2 minuten lezen

 

Ik hou van boeken. Ik vind het fijn om kennis te verwerven, zodat ik verbanden kan zien. De computer lijkt me echter rechts in te halen.

Vanmorgen ging ik naar de boekenmarkt van het Rotterdams Leeskabinet. Dat is een bibliotheek in Kralingen, die vaak boeken uit erfenissen krijgt. Daardoor hebben ze boeken dubbel, en die verkopen ze dan weer. Met de opbrengst wordt een goed doel gesponsord. Prachtige boeken, bijvoorbeeld De eeuwige schoonheid van Gombrich, De geschiedenis van de Holland America lijn, veel boeken van Maarten 't Hart en Vonne van der Meer.

De meeste romans kosten twee euro, de grotere boeken vijf of tien euro. Over een paar dagen is het boekenmarkt in de openbare bibliotheek in Rotterdam. Daar zijn de boeken nog goedkoper. Boeken zijn niet veel meer waard. Een halve eeuw geleden, in mijn middelbareschooltijd, waren boeken waardevol. Je behandelde ze met respect. Boekenmarkten met goedkope boeken waren er niet.

Wat is het verschil met nu? Destijds waren boeken ons enige externe geheugen. Vrijwel alle kennis die je wilde verwerven stond in boeken. Of in de hoofden van mensen die het wisten, maar dan kom je uiteindelijk ook bijna altijd weer bij boeken uit. Die kennis staat nu op internet.

Laatst was ik op een congres over artificiële intelligentie. Dat blijkt veel verder te zijn dan ik dacht. Sommige artsen verlaten zich op computerprogramma's om te bepalen of je een tumor hebt. Die artsen zijn dan alleen nog degenen die de boodschap moeten vertellen. Op een menselijke manier. De kennis die nodig is om te weten of je te maken hebt met een tumor zit niet meer in de hoofden van artsen, maar in de computer. Het fraaiste voorbeeld is de weerman. Het weer wordt geëxtrapoleerd door computers en de weerman maakt er een verwachting van door de extrapolatie te vertalen in gewone mensentaal.

En toch, ik houd van boeken. Voor mij is het en-en: lekker boeken lezen en zo kennis verwerven en gebruik maken van de computer voor het snelle zoekwerk. Maar ik vrees dat de generaties na mij er anders over denken.

 

 

Lees ook de andere columns van Joke Tacoma, zoals over Piekeren.