Homepage > Gezond oud worden

Gezond oud worden

 

De overheid heeft in Nederland sterk ingezet op zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar dat kan alleen als er voldoende zorg aan huis kan worden geleverd èn met inzet van mantelzorgers. Wat als dat niet meer kan? Waar kun je dan terecht?


Door Leny Gubi, portefeuillehoudster Senioren hoofdbestuur
VVAO, Afdeling Utrecht
 

In een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wordt ingegaan op het probleem van de houdbaarheid van de zorg. (Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak.

Duurdere zorg

Rapport nr. 104. 2021) citaat: ‘De groei van de zorg(vraag) is op termijn onhoudbaar. We gebruiken met zijn allen steeds meer en steeds duurdere zorg, waardoor de grenzen van de financiële, personele en maatschappelijke houdbaarheid in zicht komen. Nu zijn er al flinke personeelstekorten - zonder veranderingen zou over veertig jaar één op de drie mensen in de zorg moeten werken, vergeleken met één op de zeven nu.’ Je hoeft geen doemdenker te zijn om je als senior af te vragen: krijg ik als het nodig is wel voldoende zorg? Heb ik mensen in mijn omgeving die voor mij willen zorgen als de nood aan de man komt? En als ik zelf mantelzorger word, wat is mogelijk in noodsituaties als mij iets overkomt.

Goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je je voorbereidt op de periode dat je misschien zelf of een naaste, zorg nodig zal hebben. En dat je je afvraagt wat je kunt doen om zo lang mogelijk gezond te blijven en zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Niet alleen in Nederland zijn er zorgen over de gevolgen van de toenemende vergrijzing in de komende decennia. Daarom heeft de UN de jaren 2021 tot 2030 uitgeroepen tot de ‘Decade of Healthy Ageing’.

Leven verbeteren

Zoals het op de website staat: ‘Het Decennium van gezond ouder worden van de Verenigde Naties (2021-2030) is een wereldwijde samenwerking, afgestemd op de laatste tien jaar van de ‘Sustainable Development Goals’, die overheden, het maatschappelijk middenveld, internationale agentschappen, professionals, de academische wereld, de media en de particuliere sector samenbrengt om het leven van ouderen, hun gezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven te verbeteren.’

Als je ziet en hoort met hoeveel enthousiasme deskundigen over de hele wereld vertellen over prachtige projecten in hun land dan word je zelf ook enthousiast. En gelukkig zijn er ook in eigen land in toenemende mate projecten en netwerken op het gebied van gezond ouder worden. Het is in het belang van ons, senioren, om niet af te wachten maar te handelen. Laten we daarom in eigen VVAO-kring het gesprek aangaan over ‘Gezond Oud Worden’.

 

 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED