Via een moderne, mooie en duurzame kaft kom je binnen in een wereld die je uitdaagt duurzaam te handelen. Een positief boek geschreven door Marieke Eyskoot, dat je alle informatie en adressen biedt die je nodig hebt om duurzaam te leven. Om te stellen dat dit een ‘goede gids’ is leek mij aanmatigend, maar na lezing vind ik dit boek echt het allerbeste dat we tot nu toe hebben. De hoofdboodschap: koop weinig, maar duurzaam en mooi, zodat je er lang van kunt genieten. En eet, drink, kleed, woon en ontspan als het kan duurzaam, maar  als het een keer niet lukt, geniet er dan van. Een positief, mooi boek om te hebben, en een prima cadeau om iemand blij te maken.


Praktische gids

Eindelijk een praktische gids om zo duurzaam mogelijk te leven op allerlei terreinen: kleding, verzorging, voeding, wonen, reizen en ontspannen. Ook kinderen krijgen een plaats in dit boek. Een goed initiatief op een creatieve manier vorm gegeven. De hoofdstukken zijn gelardeerd met interviews. Vaak betreft het duurzame ondernemers, soms beroemdheden, allen actief voor duurzaamheid. Het boek is afwisselend en leest gemakkelijk en je stuit steeds weer op interessante organisaties en websites.  Voor iedereen die duurzaam wil leven is er volop bruikbare informatie te vinden.

De heldere eenvoud van de uitgave valt meteen op: alleen tekst op de kaft: zwart op wit en een beetje blauw. Dit blauw komt daarna in het schutblad terug. Dit werkt zeer esthetisch en past ook helemaal bij de inhoud van dit boek. De foto’s zijn functioneel tussen de tekst geplaatst, de lay-out van de tekst helder. Kortom: de eerste indruk is prettig en nodigt uit te gaan lezen.

De schrijfstijl is vlot, de opzet afwisselend. Ieder hoofdstuk wordt besloten met een uitgebreide lijst van relevante websites en blogs en ik denk dat veel mensen al lezend allerlei nieuwe weetjes tegen komt. 


Het boek bevat zes hoofdstukken te weten:

1. Kleding & accessoires
2. Verzorging
3. Eten
4. Wonen & werken
5. Vrije tijd
6. Weten


1. Duurzame kleding

Voor duurzame kleding en accessoires geeft  Eyskoot meer tips dan alleen: zorg dat een kledingstuk duurzaam is gemaakt, dus door biologische landbouw met eerlijk loon en veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers en boeren. Belangrijkste  boodschap: koop iets dat je heel lang en met veel plezier zult dragen, dus iets tijdloos, iets van goede kwaliteit zodat het lang meegaat en koop ook tweedehands.

Weg dus met wegwerpkleding en op naar blijvend mooie, kwalitatief hoogwaardige kleding.  Onderhoud wordt daardoor weer belangrijk om de kledingstukken mooi en gaaf te houden. Aan dit onderwerp wordt dan ook aandacht besteed. Oma’s zullen nog weten dat ze twee keer per jaar een set kleding kregen en dat ze er toch goed uitzagen. Voor hen zal duurzaam kleden waarschijnlijk het gemakkelijkst zijn, mits er voor hen duurzame merken beschikbaar zijn.

Adressen voor een volgende kledingaankoop, nieuw of tweedehands, staan achter in het hoofdstuk. Wat ik nog niet wist is dat je bij sommige merken kledingstukken kunt inleveren om te recyclen, of het in het lege pakket aan de bezorger van Post.nl mee kunt geven.  Ook kun je een gekrompen shirt weer  “ontkrimpen”.

Tech-ontwikkelingen zoals 3D printing van kleding, waardoor we perfect passende kleding volgens onze eigen wensen kunnen laten printen, klinkt me fantastisch in de oren. Er worden zelfs adressen gegeven waar je dat nu al kunt laten doen. Ook kleding die je koel of warm houdt, en kleding die zelf energie opwekt, of coatings die reflecteren komen eraan.

Ook vind je in dit hoofdstuk genoeg handvatten  voor het aanschaffen van duurzame en mooie accessoires bij deze kleding


2. Persoonlijke verzorging

Het hoofdstuk verzorging drukt je met de neus op het feit, dat de regulier beschikbare verzorgingsproducten voornamelijk op basis van aardolie gemaakt zijn en schadelijke stoffen bevatten om de producten houdbaar en aantrekkelijk te maken. Ook voor  haar- en kinderverzorging en badproducten geldt dat. Micro partikeltjes  van plastic in cosmetica komen uiteindelijk in zee terecht waar zij ernstige schade veroorzaken. Deze plastic minikorrels blijken zelfs in tandpasta voor te komen! Gelukkig voor de lezer worden websites gegeven waarop je voor cosmeticaproducten kunt nazoeken of en welke schadelijke stoffen erin zitten.

Waarom hebben vrouwen zo weinig zelfvertrouwen dat ze menen al die dure cosmetica nodig te hebben, vraagt de auteur zich af. Doe-het-zelf tips voor cosmetische trucjes ontbreken niet enook de merken die echte natuurlijke geuren gebruiken voor hun parfums kun je vinden in dit boek.


3. Voedsel

In het hoofdstuk over eten komen we op bekender terrein. Eet vers, regionaal en biologische verbouwd voedsel en minder vlees. Er wordt uitgebreid op de achtergrond ingegaan, met tips voor restaurants, en winkels waar je terecht kunt. Stop met het kopen van flesjes water, verspil geen voedsel. Het Gekke Groentemuseum op Mysteryland of het Bijna Waste Geweest Feest, kende ik nog niet.


4. Wonen en Werken

Het hoofdstuk over Wonen & Werken geeft tips over energiezuinig wonen, energiezuinige apparaten, op duurzame manier schoonmaken, onverwoestbare merken die een leven lang mee gaan voor de  spullen die je in huis hebt, maar ook het gezonde van groene planten in je huis. Een auto: heb je er een nodig of kun je zonder en hoe dan? En je woon-werkverkeer?  Hoe kun je bijna zonder afval leven, of in een huis (bijna) zonder ecologische voetafdruk, allerlei achtergrondinformatie en nog veel meer, je vindt het in dit boek.


5. Vrije tijd

Vrije tijd is een pijnlijker onderwerp vanwege onze onverzadigbare reislust, liefst veel en ver. Gelukkig zijn dicht bij huis wel allerlei duurzame invullingen voor onze vrije tijd mogelijk.  Voor onze reizen zijn reisorganisatie die  proberen de ecologische gevolgen van dat reizen te beperken. Tips genoeg in dit hoofdstuk, maar eigenlijk blijft onze reislust toch wringen bij het streven naar een energie neutrale wereld.


6. Kennis voor de toekomst

Het laatste hoofdstuk, Weten, gaat in op kennis over onze economie en maatschappij, over welke richting de veranderingen op moeten gaan, maar ook over overtuigingen en opvattingen over duurzaamheid. Eyskoot noemt films, boeken, websites en interviews met personen die op dit gebied een voortrekkersrol spelen, zoals bijvoorbeeld Vivienne Westwood. Westwood?  spoort aan om vooral weinig te kopen en het vervolgens heel lang te gebruiken.

Dit hoofdstuk is vooral een filosofisch deel over de huidige wereld en hoe naar de toekomst te kijken, ook gezien door de ogen van de geïnterviewde personen. Praktische tips over wat je zelf zou kunnen doen om de wereld de goede kant op te sturen, ontbreken niet. Afsluitend een vijftal pagina’s met websites en blogs.


Samenvattend

Dit boek is afwisselend en leest prettig.. Het biedt, naast een hedendaags overzicht van mogelijkheden voor duurzaam leven, ook veel praktische tips en achtergrondinformatie. Ieder hoofdstuk eindigt  met pagina’s relevante adressen, waarin veel lezers zeker iets  van hun gading kunnen vinden.

Een paar punten van kritiek. Misschien vanuit mijn eigen gevoeligheid hiervoor, viel mij op  dat er te makkelijk Engelse woorden gebruikt worden, terwijl we vaak prima Nederlandse woorden hebben. In de interviews is Eyskoot uiteraard afhankelijk van het woordgebruik van haar gasten, maar in haar eigen teksten zou ze daar meer aandacht aan kunnen geven .

Daarnaast was het me - door de afwisseling van eigen tekst met interviews - in het begin niet altijd duidelijk wie waar aan het woord was. Daarvoor moest ik de lay-out goed in de gaten houden.

Tenslotte worden in het boek veel  cijfers genoemd, bijvoorbeeld over vervuiling of waterverbruik.  Ik heb er altijd moeite mee deze gegevens zonder meer voor waar aan te nemen. In zie dan graag een verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek of naar gegevens van betrouwbare organisaties. Deze gegevens zou ik dan ook graag in dit boek terugzien.

Dit boek is een idealistisch boek, dat soms ietwat neigt naar bekeringsdrift, maar gelukkig net binnen de grenzen blijft. Daarom kom ik ook zonder meer tot een positief eindoordeel.  Voor zover ik weet, misten we tot nu toe zo’n overzicht en de praktische handvatten die Eyskoot ons nu biedt. De aantrekkelijke vormgeving van het boek is een extra pluspunt.  Het is een aanrader, niet alleen voor duurzaamheidsaanhangers, maar voor alle volwassenen, ook de ouderen.

Toen ik dit boek in handen kreeg reageerde ik met: “nou, nou. Is dit niet een te grote broek?” maar nu kan ik volmondig zeggen, dat dit inderdaad een goede gids is voor een duurzame lifestyle!

 

DIT IS EEN GOEDE GIDS, voor een duurzame lifestyle van Marieke Eyskoot
Het boek is i.s.m. Meulenhoff Boekerij tot stand gekomen en gedrukt bij Wilco in Amersfoort.
ISBN 978-90-225-7985-5
Het boek is ook als e-book verkrijgbaar