Ondernemend, betrokken, nieuwsgierig en hoger opgeleid. Ook VVAO-dna?

VVAO-Blokjes-3884

De VVAO is een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. De VVAO inspireert, opent deuren, professioneel en persoonlijk en zet zich in voor inclusiviteit, gelijkwaardigheid en verbinding.

Ondernemend, betrokken, nieuwsgierig en hoger opgeleid. Ook VVAO-dna?

De VVAO is een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. De VVAO inspireert, opent deuren, professioneel en persoonlijk en zet zich in voor inclusiviteit, gelijkwaardigheid en verbinding.

                                   WELKOM OP DE SITE VAN DE AFDELING UTRECHT 

 

 

JAARTHEMA 2022 

 

BEELDEN VAN VROUWEN

 

Wil je kennis komen maken?

Dat kan bij de eerstvolgende bijeenkomst.

Stuur een mailtje naar Ineke. Klik hier.

Of neem contact op via utrecht@vvao.nl 

We kijken uit naar je komst!

Oorlog in Oekraine

De VVAO afdeling Utrecht is erg begaan met de situatie in Oekraine. Het bestuur heeft bij de gemeente Utrecht kenbaar gemaakt dat ze als vereniging, waar mogelijk, een steentje wil bijdragen.
Als VVAO-leden Oekrainse vrouwen mee willen nemen naar de zussenborrel, van harte welkom

Afdeling Utrecht

1918 - Oprichting VVAO

Omstreeks 1900 waren er zeer weinig aan een universiteit afgestudeerde vrouwen, maar in het eerste decennium van de twintigste eeuw nam dit toe tot een paar honderd. In 1913 vond een aantal van deze vrouwen elkaar bij de vormgeving van het onderdeel Hoger onderwijs van de tentoonstelling “De Vrouw 1813-1913”.  Dit groepje vormde de bakermat van de op 12 mei 1918 in 's-Gravenhage opgerichte 'Vereeniging van Gestudeerde Vrouwen', die later de 'Vereniging van Vrouwen met een Academische Opleiding' (VVAO) ging heten. Sinds 1988 kunnen ook vrouwen met een hogere, niet-academische opleiding lid worden van de VVAO. Daarom werd in 1996 de naam veranderd in 'Nederlandse Vereniging van Vrouwen met Hogere Opleiding. De afkorting VVAO bleef echter behouden.

De VVAO wil een inspirerend, zakelijk en persoonlijk netwerk zijn voor hoogopgeleide (hbo en wo), ambitieuze en sociaal betrokken vrouwen. De ontmoetingsplek om inhoudelijk met elkaar te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen, te netwerken en te ontspannen. Ook werken afdelingen regionaal met elkaar samen. Landelijk zijn er 32 afdelingen. Er is voor jonge VVAO-leden een 33e afdeling in oprichting: Club 33 . Deze afdeling gaat hen- naast het lidmaatschap van de regionale afdelingen- een extra landelijk contact-platform bieden tot kennis- en ervaring-uitwisseling met leeftijdgenoten

De VVAO Utrecht met ca. 150 leden die in Utrecht en omgeving wonen, biedt de mogelijkheid elkaar te ontmoeten via lezingen, borrels en kringactiviteiten. Wie graag in kleiner verband actief is, kan kiezen uit ruim 12 kringen. Is hier niet bij wat je zoekt, dan kun je ook zelf een kring oprichten. Elke tweede maand is er een vrije inloopborrel te Utrecht. Deze is bedoeld voor iedereen die op een laagdrempelige manier andere VVAO-leden wil ontmoeten.

Vorig jaar in maart 2021 hield Corina Koolen op Internationale Vrouwendag haar lezing over vrouwen en literatuur, In september was in het Catharijne Convent een lezing met rondleiding over de tentoonstelling Maria Magdalena. In oktober in bibliotheek Neude een bijeenkomst met Taal Doet Meer waarin specifiek ingegaan wordt op hun werk met anderstalige vrouwen die in de Nederlandse samenleving willen meedoen en we sloten 2021 af met de Winterbijeenkomst met een lezing door Liesbeth Woertman over haar boek 'Je bent al mooi'. 

Het thema voor 2022 is Beelden van vrouwen.

We starten op 16 februari in Galerie KUUB met een lezing 'Vaccin voor de geest' en op 6 maart vieren we samen met 3 andere VVAO afdelingen Internationale vrouwendag met het thema 'Hormonen' en de Jaarvergadering van onze afdeling met een lezing over de  stichting MATellegen is gepland op zaterdag 19 maart op de locatie Ganspoort bij station Vaartse Rijn. 

Jaarprogramma 2022 

We houden de leden op de hoogte via de maandelijkse nieuwsbrief. Natuurlijk zijn vragen en ideeën van harte welkom.

Wil je meer weten over de activiteiten en het lidmaatschap. Neem contact op via utrecht@vvao.nl

 

SAVE THE DATE!

Zaterdag 28 mei Wandelkring
Elke laatste zaterdagmiddag van de maand.
Aanmelden bij 
Trudie van de Kant

 

Dinsdag 31 mei 2022   Themabijeenkomst Vrouwelijk Leiderschap 
Lezing en rondleiding door Vivienne van Eijkelenburg, directeur van Difrax, een Nederlands familiebedrijf dat al meer dan 50 jaar babyproducten ontwerpt en maakt. De themabijeenkomst vindt plaats in het bedrijf Rembrandtlaan 42 in Bilthoven (naast het station). Tijd: 16.00 - 18.00, aanmelden bij Josine van Rijn .

 

Donderdag 9 juni    Pre-leden vergadering en Zussenborrel in Karaf, Korte Jansstraat 13-15, aanvang 17.30 aanmelden bij Trudie van de Kant .

 

Stadsopera Trijn
Zaterdag 18 juni 20.00 uur  
Zondag 19 juni 13.30 uur
Zondag 19 juni 20.00 uur

In juni 2022 trilt Utrecht op haar grondvesten met vier uitvoeringen van de nieuwe opera van Bob Zimmerman en Ruben van Gogh: Trijn.
In 1577 bestormde Trijn van Leemput met een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg, dat dienst deed als dwangburcht en gevangenis. De Spaanse bezetting van Utrecht was dan wel voorbij, maar het stadsbestuur weigerde het gehate kasteel af te breken. Trijn van Leemput kwam in verzet en met de pikhouweel in de hand bestormde ze met haar medestrijders de burcht. Met succes, wat leidde tot de sloop van de zogehate dwangburcht. Het Klein Operakoor en het Utrechts Studentenorkest voeren dit actuele muziekspektakel uit. 
Een groepje van de VVAO Utrecht gaat op zondagmiddag 19 juni. Ga je mee? Koop een kaartje en na afloop treffen we elkaar in de hal.

 

Dinsdag 21 juni Start historische leeskring. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Aanmelden bij Antoinette Krop

 

Juli   Bezoek museum en wandeling Maximapark

 

Augustus   Wandeling Utrecht muurschilderingen

 

Zaterdag 24 september   Lustrum VVAO-Utrecht

 

Kringen


Schrijf je in voor 'The VVAO Post'

Uw e-mail

Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Cookie statement

Contact
VVAO Kantoor 
Herengracht 237a
1016 BH Amsterdam
kantoor@vvao.nl

© 2022 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED