Homepage > Zwangerschapscomplicaties? Hoe verder?

Zwangerschapscomplicaties? Hoe verder?

Door Chahinda Ghossein-Doha
VVAO, afdeling Maastricht

Chahinda Ghossein-Doha, Cardioloog in opleiding in Maastricht UMC+ verloor haar kindje kort na de geboorte. Ik heb mijn verdriet en verlies omgezet in kracht en vastberadenheid. Via Queen of Hearts doe ik onderzoek naar zwangerschapscomplicaties en zet ik me in voor de gelijknamige stichting. Middels het grootschalige Queen of Hearts, tevens de naam van de gelijknamige stichting, vergaar ik meer kennis over zwangerschapscomplicaties en creëer ik meer bekendheid over de lichamelijke, psychische en maatschappelijke nasleep ervan.

 

 

Slechts 11 dagen oud werd het eerste kindje van Chahinda (36). Ze was te klein en werd te vroeg geboren als gevolg van zwangerschapscomplicaties. Een onderwerp waar volgens Chahinda bijna niet over wordt gepraat. Met het boek ‘Queen of Hearts’ wil ze daar verandering in brengen.

De bevalling

25 jaar oud was ik toen ik Rachelle verloor. Nu, anno 2022, werk ik als cardioloog in opleiding en heb ik inmiddels 2 kinderen (8 en 6 jaar). Het heeft zeker een jaar of zes geduurd voordat ik erover kon praten en het écht kon verwerken. In week 34 stond er een vroegtijdige keizersnede gepland, maar bij 32 weken werd ik opgenomen. Rachelles hartslag dipte vaak tot de ondergrens. Met 34 weken werd ik uiteindelijk alsnog met spoed naar de operatiekamer gereden, omdat haar hartslag bijna helemaal wegviel. Ze huilde toen ze eruit kwam, dat weet ik nog. Dat was initieel een geruststelling, omdat dat het eerste is waar je - zeker als arts - op let."

 

Onheil

Toch bleek al snel dat het niet goed zat. Na die eerste geruststelling, spotte ik al snel een extra pinkje. Door mijn medische achtergrond gingen er gelijk allerlei syndromen door mijn hoofd. Met het feit dat ze te klein was en haar hartslag dipte, had ik al het gevoel dat er een vervolg zou komen. De kinderarts zei dat er een verdenking van trisomie 13 was ofwel een 'extra' chromosoom 13. Ik wist dat dat niet met het leven verenigbaar was. Omdat Rachelle op dat moment al aan de beademing lag, mochten wij al ouders beslissen of ze bleef leven. Dat was heel zwaar. Ik wíst dat de dood onontkoombaar was, maar ik kon de knoop niet doorhakken. Ik las succesverhalen op internet waar ik ijdele hoop uit putte. Aan de ene kant hoorde ik de arts die zei dat het zinloos was en aan de andere kant mijn moederhart. Ik heb zes dagen nodig gehad om de beslissing te maken en nog voelde het als overhaast.

 

Gevolgen

Rachelle overlijdt, maar daar is het verhaal voor Chahinda verre van mee af. Zes jaar lang heb ik me afgesloten, mijn emoties weggestopt en me gestort op mijn werk. Dit om de pijn maar niet te hoeven voelen. Ik had even geproefd van het moederschap en toen werd het me meteen weer afgenomen. Op het moment dat ik Rachelle zag, kwam er een hele berg aan nieuwe emoties vrij. Toen ze vervolgens overleed, werd dat me weer ontnomen. Dat tekent je vanbinnen. Ik kon niet meer met mijn emoties omgaan, dus liet ik ze gewoon niet toe.

 

Vertrouwen kwijt

Ik was op dat moment écht het vertrouwen in mijn eigen lichaam kwijt en ik voelde me zo eenzaam, omdat mensen me gewoon niet leken te begrijpen. Dan zagen ze dat ik er goed uit zag en gingen ze er gelijk vanuit dat het ook goed met me ging. Terwijl dat absoluut niet het geval was. Verjaardagsfeestjes van mijn kinderen, de eerste schooldag... Alles wat plezier gaf, gaf tegelijkertijd een schuldgevoel richting Rachelle. Plezier stond zó in contrast met de pijn die ik nog dagelijks voelde.

 

Vlucht

Ik stortte me toen op mijn werk als arts bij de gynaecologie, maar dat ging eigenlijk niet meer. Drie maanden lang kwam ik elke dag huilend thuis, omdat ik door deze ervaring diepongelukkig werd van het vak. Dat was het moment dat ik voor mezelf besloot om een carrièreswitch te maken: van gynaecologie naar cardiologie en dat heeft uiteindelijk de cyclus doorbroken. Door deze verandering kon ik alles in mijn hoofd weer op een rijtje krijgen en kon ik éindelijk mijn emoties verwerken. De eerste keer dat ik blijdschap ervaarde, zonder het schuldgevoel, was denk vijf jaar geleden op een mooie herfstdag.

 

Taboe

Inmiddels weet ik dat ik láng niet de enige vrouw in Nederland ben die zwangerschapscomplicaties heeft gehad. Van de 170.000 bevallingen komt het bij zo'n 17.000 zwangerschappen jaarlijks voor. Toch wordt er bijna nooit over gepraat is mijn ervaring. Er zit een bepaald taboe op, waardoor er alleen wordt gesproken over de leuke kanten van de zwangerschap. Alles wat buiten het boekje valt, geeft schaamte. En dat is dan voor mij ook dé reden geweest om nu, negen jaar naar dato, mijn verhaal te vertellen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat er zoveel meer vrouwen zijn die zoiets hebben meegemaakt en zich zouden kunnen herkennen in mijn verhaal. Dat was het moment dat ik heb besloten om het boek ‘Queen of Hearts’ te maken. Al snel vond ik aansluiting bij andere vrouwen in Nederland, waaronder Eva Jinek. Met onze verhalen willen we kracht en houvast bieden aan vrouwen die er nog middenin zitten. We willen ze een vooruitblik naar de toekomst geven: het komt goed, hou vol. We hebben ons allemaal eenzaam gevoeld! Daarnaast moet het een ‘eye opener’ zijn voor alle leidinggevenden in Nederland. Een zwangerschap kan tekenend zijn, maar met de juiste steun kun je er een krachtigere medewerker voor terug krijgen.

____________________________________________________________

 

Queen of Hearts-studie

Inmiddels is Ghossein-Doha projectleider en hoofdonderzoeker van de Queen of Hearts- studie, een grootschalige studie naar de lichamelijke, psychische en maatschappelijke nasleep van zwangerschapscomplicaties. Ook heeft zij de stichting Queen of Hearts opgezet. Deze stichting heeft als doel om door de combinatie van wetenschap, kunst en muziek een zo groot mogelijk bewustzijn te creëren rondom de impact van zwangerschapscomplicaties, zowel op mentaal als medisch vlak. Medisch richt ze zich op HELLP, pre-eclampsie en zwangerschapsvergiftiging. Mentaal op alle zwangerschapsfactoren die deze kunnen beïnvloeden. Vanuit haar wetenschappelijke rol en als voorzitter van de stichting ‘Queen of Hearts’ heeft zij meerdere projecten opgezet die landelijke aandacht kregen.

 

_________________________________________________________

 

Queen of Hearts-boek

Ghossein-Doha lanceerde op 26 oktober 2020 het ‘Queen of Hearts’-boek, de kracht van kwetsbaarheid in de talkshow van Eva Jinek, waar ze beiden openhartig over de gebeurtenissen tijdens hun zwangerschap spraken. Eerder die middag ontving Prof. Rianne Letschert Rector Magnificus van Maastricht University het eerste exemplaar van het boek. Rianne schreef het voorwoord van het boek en onderstreept hiermee hoe belangrijk het is voor werkgevers om oog te hebben voor deze impactvolle problematiek.

In het boek vertellen 6 krachtige, succesvolle vrouwen hun persoonlijke verhaal. Verhalen over pijn en twijfels, maar ook over hervonden kracht en levenslust. Ook journalist en tv-presentator Eva Jinek vertelt openhartig over haar zwangerschap en de problemen die ze daarbij heeft ervaren. De televisiefragmenten zijn te bekijken op de website van Eva Jinek: Chahinda verloor kind na 10 dagen | Eva Jinek

https://www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5192825/chahinda-verloor-kind-na-10-dagen

_________________________________________________________

Zeefdruk Fragile – Dutch design-week

 

Kiki van Eijk, één van de meest talentvolle namen van het hedendaagse Dutch Design, zocht contact met Stichting ‘Queen of Hearts’ en is inmiddels bestuurslid. De Eizdhovense kunstenares kreeg acht jaar geleden persoonlijk te maken met zwangerschapsvergiftiging, met een lange nasleep tot gevolg. Ze raakte geïnspireerd door het optreden van onderzoekster Chahinda Ghossein-Doha die in de TV-uitzending van ervaringsdeskundige Eva Jinek op gevoelige wijze haar persoonlijke ervaringsverhaal en onderzoek toelichtte. Kiki bood aan zich vrijwillig te gaan inzetten voor de Stichting ‘Queen of Hearts’ en tijdens de Dutch Design Week een campagne te lanceren over de impact van zwangerschapsvergiftiging op moeder en het kind. Dit gebeurt op een unieke manier door het inzetten van kunst en design om het ‘Queen of Hearts’-onderzoek naar de maatschappij te vertalen. Vanuit haar vakgebied, kunst en design, ontwierp Kiki een kunstwerk dat op informatieposters verschijnt en als zeefdruk in een exclusieve oplage van 200 stuks, gesigneerd door Kiki, wordt verkocht.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Eva Jinek, die deze aandoening ook heeft gehad. De opbrengsten hiervan komen volledig ten gunste van Stichting ‘Queen of Hearts’.

Zowel het boek als de zeefdruk zijn te bestellen via: Webshop - Queen of Hearts. De opbrengst gaat naar onderzoek naar zwangerschapscomplicaties.

_________________________________________________________

 

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED