Ondernemend, betrokken, nieuwsgierig en hoger opgeleid. Ook VVAO-dna?

VVAO-Blokjes-3884

De VVAO is een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. De VVAO inspireert, opent deuren, professioneel en persoonlijk en zet zich in voor inclusiviteit, gelijkwaardigheid en verbinding.

Ondernemend, betrokken, nieuwsgierig en hoger opgeleid. Ook VVAO-dna?

De VVAO is een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. De VVAO inspireert, opent deuren, professioneel en persoonlijk en zet zich in voor inclusiviteit, gelijkwaardigheid en verbinding.

Literatuur

Leeskring 1

Contactpersoon: Josien Pheifer 
Leeskring 1 bestaat uit 9 leden en komt ongeveer een maal per 6 weken op dinsdagavond bij elkaar. We spreken steeds voor een paar avonden af welk boek we zullen lezen, wie inleider en wie gastvrouw is. We hebben geen schema, maar iedereen komt een keer aan de beurt.
We hebben geen vaste manier van bespreken. Over het algemeen vertelt de inleider iets over de auteur en ieder leidt de avond op haar eigen manier. Doordat er de laatste 8 jaar niemand bijgekomen is leren we elkaar steeds beter kennen en is er altijd een zeer geanimeerde discussie over het te bespreken boek, maar ook wel over persoonlijker zaken. We vinden het belangrijk dat we elkaars mening accepteren, en dat is merkbaar als we niet allemaal dezelfde waardering voor een boek hebben.
Aan het slot van de avond maken we een lijstje van boeken die we elkaar aanraden te lezen. Dat lijstje wordt vervolgens per e-mail aan iedereen toegestuurd.

Boeken in 2021

Pieter Waterdrinker, De rat van Amsterdam
Jaap Scholten, Suikerbastaard
Javier Marias, Berta Isla
Brilka van Nino Haratischwili, Het achtste leven

Jessica Durlacher, De stem
Lale Gul, Ik ga leven
Olga Tokarczuk, Jaag je ploeg over de botten van de doden

Leeskring 2

Contactpersoon: Yvonne Bos 
Leeskring 2 bestaat uit 7 leden en komt ongeveer om de zes weken bijeen op woensdagavonden. De te lezen boeken worden een of twee bijeenkomsten vooraf in gezamenlijk overleg gekozen. Het is de bedoeling dat iedereen zich niet alleen verdiept in het boek, maar ook in de verdere informatie die daarover te vinden is. De manier waarop het boek vervolgens wordt besproken varieert en is afhankelijk van het gekozen boek en de aard en hoeveelheid van de opgedane kennis. Daarnaast is er ook gelegenheid om in te gaan op niet boek-gerelateerde onderwerpen.

Boeken in 2021

Julian Barnes, De man in de rode jas
Raynor Winn, Het zoutpad.
Dido Michielsen, Lichter dan ik
Rutger Bregman, De meeste mensen deugen

Leeskring 3

Contactpersoon: Marjan de Wolff 
Leeskring 3 bestaat uit 8 personen. Wij komen in principe op donderdagavond, 19.45 bij elkaar, afwisselend bij iemand thuis. Ongeveer eens in de 6 weken.
Wij streven ernaar dat iedereen aanwezig kan zijn en daarom wordt er soms geschoven met de datum, waardoor er dan langere tijd tussen de bijeenkomsten zit.
Bij iedere bijeenkomst is één van ons de inleider. Zij stuurt een aantal dagen van te voren een lijstje met vragen/discussietips toe. Iedereen bereidt de bijeenkomsten nauwgezet voor.
Hoewel we natuurlijk af en toe een beetje afdwalen wordt er toch wel grotendeels over het boek zelf gepraat. Ik denk dat iedereen de bijeenkomsten als stimulerend én gezellig ervaart.

Boeken in 2021

28/1 Mazzel Tov, Margot Vanderstraeten
25/3 Wij zijn Licht, Gerda Blees
20/5 Een Rooie aan de Kant van de Weg, Anne Tyler
12/7 de Val van Thomas G., Nelleke Noordervliet
2/9 de Kaalvreter Machteld, Siegmann
Nog te lezen:
20/1 Gebroken Wit, Astrid Roemer
Gewoonlijk zijn bij ons de meningen enigszins verdeeld, maar over het algemeen was men enthousiast over deze boeken.
Hartelijke groet,
Marjan de Wolff

Leeskring 4

Contactpersoon: Giny van Lin 
Leeskring 4 heeft 9 deelneemsters. We beginnen met een eerste reactie van het boek door iedereen. Degene die het boek heeft voorgesteld stuurt 2 weken voor de bijeenkomst een aantal discussievragen.
Zij begint eerst met informatie over de schrijver of schrijfster van het boek. Dan worden de vragen doorgenomen en ontstaat een discussie. Vaak is het zo dat aan het eind de kijk op het boek veranderd is door de discussie.

Gelezen boeken in 2021:

De kunst van het verliezen –  Alice Zeniter – Frankrijk
Het land van herkomst van haar familie – Algerije – was voor Naima lange tijd een gegeven zonder veel belang. Maar in een tijd waarin identiteitskwesties elk debat domineren, lijkt haar alles op haar wortels te wijzen. Maar hoe kan ze een band hebben met een familiegeschiedenis die haar nooit verteld is?  Haar grootvader, een Berber uit een bergdorp, was overleden voordat ze hem had kunnen vragen waarom hij, door zijn landgenoten, gezien werd als collaborateur tijdens de Algerijnse oorlog en waarom hij naar Frankrijk moest vluchten. Haar vader, sinds zijn aankomst in Frankrijk in 1962, spreekt niet meer over het land van zijn kindertijd. Naima krijgt de gelegenheid om terug te gaan naar Algerije. Daar zal ze ervaren dat je uit een land kan komen maar er niet horen. Je kunt een land verliezen. Valt de kunst van het verliezen te leren? Die kunst is schijnend en pijnlijk actueel voorvluchtelingen en  migranten maar is eigenlijk een wezenlijk thema in ieder leven.
Alice Zeniter snijdt met dat roman een thema aan dat in Frankrijk leeft maar niet alleen daar. Nederland en haar kolonie Indonesië, kent een vergelijkbaar verhaal. 

Uit het leven van een hond - Sander Kollaard die hiervoor de Libris Literatuurprijs
2020 heeft ontvangen.

Het is een rijk boek, vol fantastische zinnen, metaforen en observaties maar tegelijkertijd is het allemaal onnadrukkelijk, gewoontjes, kalm en klein. Daar gaat het Kollaard om: de grootsheid van het kleine  tonen. Met de goed gekozen titel geeft hij daar zelfs nog een extra draai aan: deze dag van zijn menselijke hoofdpersoon is evengoed een dag uit het leven van zijn hond. Kollaard maakt korte plotselinge perspectiefwisselingen, een al vertelde situatie wordt herhaald door de ogen van een ander personage  en ook de alwetende verteller mengt zich in het verhaal.

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Franco Faggiani
Ontroerende roman over een man, die na alles te hebben verloren, zichzelf hervindt in de natuur. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.
Shizo groeit op eind 19e eeuw in Zuid Japan. Daar staar hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent en wordt hij na jaren van intensieve training uitverkoren om deel te nemen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912.Tijdens de wedstrijd bezwijkt hij en kan hij de marathon niet uitlopen.  Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en ten schande gemaakt. Hij schaamt zich en durft niet terug te keren naar huis. Na omzwervingen keert hij terug naar Japan en trekt hij zich terug in Hokkaido. Niemand weet waar hij gebleven is. Een Zweedse journalist weet hem vele jaren later op te sporen en onthult zijn verhaal.

 

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
Dichter in de jungle - Roelof van Gelder.

Leeskring 5

Contactpersoon: Saskia van der Molen
Leeskring 5 heeft 6 deelneemsters. We zijn een vrij nieuwe leesgroep gestart in 2020. We komen in principe eens in de zes weken op dinsdagmiddag bij elkaar. De te lezen boeken worden een of twee bijeenkomsten vooraf in gezamenlijk overleg gekozen. Bij iedere bijeenkomst is één van ons de inleidster. Zij stuurt ons een aantal dagen van te voren informatie over de schrijver(ster) en een lijstje met vragen toe. Deze vragen zijn ter inspiratie en verdieping en dragen bij aan een levendig gesprek/discussie over het boek. 

Boeken in 2021

De avond is ongemak; Marieke Lucas Rijneveld
Rose; Rosita Steenbeek
Zwarte schuur; Oek de Jong
Pastorale; Stephan Enter
Mazzeltof; Margot vanderstraeten
De opgang; Stefan Hertmans


Schrijf je in voor 'The VVAO Post'

Uw e-mail

Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Cookie statement

Contact
VVAO Kantoor 
Herengracht 237a
1016 BH Amsterdam
kantoor@vvao.nl

© 2022 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED