3 minuten lezen

 

‘Je bent al mooi’…. Wat een prachtige titel; dat was het eerste wat ik dacht toen ik werd gevraagd een recensie over het boek te schrijven van Liesbeth Woertman: Je bent al mooi. De schoonheid van imperfectie. Ik dacht terug aan de training die ik jaren geleden gaf met de naam Je bent een mooi mens. Ik begeleidde een groep leuke en krachtige vrouwen die zichzelf beter wilden presenteren en we deden oefeningen in het ontdekken van de eigen kwaliteiten tot en met een kledingshow. Na lezing van het boek van Woertman nog steeds actueel!

 

Verlangen

‘Je bent al mooi’. Uit het boek van Woertman spreekt het verlangen dat we dit vaker tegen onszelf zouden zeggen. Dat we de schoonheid van onszelf zien en het imperfecte aanvaarden en omarmen. Ze opent het boek met een filmtip: You’re more beautiful than you think; een drie minuten durende film waarin vrouwen aan een tekenaar vertellen hoe ze zichzelf zien en onbekenden de vrouwen ook beschrijven. Van beide beschrijvingen maakt de tekenaar een portret. De verschillen zijn verbluffend. In deze drie minuten zit voor mij de motivatie van dit nieuwste boek van Liesbeth Woertman.

 

 

Nadenken over onszelf

‘Je bent al mooi.’ laat de lezer op allerlei manieren kijken naar en nadenken over ons lichaam en zelfbeeld. Variërend van het mensbeeld door de jaren heen, tot het lichaamsbeeld na kanker, tot seks in het selfie-tijdperk, tot mannen en het adoniscomplex. Woertman citeert volop en heeft een indrukwekkende bronvermelding. Ze draagt dit boek op aan alle mensen die worstelen met het leven en die hun ritme kwijt zijn.

 

Voor de bühne

Woertman noemt ons allen gebroken mensen die naar buiten toe een beeld van heelheid tonen en spelen succesvol te zijn. ‘We barsten van de tegenstrijdige gevoelens en doen maar wat’. We leven volgens haar in een tijd waarin geldt ‘ik vertel, dus ik ben’. Volgens de narratieve identiteitstheorie is het verhaal niet alleen een metafoor om identiteit te beschrijven, maar construeren we onze identiteit met levensverhalen. Zo is het verhaal van Liesbeth Woertman er één van opklimmen, doorzetten, en doorgroeien: van avondmavo tot hoogleraar. En van anderen die iets in haar zagen wat zij zelf niet zag en wat haar hielp om door te zetten.

 

Liesbeth Woertman 'Je bent al mooi.'

Liesbeth Woertman

 

Heel zijn in gebrokenheid

Woertman spreekt over ‘heel zijn in gebrokenheid’, wat betekent dat we alle delen, ook angsten, sterke en onbekende delen op zouden moeten nemen in wie we zijn. Het is meer een proces dan een zelfstandige entiteit. Het leven is veranderen en bewegen en je soms afvragen ‘ben ik dat’?  Waarbij goed voelen wat er in je lijf gebeurt en daar aandacht aan geven je helpt om je meer te openen.

Ergens anders heeft ze het over het ‘ik’ in relatie tot de ander. Anderen hebben we nodig om onszelf te zien en nog onderontwikkelde delen van onszelf naar voren te laten komen.

Al met al staat het boek vol met prachtige onderwerpen en is elke pagina een studie op zich. Je kunt niet anders dan nadenken over je eigen lichaamsbeeld en over de huidige tijd waarin we ons zo gemakkelijk kunnen vergelijken met mensen over de hele wereld. Het boek is een pleidooi om de titel na te leven: je bent al mooi, misschien een beetje imperfect, maar is dat nu juist niet je schoonheid?

Veel leesplezier!

 

 

 

Lees ook over andere zoektochten naar onszelf zoals in Thuis. De zoektocht naar de plek waar we willen leven.