Volgend jaar onderneem ik precies 28 jaar. Ik was er heel vroeg bij, zoals met alles. Want al heel snel besloot ik mijn stille droom om ‘als ik groot was’ voor mezelf te beginnen met heel wat jaartjes te vervroegen. Het was de beste beslissing die ik ooit heb kunnen nemen.

 

Ondernemen is fantastisch. Er zijn zo veel dingen te leren, te doen, te onderzoeken. Natuurlijk kun je dit ook als je in loondienst werkt, maar als ‘eigen baas’ bepaal jij wat je eerst doet, hoe hard je werkt om dit te verwezenlijken en wat je planning wordt. Niemand die je zegt dat iets ‘onmogelijk’ is.

Schrijven doe ik al vanaf het moment dat ik een pen kon vasthouden. Als ik eenmaal inspiratie heb, dan kan ik door blijven gaan, bijna als in trance. Ik ben schrijver, maar ik ben daarnaast vooral ondernemer. Ik laat me niet vangen onder één noemer. Het schrijven alleen al omvat zoveel verschillende facetten. Ik vind het een voorrecht wat ik allemaal heb mogen meemaken. Mooie achtergrondartikelen schrijven, indringende interviews, bijzondere reportages, spitse columns. Ik heb veel plekken in de wereld gezien en avonturen meegemaakt waar ik boeken mee kan vullen. Het was op die momenten dat ik even perfect gelukkig was.

Wat ik het mooiste vind aan zelfstandig zijn, is dat je doet wat je het liefste doet en daar dan ook je brood mee kunt verdienen. Natuurlijk is niet alles goud wat er blinkt. Want er is ook een grote ‘maar’ aan ondernemen. Zeker als je een creatieve geest hebt. Soms kan ik echt borrelen van de ideeën. Ze duikelen over elkaar heen in mijn brein, roepend ‘neem mij’, ‘neem mij’ als de koekjes in de pot van Alice in Wonderland die smeken om gegeten te worden. Toegegeven, ik ben al met heel veel bezig: Het schrijven van mooie artikelen, eindelijk mijn boek uitgeven. Prachtevenementen organiseren voor drukbezette vrouwen zoals ik, waar mensen nog jaren over napraten. Een succes maken van mijn (web)winkels.

Als creatieve ondernemer moet je keuzes maken. Want je kunt namelijk niet alles doen wat in je opkomt. Ook dat is ondernemen: afwegen en prioriteiten stellen. Wat houdt mij bezig, waar loop ik tegenaan, wat maakt me blij en wat frustreert me. Hoe ga ik om met tegenslag en wat kun je doen als iemand je idee pikt. Ook dat kom je namelijk tegen op je ondernemerspad. Ondernemen is zeker niet makkelijk, maar ik zou niet anders willen. Ook niet in deze tijd die op zijn zachtst gezegd uitdagend is. Soms zijn de bergen van goud, soms weet ik vandaag niet waar ik morgen het geld vandaan haal maar dat houdt me niet tegen. Ondernemersbloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.