Een spannend kinderboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Het boek gaat over de Nederlandse rechtspraak aan de hand van een bloedstollend verhaal, waarin ‘niets is wat het lijkt’.

 

Het is geschreven door de journaliste Veerle Corstens en grappig geïllustreerd door Marjet Wullink. Veerle Corstens is opgegroeid met het verhaal van het recht. Haar vader, Geert Corstens, oud-president van de Hoge Raad, schrijft in het voorwoord van haar boek: ‘Veel mensen weten te weinig van het recht, en beseffen te weinig hoe belangrijk recht is voor de vrijheid van ons allemaal.’ Zelf schreef hij in 2014 het boek 'De rechtsstaat moet je leren' over de rol van de rechter in de democratische rechtsstaat.

Met een klap van de hamer is niet alleen een spannend verhaal waarin de 12-jarige Juun met haar vriendin Mila en de hond Broccoli betrokken raken bij een overval op juwelier Goudgenoeg, waarna ze met allerlei avonturen kennis maken met het strafrecht. Het boek is ook leerzaam. Via losstaande stukjes 'Harde feiten' worden begrippen die in het verhaal voorkomen nog eens verduidelijkt. Zoals het woord 'alibi' dat een belangrijke rol gaat spelen. Of 'iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen', ook een hard feit dat in het verhaal duidelijk wordt onderstreept. Door de illustraties en de stukjes 'harde feiten' wordt het verhaal mooi ondersteund maar gelukkig niet onderbroken. Je leest het achter elkaar uit. Ook (groot)ouders zullen zich niet vervelen bij het (voor)lezen van het boek en regelmatig in de lach schieten. Veel is herkenbaar en niets is wat het lijkt. Zelfs Ovidius en Aidan Chambers komen even om de hoek kijken in het boek. Ik kreeg zin om ook die weer eens te gaan lezen.

Aan het eind van het boek is er nog een korte 'extra woordenlijst' en op hun website worden nog meer juridische zaken uitgelegd.

Het boek is een geslaagde mengeling van fictie en non-fictie, mooi vormgegeven, voor kinderen vanaf 9 jaar en hun (groot)ouders.

 

Met een klap van de hamer
Veerle Corstens en Marjet Wullink
Amsterdam, Boom Juridische uitgevers
ISBN 9789462901575
51 pagina's, 14,95 euro
Website: www.meteenklapvandehamer.nl