Uitnodiging voor Internationale Vrouwendag op 6 maart 2022

De kracht van hormonen


 

Onze hormonen hebben invloed op ons gedrag. Iedereen kent dagen waarop we wat minder rationeel kunnen handelen. En nèt als je denkt dat je aan een bepaald patroon bent gewend, komt er weer een nieuwe levensfase met andere verrassingen.

Door Ivonne Schouten
VVAO, afdeling Amersfoort

Hoe je daarmee omgaat, vertelt bestsellerschrijfster Francine Oomen. Zij overleeft alles, en dus ook de overgang. Ze schreef er een boek over met de titel ‘Oomen stroomt over’ en daarom is ze dus dé persoon bij uitstek om als ‘key note’-spreker de toon te zetten. Ze praat geruststellend, confronterend en oergeestig over een reeks menopauze-symptomen: van breinblubber tot opvliegers, innerlijke strijd met schuldgevoel en prestatiedrang. Ze opent onze ogen voor een maatschappelijke kwestie. Vrouwen in en na de overgang (van 40 tot 70 jaar) zitten tegenwoordig niet meer weg te kwijnen achter de geraniums, maar spelen een cruciale rol in de economie en maatschappij. Wij zijn de eerste generatie die nog doorwerkt tot op hoge leeftijd en toch is er nog te weinig aandacht voor de rol die hormonen in het leven van vrouwen spelen. Francine zal het interactief aanpakken en haar verhaal begeleiden met beeldmateriaal uit eigen werk. Ook komt ze met een kwartetspel wat veel reacties en herkenning zal oproepen. Dat gaan we 20 minuten spelen in ‘break out rooms’ om ervaringen uit te wisselen.

Medisch

Vervolgens zal dr Susanne Hooper van the Oxford Hormone Clinic ons via zoom inlichten over de medisch-wetenschappelijke ontwikkelingen op hormoongebied de afgelopen 10 jaar; over vrouwelijke hormonen en COVID-19, menopauze-symptomen, wat je eraan kunt doen met lifestyle-veranderingen en acupunctuur en wat de ervaringen zijn met verschillende soorten hormoonbehandelingen. Ook zal ze ingaan op behandelingen met lage doseringen testosteron bij vrouwen. Dit gebeurt in Engeland al wel, in Nederland nog niet. Deze presentatie is volledig in het Engels.

 

Vrouwelijk leiderschap

Tot slot een workshop van Saron Petronilia, deskundig op het gebied van Vrouwelijk Leiderschap en de combinatie Overgang en Werk. Zij betoogt dat hormonale wisselingen een springplank kunnen zijn naar vrouwelijk leiderschap. In deze workshop komen vragen aan de orde als 'Welke enorme kansen liggen er voor ons voor het oprapen? Waarom slagen we er vaak niet in de leider te zijn, die we voor ogen hebben? Zijn hormonen onze natuurlijke vijanden? Hoe kunnen we per direct die vijanden bestrijden om een diep vervullend (werk-)leven te hebben, waarin we van enorme betekenis kunnen zijn voor onze omgeving! Meer informatie over Saron Petronilia vind je op https://www.petronilia.nl/

 

Seminar

Het seminar “De Kracht van hormonen” vindt plaats op zondag 6 maart van 13.00-17.30 uur in Huis van Eemnes (Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes ). De bijeenkomst kan fysiek worden bijgewoond in Eemnes, maar het is ook mogelijk om deze alleen online te volgen. Deelname staat open voor leden uit het hele land, maar voor de zaal in Eemnes krijgen leden van de organiserende afdelingen Amsterdam, Utrecht, Gooi-en Eemland en Amersfoort voorrang, dus wees er snel bij. Opgeven kan via Eventbrite.  KLIK HIER Geef aan of je fysiek aanwezig wilt zijn of de livestream wilt volgen. Voor de live-bijeenkomst wordt een eigen bijdrage gevraagd van 25 euro per ticket. Dit bedrag is inclusief hapje en drankjes, deelname aan het kaartspel en de workshop van Sharon Petronillia die niet online zal worden uitgezonden. Deelname aan de online-uitzending van de presentatie van Francine Oomen en Susanne Hooper is gratis.​​​​​​​

 

Programma

Programma 6 maart 2022

13.00 u Inloop met koffie/thee/fris (alleen live)

13.30 u Opening, live transmissie start (13.30-15.45 uur)

13.45 u Francine Oomen, schrijfster van “Oomen stroomt over”.
14.30 u Kaartspel spelen in groepen onder genot van een drankje

15.00 u dr Suzanne Hooper, Oxford Hormone Clinic, live transmissie 15.00- 15.45 uur

15.45 u Pauze

16.00 u Workshop Saron Petronilia (alleen live)

17.15 u Borrel en gelegenheid tot netwerken en bijpraten.

*Internationale Vrouwendag wordt deze editie georganiseerd door de afdelingen Amsterdam, Utrecht, Gooi- en Eemland en Amersfoort. Met dank aan al diegene die achter de schermen aan de opzet van dit programma hebben meegewerkt.


 


 


 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2023 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED