3 minuten lezen

 

Hoogleraar vrouwencardiologie en oud-VVAO-lid Angela Maas is op 2 december 2019 door het tijdschrift OPZIJ uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. ‘Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten’, aldus OPZIJ.

 

Maas (1956) is sinds 1988 cardioloog  en een pionier in de zorg voor het vrouwenhart. Sinds 2012 werkt zij als hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc in Nijmegen. MAAK! KENNIS interviewde Maas in oktober 2018 over haar niet aflatende strijd voor aandacht voor het vrouwenhart. Al tijdens haar coschappen merkte ze op dat vrouwen vaak met ‘gekke’ klachten komen. Maas: ‘Althans, zo wordt het gezien. Die klachten passen meestal niet in het algemene plaatje waardoor vrouwen in veel gevallen onterecht naar huis worden gestuurd. Dat schuurde bij mij. Een vrouwenlichaam is niet alleen anatomisch heel anders dan dat van een man, ook hormonen hebben een impact op hart en bloedvaten. En toch blijven ‘we’ ook nu nog, anno 2018, naar vrouwenklachten kijken door een ‘mannenbril’. Ik wist toen al dat ik daar iets mee moest.'

 

Angela Maas tijdens bekendmaking Invloedrijkste Vrouw OPZIJ

Angela Maas (midden): Meest Invloedrijke Vrouw 2019 

 

In 2019 verscheen het boek Hart voor vrouwen waarin Maas op begrijpelijke wijze vertelt over de risiciofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende harstpier en versleten hartkleppen, het ‘gebroken hart’, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.

 

Wanda de Kanter, longarts en de meest invloedrijke vrouw in 2018, sprak Angela Maas toe en overhandigde haar het kookboek Niet roken, maar koken dat zij schreef samen met Pauline Dekker. Maas bedankte alle vrouwen die in haar spreekkamer hadden gezeten en van wie zij veel geleerd had. Ze benadrukte dat het nog steeds nodig is om een vrouwenspreekuur te houden en betreurde het dat de wachtlijst voor haar spreekuur op dit moment bijna een jaar is. Ze vertelde over het landelijk netwerk van vrouwelijke hoogleraren dat een onderzoek doet naar Harassment in Academia. Tenslotte hoopt ze als vertegenwoordiger bij de VN de gezondheidszorg voor vrouwen verder te brengen.

 

Andere invloedrijke vrouwen

Vanaf 2009 publiceert OPZIJ elk jaar de top 100 van meest invloedrijke vrouwen in Nederland. In tien categorieën worden tien vrouwen gekozen en van de nummers één van die sublijsten wordt de meest invloedrijke vrouw gekozen. In 2019 is dat dus Angela Maas.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer is winnaar in de categorie Openbaar bestuur & orde. Hamer vertelde dat toen ze benoemd was als voorzitter van de SER er door sommige mensen aan getwijfeld werd of ze binnen de SER wel wat zou kunnen bereiken met haar gedrevenheid. Ze is trots op het advies van de SER om een vrouwenquotum in te stellen zodat er meer vrouwen in de Raden van Commissarissen zullen gaan komen. Ook benadrukte ze dat er in het advies veel meer staat over diversiteit dan alleen het vrouwenquotum.  

Andere winnaars zijn onder andere Simone Brummelhuis (Categorie bedrijfsleven), commissaris bij onder meer Schiphol en Rabobank en oprichter van ondernemersnetwerk The Next Women. In de categorie Cultuur staat cabaretière Claudia de Breij op de eerste plaats om ‘haar stevige meningen en bijzondere observaties’. In de mediacategorie is de AD-columnist Angela de Jong nummer 1. De meest invloedrijke vrouw in de politiek is PvdA-prominent Lilianne Ploumen, vanwege haar fonds She Decides waarmee ze zich hard maakt voor veilige abortussen, adequate kraamzorg en seksuele voorlichting. Voetbalkeeper Sari van Veenendaal is de invloedrijkste vrouw op sportgebied.

 

Prins Claus Prijs 2019: alleen vrouwen

Vóór de bekendmaking van de 10 invloedrijkste vrouwen, presenteerde Marianne Verhoeven, hoofdredacteur van OPZIJ, de laureaten van de Prins Claus Prijs 2019, een prijs bedoeld voor mensen en organisaties die baanbrekend werk verrichten op het gebied van cultuur en ontwikkeling in regio’s waar artistieke mogelijkheden beperkt zijn. De prijzen worden op 4 december uitgereikt door Prins Constantijn. Dit jaar zijn alle laureaten vrouw! De hoofdlaureaat is Kamala Ibrahim Ishag (Soedan), kunstenaar en pionier voor de beeldende kunst in haar land sinds 1960. De andere laureaten zijn Mariam Kamara (Niger) architect, Bill Kouélany (Congo-Brazzaville) visual artist, Djamila Ribeiro, schrijver en filosoof en Anocha Suwichakornpong (Thailand) filmmaker. De Next Generation Prijs is voor Mónica Ojeda (Ecuador), auteur.

 

Nieuwe prijs voor journalistiek

Aan het eind van de bijeenkomst maakte Verhoeven bekend dat er een prijs zal worden ingesteld genoemd naar een vrouw die verbindend, scherp maar ook mild is: de Hedy d'Ancona Opzij prijs voor journalistiek.