEID NA OM ZO DE POSITIE VAN DE VROUW VERBETEREN.

Suzanna Jansen sprak over haar boek “de Omwenteling: of de Eeuw van de vrouw. “Aan de hand van haar boek, waarbij haar moeder als belangrijke inspiratiebron dient, vertelde zij over de positie van de vrouw en welke stappen hierin zijn gemaakt. Het is nog niet zo heel lang geleden dat vrouwen handelingsonbekwaam werden als ze trouwden (tot 1956). Of dat je als vrouw werd ontslagen als je trouwde. Maar in de 20e eeuw zijn veel stappen gemaakt in de emancipatie van de vrouw. Dankzij onze moeders en oma’s zijn we nu, anno 2023 een heel eind. Maar we zijn er nog niet.

 

Maaike Rikhof vertelde over de emancipatie van de vrouw in de kunst rond 1900. Zij had tal van voorbeelden over vrouwen die als kunstenares of als model vochten om erkenning van hun talent.

Zo waren stillevens en landschappen wel toegestaan, maar (naakt)modellen kon echt niet! In hun erkenning waren zij vaak afhankelijk van vader, broer of echtgenoot.

Haar visie over vrouwen in de kunst komt tot uiting in de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw in het SInger Laren. 

 

Lobna Abdo deelde haar verhaal over haar ontvangst in Nederland en hoe zij haar positie als vluchteling en later als student, moeder en echtgenote ervaart in Nederland. De aangeboden baan als koffiejuffrouw zag zij als bachelor in de Economie niet zitten. Hoe zij omgaat met tegenslag en zo haar eigen pad bewandelt is een inspiratie voor ons allen. Daarbij is haar gevoel voor humor aanstekelijk en haar doorzettingsvermogen goud waard. Over kapitaal gesproken….

 

 

 

De dag werd afgesloten met het Bach Consort met een muzikaal verhaal over vrouwelijk componisten ten tijde van de strijd om het vrouwenkiesrecht. Vaak werd hun werk uitgebracht via een echtgenoot of broer, terwijl zij hun creativiteit juist openlijk wilden uiten (hier ook dus).

Ook de kritiek van mannelijke componisten op hun werk kwam aan de orde. Als verrassing bracht het Bach Consort het lied van Annie MG Schmidt ten gehore; Was ik maar een kleine zwakke vrouw. Ook hier blijkt humor een belangrijk wapen!

 

 

 

 

 

Dank aan iedereen, die heeft meegeholpen om van deze dag een succes te maken!
Speciale dank aan Diete, die deze mooie dag heeft georganiseerd!

Contact
VVAO Kantoor 
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED