Homepage > Het Eerste Generatie Fonds  

Het Eerste Generatie Fonds

 

Als je als eerste van je familie naar de universiteit gaat, dan vind je er meestal moeilijker je weg. Eerste-generatie studenten kunnen overal vandaan komen. Van het platteland, het dorp, de stad, maar ook vanuit het buitenland. Van de middelbare school, maar ook vanuit het HBO. Dat is dus een grote diverse groep. Hij of zij kan tegen meer sociale en financiële drempels aan lopen op de universiteit, dan studenten die een ouder hebben die wel universitair geschoold is. Deze studenten kunnen namelijk vanuit hun gezin niet altijd op de steun en begeleiding rekenen die veel andere studenten wel ervaren. Dit kan komen door gebrek aan ervaring en onbegrip, maar ook door de financiële situatie thuis.

 

 

Door Charisma Hehakaya
PhD kandidaat, UMC Utrecht

Dat ondervond ik ook toen ik begon met studeren. Nu ben ik aan het promoveren en wil ik graag mijn kennis, ervaring en financiële steun geven aan studenten die, net als ikzelf, eerste-generatie student zijn. Ik heb daarom het Eerste Generatie Fonds opgericht aan de Universiteit Utrecht.

Hart onder de riem

Met het Eerste Generatie Fonds wil ik (aankomende) studenten die als eerste uit het gezin gaan studeren, stimuleren het beste uit hun talenten te halen. Door kleine beurzen te verstrekken, door hen te inspireren en door hen in gesprek te laten gaan met huidige en voormalige eerste-generatie studenten. Het doel is om in 2021 en 2022 in totaal € 100.000 op te halen, om een verschil te kunnen maken voor studenten die dat nodig hebben. Eerste-generatie studenten kunnen een beroep doen op het fonds voor materiële zaken, zoals geld voor een cursus, de aankoop van een laptop, ondersteuning bij een excursie of een studie in het buitenland. Hiernaast wil ik een mentor-programma opzetten waarin ik wil samenwerken met bestaande initiatieven. Geld van de donaties gaat niet naar het opzetten van het mentor-programma, maar naar de materiële ondersteuning van studenten. Deze ontwikkeling is onder andere onder de aandacht gebracht in de Volkskrant en het Algemeen Dagblad.

Help mee!

Help mee zoals vele anderen voor je. Alle kleine beetjes helpen. Doneren kan op: https://steun.uu.nl/project/first-generation-fund En wil je graag bijdragen als mentor, door je verhaal te delen, door een luisterend oor te bieden? Het kan allemaal. Meld je aan door een mail te sturen aan ufonds@uu.nl, we doen dan graag in de toekomst een beroep op je.

Subsidie nodig?

Ben jij een eerste-generatie student en heb je subsidie nodig, dan kan dat nu nog niet direct vanuit het Eerste Generatie Fonds. We hopen zo snel mogelijk vanuit het Eerste Generatie Fonds aanvragen te kunnen gaan accepteren. Volg hiervoor: https://www.uu.nl/organisatie/doneren/eerste-generatie-fonds

_________________________________

Over de oprichtster:

Hehakaya promoveert op divisie Beeld en Oncologie van het UMC Utrecht. Haar PhD-project focust op de vroege implementatie van MRI-gestuurde radiotherapie. Hehakaya voltooide een bachelor en master Science, Business & Innovation: Life & Health en master Business Administration aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds september 2018 promoveert zij op Divisie Beeld & Oncologie van het UMC Utrecht en recent heeft zij de post-master Klinische Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ze is te vinden op LinkedIn en Twitter.

_________________________________

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED