‘Club 33’ gaat van start: word jij dé leider van de toekomst?

 

Door Klaartje Groot, portefeuillehouder jongeren hoofdbestuur
en Marieke van Kammen
VVAO, Afdeling Amsterdam

 

Wist je dat de vrouwelijke ministers en staatsecretarissen van het huidige kabinet een app-groep hebben? Naar het voorbeeld van onze landelijke leidsvrouwen is er nu bij de VVAO de nieuwe, landelijke afdeling Club 33. Daarin zitten dé leiders van de toekomst.

Of ze máken elkaar leiders van de toekomst: sterke, ambitieuze vrouwen verenigen zich in app-groepen, organiseren lezingen en workshops en vinden vriendinnen voor het leven. Wetenschappers, financial leaders, doktoren: ze zitten er allemaal tussen. Degenen die wat verder zijn in hun carrière en de beginners versterken elkaar. De jongeren hebben bijvoorbeeld meer digitale kennis, de ouderen meer concrete werkervaring en connecties: een ideale kruisbestuiving.

Steun elkaar

Zelfs op het hoogste niveau is het blijkbaar nodig dat vrouwen elkaar steunen, waarschuwen of wat niet al. Verbazend is dat helaas niet. De mechanismen zijn genoegzaam bekend: ‘mansplaining’, ‘manterrupting’, inkomensverschillen, politieke spelletjes en misogyne twittertirades zijn aan de orde van de dag. Alle goede bedoelingen en steunbetuigingen van de meeste mannen ten spijt.


Carrière

Hoogopgeleide, sterke jonge vrouwen zijn vaak geneigd zich vol goede moed op de arbeidsmarkt te storten en te denken dat de emancipatie wel gerealiseerd is, of daar zelfs helemaal niet bij stil te staan. Enerzijds is dat een goed teken: blijkbaar zijn gelijke kansen voor man en vrouw voor hen vanzelfsprekend. Maar anderzijds komen we tien of twintig jaar later vaak toch bedrogen uit. Vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid dan mannen maar als het om de hoogste posities gaat hebben ze nog steeds het nakijken.

Bundel krachten

Bij Club 33 steunen ambitieuze vrouwen elkaar in hun carrière door ervaringen uit te wisselen. We wijzen elkaar op valkuilen, geven tips en spelen posities door. Heel verfrissend en inspirerend is dat met vrouwen uit allerlei sectoren. Anders dan bij bedrijfsgerelateerde groepen of trainingen hoeft je leidinggevende of collega niet mee te luisteren. Wel zo handig als je nog promotie wil maken. Vrouwen lopen nog steeds overal tegen zaken aan als mansplaining en politieke spelletjes. Hoe hou je je hierin staande? Wat is de juiste strategie? Bij de VVAO worden lezingen en workshops georganiseerd of je kunt ze zelf initiëren. Denk aan intervisie, loopbaantraining en stratego voor vrouwen. De VVAO heeft er budget voor.

Bestuurservaring en organisatorische ‘skills’

Krijg of verdiep bij de VVAO je bestuurservaring en organisatorische skills. Leer elkaar een begroting opstellen, organiseer een lezing of zet een programma op. Dat is zeer nuttig voor jonge, ambitieuze, hoogopgeleide vrouwen: de leiders van de toekomst. Je kunt bij een regionale afdeling beginnen of meteen landelijk bij Club 33.

Internationaal

Ga je naar het buitenland of zit je daar al? De VVAO brengt je in contact met vrouwenorganisaties over de hele wereld. Zo doe je gemakkelijk contacten op met gelijkgestemden. Ook kun je deelnemen aan projecten die regelmatig lopen of die zelf initiëren met behulp van de VVAO-connecties. Zie meer bij Internationaal.

VVAO-fondsen

Voor ambitieuze studentes en afgestudeerden zijn er binnen de VVAO verschillende fondsen beschikbaar. Zo kun je een promotiebeurs krijgen of de middelen voor een buitenlands congres. Zie hiervoor de fondsenpagina.


----------------------------------------------------------------

Online workshop ‘Stratego voor Vrouwen’

20 april 2021, van 19.30 tot 22.00 uur

 

Leer het spel meespelen!

De ongeschreven regels

“Als er een mooie positie vacant komt, stappen mannen er zelf op af. Krijgen ze nul op het rekest dan proberen ze het een paar dagen later gewoon nog een keer. De meeste vrouwen zijn vooral inhoudelijk met hun werk bezig en denken dat ze dan vanzelf beloond worden met een promotie.”

“ Veel vrouwen deinzen ervoor terug mee te doen aan alle politieke spelletjes die er binnen hun bedrijven worden gespeeld en zoeken een andere baan.”

“Wat houdt vrouwen tegen? Ook jong, ambitieus en zonder kinderen blijven ze steken”

Herkenbaar?

De regels op het werk en de manier waarop het spel wordt gespeeld, wordt vaak bepaald door mannen. Als vrouwen ook de hogere posities in organisaties willen bekleden of effectief en met plezier willen werken, is het van belang te weten wat de verschillen zijn in het gedrag en de aanpak van vrouwen en mannen. Niet om je aan te passen, maar wél om het spel strategisch mee te kunnen spelen. En wie weet ook eens wat van die spelregels aan te passen.

Inhoud workshop

De deelnemers krijgen inzicht in de verschillende oriëntaties van mannen en vrouwen. Wat is het onderliggende patroon? Welke ongeschreven regels zijn binnen de organisaties waar de deelnemers werken van belang? En welke ongeschreven regels zien we bij veel andere organisaties? En wat is de uitwerking op het bereiken van je carrière of effectief je doelen realiseren?

Waarom wil je dit leren?

  • Je gaat zien wat er gebeurt.
  • Je realiseert je dat het niet aan jou ligt.
  • Je leert hoe je strategisch jouw doelen kunt bereiken.

en

  • Je krijgt lol in het spelen van het spel.

Voor wie

Werkende vrouwen die vooruit willen komen door inzicht te krijgen in de ongeschreven regels op de werkvloer en het spel strategisch willen leren spelen, zonder zichzelf te verliezen. De workshop wordt georganiseerd door VVAO Afdeling Amsterdam en gegeven door In Touch Female Leadership & Career Academy.

Boek Stratego voor Vrouwen

In 2007 publiceerden Monic Bührs en Elisa de Groot hun boek ‘Stratego voor vrouwen’, dat werd genomineerd voor managementboek van het Jaar. Inmiddels is dit boek een bestseller en zijn er meer dan 35.000 exemplaren van verkocht.

----------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Cookie statement

Contact
VVAO Kantoor 
Herengracht 237a
1016 BH Amsterdam
kantoor@vvao.nl

© 2022 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED