4 minuten lezen

 

In korte interviews vertellen VVAO-vrouwen de komende weken hun verhaal. Allemaal hebben zij te maken met de (gevolgen van) de coronacrisis. Hoe? Dat lees je in onze serie VVAO-vrouwen in coronatijd. In deel 9 is Guyonne Kroon, VVAO Breda, aan het woord. Zij is klinisch psycholoog/psychotherapeut. 

 

 

Guyonne Kroon is VVAO-lid bij de afdeling Breda en is werkzaam als klinisch psycholoog/psychotherapeut in haar eigen praktijk en binnen de GGZ. In deze crisistijd ziet ze veel mensen met psychische klachten. Het gaat daarbij vooral om paniek- en stress-klachten. Het aloude alarmsysteem in ons wordt geactiveerd bij onveilige situaties.

 

Voor psychiatrische patiënten extra zwaar

'Psychiatrische patiënten hebben te maken met verschillende vormen van angst en paniek. Zo is er uiteraard de angst voor besmetting. Daarnaast vindt er ontregeling plaats, want activiteiten gaan niet door en daardoor kunnen mensen in een sociaal isolement terecht komen. Deze groep heeft het al zwaar. Nu worden zij nóg meer belast, met alle gevolgen van dien. De reeds bestaande psychische klachten kunnen hierdoor weer toenemen', aldus Guyonne.

 

Coronapatiënten en hun omgeving

'De tweede groep bestaat uit mensen die het coronavirus hebben gehad of bij wie het geconstateerd is in de familie-, vrienden- of kennissenkring. Ze zijn ziek geweest of kennen iemand die er aan overleden is. Ook bij deze groep ontstaan angst- en paniekklachten, depressie, rouwproblematiek en/of PTSS. Bij deze groep zijn veelal schuld- en machteloosheidgevoelens aanwezig'.

 

Psychische klachten onder hulpverleners

'De derde groep bestaat uit de hulpverleners. Bij deze groep mensen is er eveneens een risico op psychische problematiek. Het gaat hierbij om onder andere depressie, burn-out en PTSS. Deze groep wil mensen graag helpen en/of genezen. Het virus is momenteel nog niet te verslaan, hooguit te vertragen. Iemand zien sterven die het vertrouwen in jouw handen legt geeft veel gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid. Daarvoor heb je immers het vak niet geleerd. Ook ben je niet altijd psychisch bestand tegen het zien van zoveel angst in de ogen van de COVID-19 slachtoffers'.

 

Het virus is momenteel nog niet te verslaan, hooguit te vertragen. 

 

 Wat kun je doen om te leren omgaan met angst- en paniekklachten en de quarantainemaatregelen?

'Naast de gebruikelijke hygiënemaatregelen is regelmaat en afleiding erg belangrijk. Pak een hobby op, ga wandelen of doe die ene klus die nog gedaan moest worden. Als je thuis werkt; zorg voor een goede afbakening tussen werk en privé. Gebruik, voor zover mogelijk, een vaste kamer of plek als kantoor en stop om 17:00 uur. Voor diegenen met kinderen; doe naast lesgeven een spelletje, lees voor of kijk samen een film. Vergeet bovenal niet te bewegen'.

'Therapieland stelt voor iedereen de gratis module ‘Omgaan met coronastress’ beschikbaar. VGZ heeft een handige Mindfulness app, die eveneens voor iedereen toegankelijk is. De luisterlijn is 24/7 te bereiken, zowel telefonisch (0900-0767 of lokaal) als via e-mail of chat. Hier werken getrainde vrijwilligers die bereid zijn om naar je te luisteren en eventueel tips te geven'. 

'Wil je andere mensen steun bieden? Bel die ene persoon eens vaker op. Vraag aan COVID-19 slachtoffers hoe het met ze gaat en hou vooral de ‘stille mensen’ in de gaten. Zij internaliseren de problemen vaak en ontwikkelen juist daardoor psychische klachten'.

'Als je een hulpverlener kent, benader ook hen eens. Geef ze een steuntje in de rug. Of ze nu in het ziekenhuis werken, in een verpleeghuis of bij de thuiszorg. Zij maken immers veel mee'.

 

Professionele hulpverlening

'Wanneer dit allemaal onvoldoende helpt, kun je nog aankloppen bij de professionele hulpverlening. Deze bestaat uit de GGZ en particuliere praktijken. Voor deze instanties heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Tenzij je natuurlijk in staat en bereid bent dit geheel zelf te betalen'.

 

Piek psychologische hulpverlening komt nog

Guyonne zelf verwacht dat als de piek in de somatische zorg voorbij is, diezelfde piek in de psychologische hulpverlening nog zal komen. Wanneer men letterlijk lijf en leden moet redden, schakelt het brein de emotionele kant uit om adequaat en rationeel te kunnen reageren. Wanneer er rust is op dat gebied, zullen de emoties los komen met alle gevolgen van dien.