Corinne de Beaufort-Sickinghe
 

Door Riemke Riemersma

VVAO, Afdeling Den Haag

 

 

Mrs Ruth Ross (President), Dr Corinne de Beaufort-Sickinghe (Fourth Vice-President IFUW Netherlands),
Dr Ritva-Liisa Karvetti (Finland, Incoming IFUW President) and Mrs Ati Chris Blom (IFUW Netherlands) at the
Conference for the International Federation of University Women held in Christchurch, New Zealand

 

Onlangs bereikte ons het trieste nieuws dat Corinne de Beaufort-Sickinghe, lid van Verdienste, op 10 april jongstleden op de leeftijd van 98 jaar is overleden. Corinne was lid van onze vereniging bij de afdeling Den Haag. Cornélie Jeanne Louise Mathilde Sickinghe studeerde Romaanse talen en werd in 1950 gouvernante en lerares Frans van de prinsessen Beatrix en Irene. Die waren bruidsmeisjes op haar bruiloft in 1953 met de burgemeester van Markelo, Arnout Jan de Beaufort. Het was een groot feest met koningin Juliana en de jongste prinsesjes erbij, evenals de Markelose boerendansers op klompen.

 

Lid VVAO

Vier kinderen werden geboren en toen stierf in 1966 haar echtgenoot plotseling. Corinne werd lerares Frans en voedde haar kinderen alleen op. Dit was de tijd dat zij de VVAO leerde kennen en zij was de vriendinnen die zij daar trof haar leven lang dankbaar voor hun trouwe steun. Niet alleen kreeg zij veel van de VVAO, zelf gaf ze ook voortdurend veel. Van 1970 tot 1976 was ze voorzitter van het hoofdbestuur in een woelige tijd van de tweede feministische golf en statutenwijzigingen, die de veranderingen weerspiegelden die de VVAO onderging. Dat het op vergaderingen niet uit de hand liep was ongetwijfeld te danken aan de verbale slagvaardigheid van Corinne, die op voortvarende wijze leiding gaf aan de gedachtenwisselingen.

 

Internationaal

Van 1980 tot 1985 was zij voorzitter van het fonds Dr Catharine van Tussenbroek en in 1986 werd zij gekozen tot vierde vice-president van de IFUW (International Federation of University Women, thans Graduate Women International) waar ze vier jaar actief was. Qualitate qua werd ze in Nederland lid van de Commissie voor Internationale Aangelegenheden, een belangrijke groep die onder andere het hoofdbestuur adviseerde. Op 16 september 1989 nam de CIA afscheid van Corinne. Als die commissie vergaderde in het toenmalige kantoor hing de kapstok vol bontjassen.

 

Boeken

Trouw bezocht Corinne alle conferenties van de IFUW en de UWE en alle vergaderingen van de VVAO. In 2014 werkte zij mee aan de korte documentaire ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de vereniging. Haar boodschap daarin was: “Luister vooral naar wat de jongere leden te zeggen hebben, want zij hebben de toekomst!”. Haar internationale belangstelling kwam ook tot uiting in de 7 boeken die ze publiceerde, met sprookjes en verhalen uit de hele wereld, van spreekwoorden uit het Swahili tot Genesis; ontstaansverhalen uit vijf continenten. Sinds 1997 was zij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Wij gedenken Corinne de Beaufort-Sickinghe als een sprankelende dame en wij zullen haar dan ook bijzonder missen.

 

------------------------------------------------

Correpondentie-adres:

T.a.v. nabestaanden mw. C. de Beaufort-Sickinghe

vvaodhsecr@gmail.com

------------------------------------------------


Schrijf je in voor 'The VVAO Post'

Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Cookie statement

Contact
VVAO Kantoor 
Herengracht 237a
1016 BH Amsterdam
kantoor@vvao.nl

© 2021 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED