Julia Wouters te gast bij Club 33

 

Door Klaartje Groot, portefeuillehouder Jongeren

VVAO, afdeling Amsterdam

 

 

Afgelopen maand, op 6 november jongstleden, kwam Julia Wouters een interactieve lezing geven voor Club 33, de club voor het jongere deel van de VVAO. De bijeenkomst vond plaats op een toplocatie: Villa Jongerius in Utrecht, het sfeervolle jaren ’30-gebouwcomplex van de voormalige Ford-dealer Jongerius.

 

Goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Bovendien aan de M.A. Tellegenlaan, de naamgeefster van het VVAO-fonds M.A. Tellegen en een van onze illustere voorgangsters. Spindoctor en publicist Wouters schreef het succesvolle boek De zijkant van de macht. Waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten. Het bevat een scherpe analyse van de positie van de vrouw in de politiek met tips en trics waar je als vrouw met ambitie in elke sector wat aan hebt.

 

Onze kracht

Ze veegde de vloer aan met het idee van het boek Why nice girls don't get the corneroffice, wat namelijk een optelsom is van wat vrouwen allemaal verkeerd zouden. Daar komen we niet verder mee, aldus Wouters. Vrouwen moeten uitgaan van onze kracht. En Julia Wouters wist ons te overtuigen van de manieren waarop.

 


Adviezen

In deze bijeenkomst ging ze in op de dominantie-technieken van Berit As, Noorse voormalig politica en emeritus hoogleraar sociologie, die zij stuk voor stuk heeft herkend aan de vergadertafels en in de wandelgangen van het Binnenhof. Ze gaf een helder overzicht met telkens heel concrete, makkelijk op te volgen adviezen:
 
1. onzichtbaar maken (negeren, in de rede vallen, je ideeën stelen, je inbreng staat niet in de notulen, jouw mening wordt niet gevraagd of jouw hoofdrol wordt een bijrol of verdwijnt). Wat te doen als het je overkomt? Dwing af dat mensen luisteren, vraag om stilte of wacht tot het stil is, gestolen idee: 'Wat fijn dat je enthousiast bent over mijn idee!', vraag actief om een reactie van anderen en gebruik humor als wapen. Of wat te doen als je het ziet? toon interesse en prijs elkaar, Mag [naam] even uitspreken? Maak een rondje en schrijf de ideeën per persoon op, vraag 'Is iedereen het eens of ziet iemand het anders?'


2. Belachelijk maken (de aandacht naar je spreekwijze of uiterlijk: je  bent een haaibaai of schatje, je bent koud, hysterisch, je kwebbelt, hier ook mansplaining). Wat doe je? Neem het niet persoonlijk, reageer onmiddellijk en lach rustig, lach niet mee, vraag: 'Wat bedoel je?', beschrijf waarom je emotioneel wordt, toon je expertise. Hoe dan ook, het werkt om er wat van te zeggen.


3. Informatie achterhouden (informeel overleg zonder jou tijdens het biertje of op het herentoilet, vergeten jou in de cc te zetten, de echte besluiten in klein clubje gemaakt). Wat kun je doen? Zeg: 'Ik heb niet alle informatie om tot een besluit te komen', realiseer je het belang van informele overleggen, vorm je eigen informele netwerk, zoek van te voren medestanders, ga je niet onzeker of dom voelen [dat laatste geldt in alle situaties...; KG].


4. Het is niet goed of het deugt niet (niet ambities versus slechte moeder, te aardig versus niet aardig genoeg, te uitgesproken versus te ingetogen, te dominant versus te afwachtend, te bazig versus niet duidelijk, niet authentiek). Wat doe je? Wees je hiervan bewust en laat het je zelfvertrouwen niet ondermijnen.


5.Schuld en schaamte (elke klacht wordt teruggekaatst, het is allemaal je eigen schuld, boodschap: schaam je!). Zeg 'Sorry, maar het spijt me niet', weet dat je het recht hebt je uit te spreken, neem geen verantwoordelijkheid voor dingen die je niet kunt veranderen (je stem, je uiterlijk, je anders zijn).

 

 

Boekentips

Tot zover de inzichten en adviezen van Julia Wouters. Tot slot nog een paar boekentips: Joan C. Williams en Rachel Dempsy: What works for women at work, voorwoord door Anne-Marie Slaughter en: Tomas Chamarro-Premuzic, Why do so many incompetent men become leaders? (how to fix it) (Harvard Business Review Press)


SAVE THE DATE

Iedereen ging welgemoed en geïnspireerd naar huis om in de voetsporen van Julia Wouters of M.A. Tellegen te gaan treden.

Noteer vast in je agenda: de volgende fysieke bijeenkomst van Club 33 vindt plaats op zaterdagochtend 2 april 2022. Jeanne Martens geeft een workshop over netwerken op basis van haar recentelijk voltooide promotie-onderzoek.

 

Spreker aandragen

Heb je ideeën voor een workshop op carrièregebied? Of een spreker? Mail naar jongeren@vvao.nl.

 


 

 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2023 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED