CULTUUR

Wijnkring Amersfoort Utrecht

VVAO Utrecht en VVAO Amersfoort zijn samen een wijnkring begonnen. De start vond plaats in 2023 in de wijngaard Koningshof. 
In april 2024 ging de gezamenlijke Wijnkring van VVAO Utrecht en VVAO Amersfoort naar Wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist (https://wijngaardzeist.nl/). Het is een prachtige wijngaard die wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Hun prijswinnende witte wijnen werden geproefd en de aanwezigen leerden veel over de wijngaard en het maken van wijn. Wat een pareltje in Zeist! We hebben genoten.
Nieuwe data voor activiteiten wordt op later termijn gecommuniceerd via de appgroep van de Wijnkring, die beheerd wordt door Janet Sellis.
De Wijnkring heeft nog plaats voor nieuwe leden. Voor meer informatie neem contact op met Ineke de Geer afdeling Utrecht, via it.degeer@planet.nl of Janet Sellis afdeling Amersfoort ) via amersfoort@vvao.nl .


                                                                         

Filmkring

Elke laatste dinsdagavond van de maand wordt er een film bezocht, meestal in Springhaver, Louis Hartlooper Complex, het Slachtstraat theater of 't Hoogt on tour. De coördinatoren stellen een week van te voren twee of drie films voor, kringleden geven hun voorkeur aan. Na de voorstelling wordt er altijd nagepraat.

Interesse?
Mail naar utrecht@vvao.nl of neem contact op met de coordinatoren Margreet Zoutewelle  of Juliette van Driel

 

Herfst/en winterfilmkring op zondag 

In oktober 2024 start op zondag 13 oktober de hefst/ en winterfilmkring. Deze vindt elke tweede zondag van de maand overdag plaats.

                                    
Interesse? Mail naar utrecht@vvao.nl of neem contact op met  Juliette van Driel 
Na aanmelding stuurt Juliette je een mail met een keuze-optie uit drie films. De meeste stemmen bepalen de keuze. Je koopt je eigen kaartje. 

 

Kunstkring en kunstactiviteiten           

Flox den Hartog Jager en Wendela Lensvelt organiseren de kunstkring activiteiten voor de afdeling Utrecht. 

Onze belangstelling voor de kunsten is iets breder dan louter de museale kunsten. Daarom stellen wij een programma samen waarbij we ongeveer iedere 6 weken een andere kunstvorm centraal stellen. We blijven in en rondom Utrecht, en bezoeken zo mogelijk de iets kleinere podia. Denk bijvoorbeeld aan kleinkunst in het Werftheater, Galerie Kunstliefde, een bezoek aan het atelier van een kunstenares, kameropera, Farmstead jazzclub, Hertz in Tivoli-Vredenburg, het literatuurhuis, een dansvoorstelling en natuurlijk in de zomer een beeldentuin. Wellicht is het mogelijk een activiteit te combineren met een van de andere kringen zoals de de film- de literatuur- of de wandelkring. 

We willen graag ook de cultuurliefhebbers binnen de VVAO die overdag werken de mogelijkheid bieden mee te gaan in ons aanbod. Vandaar dat we in het programma activiteiten opnemen die deels overdag deels ‘s avonds zijn. En natuurlijk zijn introducés altijd welkom. Bij voorstellingen reserveren en betalen wij voor de gehele groep. Bij aanmelding krijg je direct een betaalverzoek op je telefoon om het kaartje te betalen. Annuleren is dus NIET mogelijk. Laten vervangen WEL.

Heb je na het lezen van deze korte aankondiging belangstelling voor ons programma, wil je meer weten over onze activiteiten, of tussentijdse aankondigingen ontvangen stuur dan een mail naar: Kunstklubvvaoutrecht@gmail.com. Iedereen is welkom, ook als je geen 'lid' bent van de KunstKring.

Interesse?
Mail naar utrecht@vvao.nl of neem contact op met Flox den Hartog Jager of Wendela Lensvelt via Kunst Club VVAO Utrecht
Programma Kunstklub VVAO najaar 2024

zaterdag 26 oktober Theater Kikker  Why such Strange Love  18 euro  Opgeven voor 15 september
Deze beeldende, muzikaal gedreven voorstelling in Engelse taal gesproken, geïnspireerd door Frankenstein en Disney-klassiekers, is een mix van episch georkestreerde soundscapes, originele popmelodieën, expressieve dans en talloze kostuumwisselingen. Why such a strange love is een surrealistisch sprookje dat vertrekt vanuit de overtuiging dat als je elkaar echt wilt kunnen zien, je naar elkaars dromen moet kijken.
Djek en Djill trekken zich terug in het diepe woud, weg van de chaos van de grote stad. In alle rust zoeken ze hier uit wie ze zijn voor de ander. Wat betekenen ze voor elkaar los van hun afkomst, sociale status en verwachtingen? In een voortdurende reeks metamorfoses ontdekken ze zowel de betoverende als de monsterlijke kanten van elkaar, maar blijven achter met de vraag of deze échte liefde niet alleen kan bestaan in hun verbeelding. 

