2 minuten lezen

 

Vorige week zat ik bij de kapper. Het plan was om ‘gewoon’ mijn haar te laten knippen maar terwijl ik op mijn beurt zat te wachten voelde ik de bekende kriebels weer opkomen. Ik besloot mijn haar een paar tinten lichter te laten maken, met de zelfde impulsiviteit als ik een klein jaar daarvoor mijn haar van behoorlijk blond naar erg donker had laten kleuren. Met een charmant papje in mijn haar bladerde ik door een glossy. Mijn aandacht werd getrokken door de Chicklitcolumn. Blijkbaar was de columniste nog niet zo lang geleden single geworden en dat bracht een hoop ‘problemen’ met zich mee.

Het was gedaan met die shabby joggingbroek op de bank. Geen oerwoud meer onder de oksels, geen behaarde winterbenen en het werd tijd voor een Brazilian wax. De wenkbrauwen geëpileerd en haren in een leuke coupe. Make-up tiptop, winkelen voor mooie lingerie en sexy kleding, een abonnement op de sportschool misschien? Een single moet op haar figuur letten en zorgen dat ze er altijd piekfijn uit ziet. Dat was ongeveer de teneur van het stuk.

Dus sloofde de dame in kwestie zich uit om vriendjes het idee te geven dat ze perfect was en probeerde ze niets aan het toeval over te laten. Hoewel het een leuk stukje was en ik me kan voorstellen dat sommige dingen erg gênant zijn als je iemand nog niet goed kent en je een goede indruk wilt maken, was er één ding dat me erg verbaasde. Waarom begon ze pas nádat het vriendje exit was met deze uiterlijke verzorging?

Je hoeft alleen goed voor jezelf te zorgen als je single bent? Zodra de buit binnen is, mag je het lichaamshaar welig laten tieren en is het ook weer gedaan met de regelmatige bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste? Dan mag je die oude, versleten onderbroeken weer aan en hoef je het ook niet meer zo nauw te nemen met je figuur?

Eerlijk gezegd vind ik het ook binnen een vaste relatie (voor haar én hem) belangrijk om er goed verzorgd en aantrekkelijk uit te zien. Niet alleen voor je partner maar vooral voor jezelf. Daarmee bedoel ik niet dat je jezelf elke dag in vol ornaat moet optuigen of dag en nacht in de sportschool moet bivakkeren voor een wasbordje. Of dat je never nooit in een oude joggingbroek op de bank kunt zitten en levenslang op dieet moet. Maar goed zorgen voor jezelf geeft een lekker gevoel en ook een vaste partner kan sexy kleding erg waarderen. Noem het ijdel als je wilt, maar ik kan daar echt van genieten.

Het is een beetje zoals Valentijnsdag. Eén keer per jaar sturen we massaal onze (anonieme) liefdesbetuigingen de wereld rond en verwennen we onze (would be) partners met allerlei attenties. Maar is een onverwacht bloemetje, een verrassingsdiner op een willekeurige dag van het jaar of zomaar een lieve attentie niet oneindig veel leuker? Ook als je al ‘eeuwen’ samen bent? Persoonlijk onderhoud stopt, naar mijn mening, niet als je een vaste relatie krijgt, net zoals het elke dag een beetje Valentijn mag zijn.

 

Lees meer van Mariëlle van den Donk:

Trots, column. 

Bekijk vrouwenklachten niet door een mannenbril! Interview met Angela Maas.