Sandra Roelofs, van vertaalster tot first lady

Sandra Roelofs is geboren en getogen in Terneuzen, een stad in Zeeuws-Vlaanderen grenzend aan buurland België. Dit heeft ook mede het karakter van Sandra bepaald. Zij ging in Vlaanderen naar school en had een grote liefde voor talen. Op een stage in Straatsburg ontmoette zij haar echtgenoot Mischa Saakasjvili.

Opgeleid als vertaalster/tolk Frans en Duits in Brussel, is Sandra Roelofs dankzij haar belangstelling voor humanitair werk en Oost-Europa in Georgië beland. Daar steunde ze, na een baan bij het Rode Kruis en de Nederlandse Ambassade, haar man als opkomend politicus. Toen die het in 2004, via de Rozenrevolutie, tot president van Georgië schopte, was zij tien jaar lang first lady. Ze zette zich voornamelijk in voor volksgezondheid, cultuur en kinderwelzijn, terwijl haar man het land dichterbij Europa bracht, corruptie bestreed en succesvolle hervormingen doorvoerde. Sandra volgde tijdens haar first ladytijd een opleiding tot verpleegster en studeerde in 2015 af aan de Universiteit van Londen met een Master in Global Health Policy. Ze begon in 2020 aan een nieuwe studie en is over ruim een jaar afgestudeerd psychologe.

Sandra spreekt naast Nederlands ook Frans, Duits, Engels, Russisch, Georgisch en Turks. Als first lady had ze een radiozender voor klassieke muziek, zelf zingt ze en speelt ze piano, dwarsfluit en cello. Sandra richtte in 1999 Stichting SOCO op, die momenteel een kinderdagverblijf runt en in het verleden projecten had voor ontheemden, economisch zwakke gezinnen, kinderen met zeldzame ziekten en studenten. In 2005 kwam haar autobiografische boek ‘De first lady van Georgië. Het verhaal van een idealiste’ uit (dat in 8 talen vertaald werd), in 2014 de film ‘Stand by your President’.

 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED