Zo’n drie jaar geleden kriebelde het in mij. Ik voelde aan alles dat er meer in mij zat dan dat er op dat moment uit kwam. Met mijn beroep als psycholoog in een goed lopende eigen praktijk, had ik het in principe prima voor elkaar. Ik had er tien jaar op zitten als zelfstandige en ik wilde groter groeien. Ik voelde dat ik meer wilde verdienen omdat ik wist dat ik dat waard was. Ik wilde meer publiek bereiken met mijn werk omdat ik weet dat ik mensen kan helpen door mijn ervaringen te delen. Ik voelde dat allemaal, maar toen kwam er… angst.
Door Maartje Roeterdink
VVAO, Afdeling Nijmegen
Ik ben een hoogopgeleide, bovengemiddeld intelligente vrouw van 39 jaar met in principe alle mogelijkheden van de hele wereld. Ik ben best zelfstandig, heb altijd autonoom willen zijn en als zzp’er ben ik dat ook echt. Ik hoef qua inkomsten niet op mijn partner te leunen en ben dus ook financieel best vrij. Maar empowered? Angst en zelftwijfel zaten in de weg.
Bescheidenheid
Ik zal nooit vergeten dat ik een aantal jaar geleden met een mannelijke collega door het gebouw liep waar ik werk en langs zijn neus weg vertelde hij dat hij een omzet van een ton draaide per jaar. Ik was helemaal ‘flabbergasted’. Ik haalde die ton helemaal niet en vroeg me wel af hoe hij dat deed. Want het was een goede kerel, maar het leek me niet dat hij iets heel bijzonders deed. Steeds meer zag ik bij mezelf de neiging om altijd bescheiden te zijn, niet te veel te vragen, mijn succes niet uit te vergroten. Het voelde heel erg veilig om ‘klein’ te blijven. Maar ondertussen groeide er een innerlijke onvrede omdat ik wist dat er meer in mij zat.
Pijnpunt
Ik zag een keer een documentaire over een dorpje in India. Daar zag je een man en een vrouw staan op zo’n primitieve plek met hutjes van stro en zo. Ze vertelden in die documentaire dat in die gemeenschap de waarde van een vrouw gelijk was aan die van een schoen. Dat verhaal kwam zó bij mij binnen. Ergens voelde ik: dit zit ook nog in mij. In mijn vrouwen-DNA zit een pijnpunt. Alsof de collectieve minderwaardigheid van vrouwen in mijzelf voelbaar was. Door het gebrek aan een gevoel van waardigheid in de cultuur en in onszelf zijn vrouwen vaak slachtoffer geweest van geweld.
In beweging komen
Met mijn achtergrond in trauma-therapie zie ik hoe belangrijk het is om vanuit een ingesleten ‘freeze’-reactie weer te komen tot ‘mobilization’. Met andere woorden: hoe je weer in beweging komt. Je zoekt dan de impulsen in het lijf waar de beweging zit (gekoppeld aan de traumatische herinnering). Door die impulsen te volgen en de beweging te voltooien kun je het trauma verwerken. Actie en empowerment maakt je dan weer gezond.
Leider van je leven
Empowerment dus. Maar wat betekent het nou precies? Voor mij gaat echte empowerment over moed en lef ontwikkelen om het pad te volgen van je eigen hart. Om daarbij schijnzekerheden achter je te durven laten, angsten te overwinnen, risico’s te nemen, werkelijk autonoom te worden, volledig op jezelf te gaan vertrouwen en die dappere weg te gaan lopen. Gedreven door mijn eigen onvrede en verlangens besloot ik een coaching-programma voor vrouwen te ontwikkelen. Het programma heet: Leider van je leven. Door het creëren en aanbieden van dit programma móest ik zelf gaan groeien. Door de dappere weg zélf te gaan lopen, word ik sterker en daardoor kan ik steeds beter aan anderen leren hoe zij sterker kunnen worden.
Valkuil
Een belangrijke kracht van vrouwen is het aanvoelen van hun omgeving, zorgzaamheid en een goed relatiebeheer. Hier zit ook de valkuil. Het probleem dat ik zie is dat veel vrouwen de relaties met anderen belangrijker maken dan de relatie met zichzelf. Dit levert beperkingen op. Gedachten als: ‘Wat vindt de ander van mij?’ en het bijbehorende ‘please’-gedrag zetten een rem op groei. De belangrijkste oplossing is dat vrouwen leren de relatie met zichzelf op nummer één te zetten. Voorbij overmatig aanpassen en schikken. Dat je gedrag in lijn is met wat voor jezelf klopt. Met het ‘Leider van je leven’-programma begeleid ik vrouwen om de relatie met zichzelf de belangrijkste relatie te maken. Een goede relatie met jezelf creëert uiteindelijk óók gezonde, evenwichtige relaties met anderen. Het gaat hier niet over egoïsme, maar wel over het ontwikkelen van zelfliefde en eigenwaarde.
Aanpak
Hoe word je Leider van je leven? Hoofdpunten zijn:
-
Bewustwording van het belemmerende gedrag. Het terugkerende patroon (bijv. aanpassen of terugtrekken).
-
Identificeren met en versterken van een krachtiger, wijzer, sterker, vrijer zelfbeeld.
-
Je verlangen helder hebben van wat je wilt bereiken of creëren, zo concreet mogelijk.
-
Leren omgaan met angsten en de innerlijke criticus zonder hier helemaal aan overgeleverd te zijn.
-
Oefenen met nieuw gedrag. Uit je comfortzone stappen.
-
Je eigen autoriteit worden, écht vertrouwen op jezelf.
-
Verankeren van het nieuwe gedrag zodat je niet meer terugvalt in oude patronen.
Praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld uit de praktijk. Een vrouw van 52 jaar in een adviseur-functie die heeft meegedaan aan het programma worstelde ermee dat ze zich onzeker voelde bij collega’s die zij waarnam als experts. Ze klapte dan dicht of had het idee dat ze iets heel slims moest zeggen. In het programma leerde ze om milder voor zichzelf te zijn. Niet verstrikt te raken in de onzekere gevoelens. Ze kon hierdoor meer in contact blijven met zichzelf en haar lijf. Het gevolg was dat ze zich veel vrijer voelde bij deze experts en gewoon haar bijdrage kon leveren vanuit innerlijke rust. Hierdoor kon ze ook meer de leiding nemen in nieuwe projecten. Ze zeggen weleens dat je het beste les kan geven in datgene dat je zelf hebt moeten leren. Het ‘Leider van je leven’-programma komt deels uit mijn kennis, maar nog meer uit eigen ervaring. Ik wens alle vrouwen een diep gevoel van innerlijke waardigheid en dat hun kwaliteiten de wereld een prachtige plek mogen maken!
Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Onze doelen
Maatschappelijk empowerment
Persoonlijk empowerment
Fondsen
Doen
Lid worden
Contact
Contact
VVAO Kantoor
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl
© 2025 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED