Op 20 november 2016 lanceerde Monique Steenvoorden haar derde boek met de titel 'Kind, wat geef ik je mee…'
Deze vraag heeft Steenvoorden lange tijd beziggehouden, zoals de meeste ouders, maar voor Steenvoorden had dit een extra lading omdat zij ruim twintig jaar ziek is geweest zodat ze er niet altijd kon zijn voor haar dochter. Uit de reacties blijkt dat ze hiermee een actueel thema heeft aangesneden. Dagelijks ontvangt ze telefoontjes en mails van zowel ouders als kinderen, die geraakt zijn door haar boek. Zo zijn er kinderen waarvan de ouders fysiek of mentaal afwezig waren en zo graag hadden geweten wat voor dromen en wensen hun ouders hadden, maar het niet meer kunnen vragen. Of ouders die zich hebben laten meevaren op de maalstroom van het leven en zich nu pas realiseren hoeveel ze hun kinderen mee hadden kunnen geven.


Waarom schreef je dit boek?

‘Onze dochter Nathalie werd 21 jaar en eigenlijk wilde ik een boek voor haar alleen schrijven. Ik vroeg een paar vrienden en vriendinnen om iets voor haar te schrijven, over wat ze haar gunnen in haar verdere leven. Toen ik erover vertelde aan mijn vriendinnen, raakten die helemaal enthousiast en begonnen ook te bedenken wat zij hun kinderen wilden meegeven. Ineens had ik heel veel materiaal dat geschikt was voor alle dochters van alle moeders. En vaders ook, begrijp me goed.’

In het boek komen vragen aan de orde als 'Wat heb ik meegekregen van thuis?', ‘Wat had ik mee willen krijgen?’ en 'Wat geef ik mijn kind mee?’. Vragen om over na te denken en waaraan ook de man van Steenvoorden, zich, als vader en – in dit boek - enige man, aan waagt.

Behalve deze vragen en antwoorden bevat het boek ook 21 lampionnetjes, die het levenspad van je kind markeren. Wijsheden uit velerlei bron, die je kunt gebruiken om je kind(eren) maar ook jezelf te coachen op gelukkiger leven en werken.
 

Dit is je derde boek al, waarover gaan je andere boeken?

'Mijn tweede boek heet Whispers from the HEART en bevat een groot aantal wijsheden van bekende en onbekende mensen. Die fluisteringen van het hart zijn overal om je heen, je hoeft er alleen maar naar te luisteren. Nog mooier is, als je kunt delen. Ik geloof enorm in het butterfly effect. Een klein gebaar kan zoveel teweegbrengen. Deze whispers from the heart kunnen je helpen om daar oog voor te krijgen en te houden.’

‘Mijn eerste boek, Het onzichtbare zien! gaat over mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn medisch onverklaarbare klachten. Tijdens mijn werk als PR-manager kreeg ik last van ernstige lichamelijke klachten. Ik heb allerlei artsen bezocht, maar niemand kon mij vertellen wat er met me aan de hand was. Mijn klachten waren medisch niet te verklaren en werden alleen maar erger. Op een zeker moment was het zo erg, dat ik moest stoppen met werken.’

Steenvoorden maakt een lange reis langs vele specialisten. Naast de medisch specialisten bezoekt zij ook het alternatieve circuit. De klachten zijn nog steeds ernstig en Steenvoorden is vastbesloten uit te vinden wat maakt dat haar lichamelijke klachten maar niet stoppen en met periodes erger worden. Dit ziekteproces, de zoektocht naar wat er nu precies aan de hand was, en de genezing van deze aandoening heeft bijna twintig jaar in beslag genomen.

‘Ik heb het boek vooral geschreven om de medische wereld ervan bewust te maken dat de behandeling van patiënten niet alleen hun lichaam omvat. Mijn organen waren prima in orde, maar de onderlinge samenwerking werd verstoord doordat mijn energie niet goed kon stromen. Grappig genoeg wordt het door organisatie-adviseurs ook gebruikt als metafoor om aan te geven waar communicatie en interactie binnen organisaties en teams stagneren. Dat past wel weer bij mijn huidige werk.'

 

Wat ontdekte je verder tijdens je zoektocht?

In 2006 komt Steenvoorden in aanraking met een regressie- en reïncarnatietherapeut. Deze constateert entiteiten bij Steenvoorden. Entiteiten zijn overleden mensen die, om wat voor reden dan ook, geen afscheid kunnen nemen van het leven hier. Deze entiteiten nestelen zich bij mensen in huis of in hun energiebanen. Dat laatste leek bij Steenvoorden het geval. Dit zou haar lichamelijke klachten kunnen verklaren.

Voor Steenvoorden vallen op dat moment een aantal puzzelstukjes samen. Steenvoorden is hoogsensitief (HSP). Deze hoogsensitiviteit maakt haar gevoelig voor entiteiten.
 

Toen ik ongeveer zeven jaar was, heb ik een aantal ervaringen gehad met helder zien. Ik zag bijvoorbeeld mijn oom, die net was overleden, in de woonkamer bij mijn ouders. Nuchter als die zijn, begrepen ze er niets van. Ik was helemaal verbaasd dat zij mijn oom niet zagen. Later begreep ik dat niet iedereen zulke ervaringen heeft.

 
Steenvoorden gelooft, mede door dit soort ervaringen, dat er meer is tussen hemel en aarde. Daarom besluit ze zich te laten behandelen. De therapeut brengt, samen met Steenvoorden, de entiteiten ‘naar het licht’ en geeft haar handvatten om met entiteiten om te gaan. Het belangrijkste hierbij is dat ze zich bewust is van wat ze tegen kan komen. Mensen die net zijn overleden of die ernstig lijden, kunnen invloed hebben op haar ‘zijn’. Sinds ze weet dat ze zo gevoelig is, kan zij haar maatregelen treffen en raakt het haar minder. Voor Steenvoorden heeft de zoektocht naar en het vinden van de entiteiten een soort ‘genezing’, verlichting gebracht.


Van pleaser naar pleaser…?

Daarnaast weet Steenvoorden nu dat zij een sterke neiging heeft om mensen te ‘pleasen’. Ik kan dit beamen. Steenvoorden zorgt er voor dat ik me op mijn gemak voel en dat het mij aan niets ontbreekt.
‘Pleasen heeft nadelen wanneer het je energie kost. Dat gebeurt vooral als je zelf anderen gelukkiger wilt maken, maar daarbij jezelf wegcijfert of vergeet. Als de ‘pleaser’ en de ander zich beter voelen bij het pleasen, dan geeft dat juist heel veel energie.’
 

Nu werk je, behalve als schrijver, ook als coach. Hoe is dat zo gekomen?

In 1996 werd ik na een reorganisatie ontslagen bij Unisys. Omdat zij tijdens haar werk al mensen coachte, besluit zij een opleiding tot coach te volgen.

Breed geïnteresseerd als zij is, kiest zij voor een de opleiding hypnotherapie. Daarin is, onder meer, aandacht voor Rationeel Emotieve Therapie (RET), Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), regressie- en reïncarnatie therapie en een aantal medische vakken waaronder neurologie. Na de hypnotherapie opleiding volgt ze een algemene coaching opleiding van een jaar.

Steenvoorden startte 2008 haar eigen coaching bureau Koru Life Coaching. Haar vertrekpunt is, dat alles draait om de balans. Zolang je die (of je eigen energieniveau) in de gaten kunt houden en kunt inspringen wanneer nodig, is geen enkele eigenschap destructief. Zij helpt mensen bij het terugvinden van de balans. Er zijn in het leven genoeg dingen die veel energie kosten. Daar is niets mis mee, maar wil je gezond blijven, het is al vaak gezegd, moeten daar dingen tegenover staan die je energie geven. De coaching van Steenvoorden richt zich op dit proces en de daarbij behorende gedragsverandering. Steenvoorden werkt overigens niet als regressie- en reincarnatietherapeut. Mocht zij entiteiten zien bij coachees en deze hebben daar veel last van, dan verwijst zij hen naar mensen die zich daarin hebben gespecialiseerd.

 

Steenvoorden (53 jaar) studeerde commerciële economie aan de Hogere Economische School in Amsterdam en werkte in de zakelijke dienstverlening, onder meer bij Rank Xerox, Randstad en Unisys. Na de hypnotherapie opleiding volgt ze een algemene coaching opleiding van een jaar. Naast haar schrijfwerk heeft zij haar eigen coaching bureau Koru Life Coaching.

Haar boeken:

Kind, wat geef ik je mee...
Uitgeverij Aspekt
ISBN 9789463380713

Whispers from the HEART
Uitgeverij Aspekt
ISBN 9789461534910
Het onzichtbare zien!
Uitgeverij Aspekt
ISBN 9789461531575