4 minuten lezen

 

Voor MAAK! KENNIS las ik het boek ‘Creative Quest’, geschreven door Questlove. Questlove? Ja, de oprichter en drummer van The Roots, de huisband van 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon'. Een drummer die een boek schrijft, daar wilde ik meer van weten.

 

The Roots is een hiphop band die vanaf 1987 diverse albums uitbracht. In 2009 braken ze echt door als huisband van de TV-talkshow 'Late Night with Jimmy Fallon' (sinds 2016 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon'). Als huisband spelen ze met de meest succesvolle muzikanten uit diverse genres.

 

Hiphop in een boek

Het boek 'Creative Quest' is eigenlijk het best te omschrijven als een song. De song is dan, net als de songs van The Roots, hiphop met een vleugje jazz. Het ritme van het boek begint vrij kabbelend en werkt hypnotiserend. De melodie komt langzaam op gang. Na een lang intro wordt het boek na driekwart steeds melodieuzer en krachtiger. De laatste twee hoofdstukken geven de essentie van het boek weer, in een soort climax.

 

Black music

Questlove is een zwarte muzikant en dat klinkt door in zijn boek. Veel van zijn voorbeelden en referenties verwijzen naar zwarte muzikanten uit diverse genres, van jazz, soul naar hiphop. Pas aan het eind van ‘Creative Quest’ kaart hij dit thema expliciet aan, en vertelt hij over de ‘self destructive’ kant van veel succesvolle zwarte muzikanten.

 

Namedropping?

Bij het lezen van het boek doen de vele namen en referenties die Questlove noemt, me soms duizelen. Is het 'namedropping' om via die omweg je eigen belang te onderstrepen?, vraag ik me af. Maar toch, zelfs al ken ik maar een klein deel van die namen en referenties, uit de context wordt me voldoende duidelijk om lekker verder te lezen.

 

Maak een gewoonte van nieuwe ideeën

Een gestructureerd zelfhulpboek over creativiteit, zoals ik tevoren dacht, is ‘Creative Quest’ niet. Questlove (what’s in a name in dit geval) vertelt het verhaal over zijn muzikale carrière, waarbij hij onderzoekt welke rol creativiteit daarin speelde. De bevlogen muzikant omschrijft zichzelf als ADD. Dat zie ik ook terug in het boek, waarin hij steeds weer andere associaties over de pagina's uitmeet.

 

Creativiteit is geen spelletje ganzenbord – het is ingewikkelder dan dat – maar er is wel een spelbord, waarop bepaalde spelregels gelden, en dat wil ik voor de lezers uittekenen.

 

Uitstapjes naar andere disciplines

De functie van 'uitstapjes' komt ook als onderwerp steeds terug. Vooral bij een blokkade van de creatieve krachten, zijn 'uitstapjes' naar andere disciplines handig, ervaart hij. Op die manier blijf je in contact met je creativiteit. Bovendien onderstreept Questlove het belang om iedere keer weer terug te keren naar je eigenlijke discipline.

 

Werk en privé

Alle voorbeelden gaan over de carrière van Questlove. Dat maakt me nieuwsgierig naar zijn privéleven. Juist bij creatieve personen is er meestal nauwelijks een onderscheid te maken tussen privé en carrière. Dit onderstreept Questlove zelf ook als hij het heeft over het omgaan met kritiek, en waarom negatieve kritiek bij artiesten extra hard binnenkomt.

 

Laat je inspireren

Op wat kleine minpuntjes na, kan ik je van harte aanraden om het boek helemaal uit te lezen. Naar het eind toe wordt het boek steeds boeiender en vallen alle onderwerpen op hun plek. Zet hierbij een song op van de The Roots en het fascinerende plaatje is compleet. ‘You got me’, met Erykah Badu en 'The Seed' zijn hun meest bekende songs. De combinatie van jazz en hiphop wordt meer duidelijk bij een song als 'What They Do'.

 

 

 

Lees ook wat Hilde Spille schrijft over creativiteit en empowerment voor muzikanten.