4 minuten lezen

 

“Ik ga liever dood aan corona dan aan de hongerdood”. Deze uitspraak hoort Peninah Nthenya van Safe Spaces heel regelmatig als ze door de sloppen van Mathare loopt, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. En dus gaan mensen wel de straat op, negeren de lockdown omdat ze op zoek gaan naar een beetje werk en een beetje eten.

 

Meestal zonder mondkapje, ook al is dat verplicht. “Het goedkoopste mondkapje kost 50 eurocent, maar als je al niets hebt, dan besteed je dat toch liever aan een beetje voedsel”, weet Peninah. Peninah en haar team van jonge vrouwen, gaat sinds het uitbreken van de coronacrisis van deur tot deur in de sloppen om voorlichting te geven over de manier waarop je je kunt beschermen tegen corona.

 

Van deur tot deur om voorlichting te geven.

 

Ze hangen posters op met handenwasinstructies, delen zeep uit, schoon drinkwater en desinfecteermiddelen. “We doen wat we kunnen, maar we hebben niet genoeg middelen om iedereen ook te geven wat er nodig is”, zegt ze. “Er is geen schoon stromend water in de sloppen natuurlijk, dus moeten we daar nu ook voor zorgen bijvoorbeeld. We zijn bang dat het water dat er is besmet is.”

 

Schoolopdrachten maken op computers van Safe Spaces

De werkzaamheden van Safe Spaces zijn verschoven in coronatijd. De scholen zijn dicht en de meisjes die binnen de programma’s van Safe Spaces vallen, zijn nu thuis. Daar moeten ze opdrachten maken voor school en digitaal inleveren. “Onze ‘peer educators’ gaan langs, helpen met huiswerk en de opdrachten die ze moeten maken. Binnenkort gaat bovendien onze nieuwe digitale bibliotheek open waar we alle schoolmaterialen digitaal beschikbaar hebben. Dan kunnen de meiden hier de opdrachten afmaken en per email versturen. Dat is een hele goede timing nu”, zegt ze met een glimlach.

 

Nieuwe digitale bibliotheek Safe Spaces Nairobi

De nieuwe digitale bibliotheek komt goed van pas

 

 “De meiden die in het laatste jaar van de basisschool en het laatste jaar van de middelbare school zitten krijgen voorrang. Het is voor hen van nog groter belang om hun semester goed af te kunnen ronden.” De bibliotheek heeft tussenschotten. En er zal steeds een plaats vrij worden gehouden om de anderhalve meter te respecteren die vanwege corona ook in Nairobi gewoon geldt.

 

Spanningen lopen op, ook thuis

Peninah maakt zich zorgen over meest kwetsbare families in de sloppen van Mathare. “Er is grote saamhorigheid, mensen helpen elkaar altijd zoveel mogelijk, maar nu is er weinig tot niets en valt er weinig te delen. Restaurantjes zijn ook dicht. Normaal gesproken werden arme families een paar keer per week wel geholpen door zo’n eigenaar, maar ook dat gebeurt nu niet. De meiden die bij Safe Spaces komen lijden natuurlijk ook onder de extra gespannen situatie thuis. Maar wij proberen er zoveel mogelijk voor hen te zijn en praten veel met hen.

 

Zelfgemaakte mondkapjes Safe Spaces Nairobi

Kleurige, zelfgemaakte mondkapjes

 

En we leren hen de voorzorgmaatregelen tegen corona die zij dan weer vol enthousiasme overbrengen thuis en bij andere families. Op een veilige manier. Ze weten hoe ze dat moeten doen. Ook met mondkapjes op natuurlijk. Die zijn hier ook wel heel Keniaans. Mensen maken ze zelf. En Kenianen zijn Kenianen, die zijn er natuurlijk in alle kleuren. Daar word je dan wel vrolijk van als je daar iemand mee ziet lopen.”