zaterdag 30 november Werftheater Luca Warmer Oh my jazz  19 euro
Stemkunstenaar Luca Warmer brengt een ode aan de grote jazz zangeressen door hun verhaal te vertellen met de ogen van nu. Denk Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Billie Holliday, Carmen McRae en Nina Simone. Luca wil verhalen oprakelen over hun levens, de tragiek daarvan en over de lokroep die zij in hun stemmen hoorde om zelf jazz te gaan zingen. Welke rol hebben zij gehad bij het tot stand brengen van jazzmuziek? Wat is hún verhaal?
Naast verfijnde jazzmelodieën, meeslepende blues en hemelse gospels, horen we stemkunst, gedichten en maatschappijkritische vragen. Wat is er in 100 jaar jazz nu eigenlijk gebeurd? Oh My Jazz vormt poëtisch muziektheater over dromen najagen, van betekenis willen zijn en onbekende verhalen uit de geschiedenis van de jazz.
Zelf zegt ze het zo: “Al toen ik in de wieg lag, was ik omringd door de klanken van jazz. Zo te kunnen zingen als Mahalia Jackson, Aretha Franklin en Rachelle Ferrell, zo vrij en zo bezield, dat leek mij het ultieme geluk. Ik heb mezelf afgevraagd: wie ben ik om dit verhaal als witte vrouw te vertellen? Muziek heeft maling aan de scheidslijnen tussen kleuren, klassen, leeftijd en gender. Muziek verdeelt niet en oordeelt niet, muziek verbindt. De vrouwen uit de jazz zijn een onmisbare sleutel tot verbintenis.”
Met lof afgestudeerd aan de Jazz afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag tourt Luca door het land met haar eigen producties. In 2021 won ze de Mingus prijs als nieuw aanstormend talent. Na haar prachtige debuutvoorstelling ‘Appelstroop met tranen’ is haar nieuwste voorstelling een uitgelezen kans om dichterbij jazzmuziek te komen en de vrouwen die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook voor iedereen die denkt niet van jazz te houden… Let’s s(w)ing!

vrijdag 13 december Blauwe zaal Milou Franken Minnares kleinkunst  22 euro De ongekroonde koningin van het kleinkunstlied
Een goede minnares: Mylou Frencken wil het graag zijn. Op háár voorwaarden. Op háár manier. Vroeger was een minnares een vrouw met macht en aanzien, tegenwoordig is dat beeld wat negatiever. In het tedere én hilarische ‘Minnares’ brengt Mylou Frencken een ode aan de Kunst van het Beminnen. Haar inspiratie komt van grote en tragische minnaressen als Madame de Pompadour, Marilyn Monroe, Mata Hari en Monica Lewinsky. Het wordt vast weer een avond vol “godvergeten mooie liedjes” van “de ongekroonde koningin van het kleinkunstlied” (Theaterkrant).

januari centraal museum Moda (datum  staat nog niet vast) Moroccan Fashion Statements.
In de tentoonstelling MOḌA, wat Marokkaanse spreektaal is voor mode, staat de veelzijdigheid van hedendaagse makers uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland centraal. De tentoonstelling brengt het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van cutting-edge ontwerpers en kunstenaars samen. Deze gamechangers hebben de paden gebaand voor verschillende generaties makers, liefhebbers en dragers, voorbij de landsgrenzen van Marokko. MOḌA. Moroccan Fashion Statements is een samenwerking tussen DAR Cultural Agency en Centraal Museum Utrecht.
De veelzijdigheid van de tentoonstelling en het Marokkaanse modelandschap komt terug in zeven thema's zoals 'Monumental', dat zich onder meer richt op opvallende ontwerpen van Sara Chraibi, Daily Paper, New Tangier en MAISON ARTC. In 'Cosmopolitan' smelten het landelijke en het stedelijke leven samen, gezien door de ogen van multidisciplinaire kunstenaars. Hier vertellen video's, foto's en textielkunst de verhalen van vooruitstrevende creatieven zoals Joseph Ouechen en Meryem Slimani. Het thema 'Amazigh Hair Heritage' is de uitkomst van een uniek project van de wereldberoemde haarstylist Ilham Mestour.
'Friendship' focust zich op de iconische ontwerper Tamy Tazi en haar vriendschap met Yves Saint Laurent. Tazi vormde in de jaren 60 en 70 de avant-garde van de Marokkaanse mode met haar vernieuwende toepassing van borduurwerk. Speciaal voor de tentoonstelling creëerde kunstenaar Hassan Hajjaj een Intermezzo: een loungeplek voor ontmoetingen geïnspireerd op zijn nieuwe plek JAJJAH in Marrakesh. In de ruimte is een selectie boeken te vinden die is gecureerd door Yasmina Naji van Kulte Editions, de enige onafhankelijke uitgeverij voor kunstboeken in Marokko. In 'Artists & Artisans' staat het maakproces centraal, met ontwerpen van onder meer Fadila el Gadi en nieuw werk van zowel Mina Abouzahra als Said Mahrouf.

                                             

                                                                  

Contact
VVAO Kantoor 
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED