3 minuten lezen

 

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, zag ik de voorpremière van de film Woman in Eye, Amsterdam. Een indrukwekkende film over wat het betekent om vrouw te zijn.

 

Maartje Laterveer (1976), journalist en schrijver, leidde de film in met de vraag: ‘Word je als vrouw geboren of word je tot vrouw gemaakt?’ Haar antwoord: ‘Ik ben als vrouw geboren.’ Wie een generatie ouder is en opgegroeid met Simone de Beauvoir zal het eerder eens zijn met de uitspraak: ‘Ik ben tot vrouw gemaakt.’

 

Wat betekent het om vrouw te zijn?

Maar wat betekent het om vrouw te zijn? Daar wilden regisseurs Yann Arthus-Bertrand (1946) en Anastasia Mikova (1982) het over hebben in hun film Woman. In een interview met Laterveer voor de Volkskrant zegt Mikova hierover: ‘Uiteindelijk kom je dan uit op het lichaam. Dat is voor mij het centrale thema van de film. Het vrouwenlichaam wordt verkracht, maar heeft ook plezier, genot. Het verandert, baart, wordt ouder. Wat betekent dat in het leven van een vrouw?’  

 

Word je als vrouw geboren of word je tot vrouw gemaakt?

 

In de film komen vrouwen vanuit de hele wereld aan het woord. De regisseurs hebben maar liefst tweeduizend vrouwen geïnterviewd in 52 verschillende landen. Daarmee laat de film een enorme diversiteit zien. Dat alleen al is fascinerend. De vrouwen vertellen over hun leven, over liefde, moederschap, macht, geweld en seks. Het zijn krachtige vrouwen, prachtig om te zien, hoe oud ze ook zijn, en ze vertellen voor de camera openhartig hun verhaal, laten alle schaamte varen.

 

Openheid

Ondanks de problemen, soms gruwelijke problemen, onverdraaglijk geweld, is het geen pessimistische film. De openheid waarmee de vrouwen het woord voeren dwingt bewondering af en laat zien dat er een nieuwe tijd is aangebroken waarin vrouwen niet meer het zwijgen kan worden opgelegd. Dat is een enorme vooruitgang. Niet alleen vrouwen maar ook mannen moeten deze film gaan zien. We zullen ons toch samen los moeten maken uit die eeuwenoude gedragspatronen.

 

 

 

 

Meer films zien over bijzondere vrouwen? Bekijk de nieuwste film van Annette Apon over actrice en spionne Leonie Brandt.