4 minuten lezen

 

Landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic is de winnaar van de landelijke Vrouw in de Media Award 2019. Jacqueline Prins, directeur DCE van het ministerie OCW, overhandigde de award. De aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2019 ging naar melkveehouder Heleen Lansink. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

 

Seksueel geweld

Iva Bicanic was één van de tien genomineerden voor de landelijke award. Samen met handbalster Estavana Polman en oprichter van schoonmaakimperium MAS, Rahma el Mouden, kreeg ze de meeste van de 90.000 uitgebrachte stemmen. De jury koos uit de top drie unaniem voor Bicanic en dit sloot ook aan bij de publieke stemming. Zij heeft door haar vele optredens voor radio en tv, kranten en andere media op bijzondere constructieve wijze de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik in Nederland op de kaart gezet. Een van de stemmers: 'Iva Bicanic doet ontzettend goed werk, niet alleen voor de slachtoffers van seksueel geweld maar ook voor hun ouders en broers of zussen. Daarnaast heeft ze binnen de gezondheidszorg al de nodige veranderingen gebracht. En niet te vergeten, ze is een spreekster die elegant en met heldere taal, met goede kennis van zaken, de boodschap scherp op z'n plek zet.' 

 

Foto Iva Bicanic

Iva Bicanic

Foto Heleen Lansink

Heleen Lansink

 

 

Heleen Lansink winnaar aanmoedigingsprijs

De You Go Girl is een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen die afgelopen jaar zichtbaar in de media zijn geweest. Melkveehouder Heleen Lansink was één van de zes genomineerden. Na sluiting van de stembus, eind januari, had zij samen met geneeskundige studenten Romée Snijders & Veerle Smit en initiatiefnemer van #eenzame jongeren en #maatjegezocht Nadï van de Watering de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Lansink -  en dit sloot ook aan bij de publieke stemming  - omdat zij in 2019 de landelijke media als agrarische bruggenbouwer wist te bereiken. Ze wordt door de stemmers gezien als een uitstekende ambassadeur voor de volledige agrarische sector en de melkveehouderij in het bijzonder. 'Ze weet de verbinding te maken tussen boer en burger. Het is dapper dat zij een genuanceerd geluid durft te laten horen. Heleen Lansink is gedreven en authentiek en brengt een heldere visie over', aldus de stemmers. De You Go Girl Award is voor de zevende keer uitgereikt.

 

Nog steeds minder vrouwelijke experts in de media

Het Commissariaat voor de Media presenteerde eind 2019 de resultaten van hun onderzoek naar de representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse nieuws en informatieve televisieprogramma’s. Uit het onderzoek blijkt dat als er om specifieke deskundigheid wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij politici of experts, vrouwen veel minder in beeld zijn dan mannen (23,2 procent). Uit eerder onderzoek bleek al dat van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) 19,5 procent vrouw is. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia (radio, kranten, televisie en nieuwssites) is in de afgelopen twintig jaar nauwelijks verbeterd (Bron: http://youcantbewhatyoucantsee.com).Ook beter zichtbaar worden in de media? Lees de tips van experts!