Van vrouwenrechten naar vrouwelijke waarden

 

Het was een heel gevecht, maar het lukte de suffragettes*. Ze kwamen er “vrouwenrechten”. ‘Ja toch, jullie vrouwen hebben nu toch net zoveel rechten als wij mannen? Willen jullie nu nog meer? Moeten we ons nu bezig houden met vrouwelijke waarden? Wat een klinkklare onzin?’ Dit roept de echte, wat getraumatiseerde man met een patriarchaal beeld van de vrouw.

Door Margreet Slee
VVAO Afdeling Den Bosch - Tilburg


Mannen, goed nieuws, hier houdt het gevecht met de andere sekse op. ‘Vrouwelijke waarden’ gaan namelijk ook over jóu, over jouw nog ongekende mogelijkheden. Schrik niet, in jouw vrouwelijke waarden ligt een waardevolle potentie. Strijd er niet meer mee, maar ontwikkel ze. Wees niet bang dat je dan je kracht verzwakt, je versterkt haar.

Stagnatie

Ja, vrouwen, we hebben het bereikt vrouwenrechten én ook niet, het proces stagneert. Wij vrouwen hebben rechten gekregen, met name als de vrouw haar mannelijke waarden heeft ontwikkeld. Als ze heeft leren begrenzen, actief, cognitief, ‘effectief’ en doelgericht te zijn, dan vindt ze haar plek in de maatschappij en op het platform. Ai, pijnlijk dus als ik hetzelfde doe als de man, allen dan heb ik gelijke rechten?

Drijfveer

We zijn als vrouw, als maatschappij de dieper onderliggende drijfveer achter de vrouwenemancipatie vergeten. Het ging niet alleen om meer vrouwenrechten, maar vooral om bewustwording en erkenning van vrouwelijke waarden naast de dominerende mannelijke waarden. Na 100 jaar vrouwenrechten is nu vooral de tijd rijp om het proces te verdiepen. Is de tijd rijp voor ieder mens, man en vrouw om vrouwelijke waarden in het voetlicht te zetten en ze te integreren. De tijd is niet alleen rijp, maar de tijd dringt. Het is al langer bekend dat een bedrijf dan beter functioneert, maar ook zal de maatschappij er wel bij varen. Het gaat niet om strijd, het gaat puur om bewust worden en ruimte maken voor deze natuurlijke waarden. Waarden die je te weinig hebt ontwikkeld en te weinig in handelen hebt omgezet.

Mens zijn

Heerlijk toch mannen én vrouwen als je zonder angst onwetend, kwetsbaar mag zijn, geen grote broek hoeft aan te trekken, agressief of arrogant hoeft te zijn als je je onzeker of kwetsbaar voelt. Dat je het gewoon soms niet hoeft te weten of te kunnen, een fout ruiterlijk mag toegeven, de tijd nodig mag hebben en nemen om vanuit verstilling in de chaos het verbindende element te vinden. Heerlijk toch om aandacht te geven aan wat je voelt, wat je innerlijk weten je vertelt, om compassie (is niet medelijden!) te gebruiken, om in verbinding en gelijkwaardigheid te staan zonder competitie. Mens te zijn.

Herkennen?

Herken je het? Dit zijn vrouwelijke waarden in jou en in de ander. Ze zijn er. Ontkennen, het ongebruikt laten liggen van de verborgen potentie in deze ‘kwetsbaarheid’ verzwakt je kracht, je mogelijkheden. En ja, dan is er sprake van kwetsbare kracht. Erkennen we hun beider waarden dan zien we dat het mannelijke en het vrouwelijke in een natuurlijke verbinding komen waardoor ze elkaar juist versterken. En pas dan zijn we op weg van een kwetsbare kracht naar een krachtige kwetsbaarheid. Een nieuwe toekomst voor man en vrouw én de wereld.

 

Bronnen

1. Suffragettes en vele anderen.

 

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2023 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED