Homepage > VVAO-lid Leonie van den Tol aanwezig op EU conferentie Financiële Geletterheid. 

VVAO-lid Leonie van den Tol aanwezig op EU conferentie Financiële Geletterheid. 

Leonie van den Tol nam 20 februari 2024 deel aan de conferentie “Financiële Geletterdheid, Veerkracht en Inclusie” van de Europese Commissie. Op deze conferentie die werd bezocht door vele vooraanstaande politici en wetenschappers en leden van de Europese Commissie werd ingegaan op het belang van financiële geletterdheid, wat een voorwaarde voor economische zelfstandigheid is. Leonie sprak hier onder andere met Alexia Bertrand, de Belgische Staatssecretaris van begrotingszaken & consumentenbescherming, in het bijzonder voor vrouwen. Mevrouw Alexia Bertrand (LinkedIn) was onder de indruk van de VVAO en haar belangrijke doelen.
 

Financiële inclusie

De Europese Commissie ziet financiële veerkracht als een essentiële voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Financiële geletterdheid helpt mensen om hun geld beter te beheren en heeft tevens een positieve impact op hun welzijn. Ondanks vele inspanningen, blijft het niveau van financiële geletterdheid in de EU nog te laag, ook onder Nederlandse vrouwen. Interessant is bijvoorbeeld een in 2021 gepubliceerd onderzoek (1) waaruit blijkt dat ruim een derde van het verschil in financiële kennis tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door een lager vertrouwen van vrouwen in de eigen kennis. Dit heeft invloed op de financiële beslissingen die zij nemen. Zo verklaart de combinatie van minder kennis en minder vertrouwen in de eigen kennis voor een groot deel waarom vrouwen bijvoorbeeld minder vaak beleggen dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Dat is jammer. Want vrouwen weten dus meer dan ze zelf denken!

Speerpunt Europese Commissie

Financiële geletterdheid, als essentiële voorwaarde voor een inclusieve samenleving, is de komende periode een van de speerpunten van de Europese Commissie. Ons landelijk bestuurslid Leonie van den Tol volgt dit van nabij en houdt jullie hiervan op de hoogte!

Lees hier meer over financiële inclusie:

(1) Lees meer over het onderzoek en de uitkomsten in het Working paper van de vier onderzoekers ‘Fearless Woman: Financial Literacy and Stock Market Participation’. Link naar onderzoek.

Heb je vragen of tips voor Leonie? Je kunt haar een email sturen.

Download de PDF van dit artikel.

Contact
VVAO Kantoor 
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED