Homepage > Activiteiten > VVAO Emancipatie Dashboard toont dat gendergap bij hoogopgeleide vrouw groter dan gemiddeld.

VVAO Emancipatie Dashboard toont dat gendergap bij hoogopgeleide vrouw groter is dan gemiddeld.

19 november 2023

Er is  een nieuwe index met cijfers over de gendergap van hoogopgeleiden. Dit “VVAO Emancipatie Dashboard” werd samengesteld door de Vereniging van Vrouwen met Hogere Opleiding (VVAO). Voor het eerst is er een overzicht van de verschillen tussen vrouwen en mannen met een HBO- of WO-opleiding qua arbeidsparticipatie, inkomen en financiële zelfstandigheid, carrièrekansen en maatschappelijke invloed. Meer vrouwen dan mannen zijn inmiddels hoogopgeleid in Nederland. Maar de loonkloof, het verschil in inkomen tussen hoogopgeleide vrouwen en dito mannen, blijkt in het bedrijfsleven met -22% nog dieper te zijn dan voor vrouwen in het algemeen. 

Het VVAO Emancipatie Dashboard werd op 19 november gelanceerd op het Women Economic Forum in het Hilton in Amsterdam. VVAO voorzitter Sophie Witteveen liet aan de hand van cijfers - van o.a. het CBS - zien dat vrouwen met een universitaire opleiding al in hun eerste functie in de regel minder per uur betaald krijgen dan mannen. Bij vrouwen werkzaam in het bedrijfsleven groeit het gemiddeld uurloon na hun 35e jaar vaak niet meer, terwijl het salaris van de meeste mannen pas bij 50 een piek bereikt. Vele onzichtbare barrières belemmeren hoogopgeleide vrouwen bij het vinden van hoge of leidinggevende functies. De cijfers ondersteunen dat dit glazen plafond helaas nog steeds bestaat: gemiddeld zijn er voor elke 100 mannen 34 vrouwen actief in managementposities (25 %). In West-Europa zijn dat er ongeveer 48 op elke 100 mannen (32 %). Indien het aantal vrouwen in de subtop te laag blijft, wordt het voor ondernemingen ook moeilijker om te voldoen aan het quotum van minimaal eenderde vrouwelijke topbestuurders en commissarissen.


Sophie Witteveen stelt “Onze voorgangers in de VVAO, waaronder Aletta Jacobs en Marga Klompé, hebben gestreden voor gelijke rechten voor vrouwen. Mede dankzij de inspanningen van de VVAO-oprichters een eeuw geleden zijn er nu meer meisjes dan jongens die kunnen studeren. En ze behalen hun bul sneller en vaker dan hun mannelijke studiegenoten. Die winst moet echter nog vertaald worden naar maatschappelijke en carrièrekansen. De VVAO streeft naar empowerment van vrouwen in alle fasen van hun leven, zowel in hun werk als in hun privéleven.

Lees / download de powerpoint VVAO Emancipatie Dashboard
 

Bijschrift bij plaatje: De zes ijkpunten van het VVAO Emancipatie Dashboard 2022 en de scores.
Rood = grote gendergap; Geel = gendergap wordt ingelopen; Groen: gelijke kansen.

Contact
VVAO Kantoor 
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED