3 minuten lezen

 

In 2019, het jaar waarin we 100 jaar Vrouwenkiesrecht vieren, verschijnen talloze publicaties over vrouwen(rechten). Zo ook het boek onder redactie van Marchien den Hertog Andere tijden achter het aanrecht. Van waschtobbe tot politieke pot. Tien verhalen van en over vrouwen uit verschillende windstreken en met verschillende achtergronden. Uitgegeven door de Walburg Pers in samenwerking met het televisieprogramma Andere Tijden.

Den Hertog is historicus en journalist. Zij bewerkte de artikelen van de redactie van Andere Tijden bij de televisieprogramma’s over vrouwen die tegen de heersende opvattingen in voor hun rechten opkwamen. De serie van tien artikelen begint in de jaren dertig van de vorige eeuw met de beschrijving van de invloed van de katholieke geloof op het (gezins)leven en de positie van de vrouw daarin en eindigt in de jaren tachtig met een artikel over het feminisme in die tijd.

 

 

Den Hartog plaatst de thema’s in een historisch perspectief, lardeert de tekst met veel foto’s en illustraties en ‘weetjes’ en laat betrokken vrouwen uitgebreid aan het woord. Elk artikel eindigt bovendien met een kader waarin zij een blik op onze tijd en de toekomst werpt onder de titel En nu? Haar aanpak levert een rijk en gevarieerd beeld op en de teksten lezen vlot weg. Waar dit boek zich echter het meest mee onderscheidt van andere publicaties over vrouwenrechten, is de keuze om ook minder voor de hand liggende thema’s te belichten. Ja, ook de geschiedenis van Dolle Mina komt uitgebreid aan bod, maar ook de emancipatie van vrouwen op het platteland, de strijd tegen vooroordelen van de eerste vrouwelijke militairen vanaf 1944, voetballende vrouwen in de jaren zestig en de staking van fabrieksarbeidsters in Oost-Groningen voor gelijke beloning in de jaren zestig en zeventig. Met als kers op de taart dat bij alle artikelen de televisie-uitzendingen van Andere Tijden via internet te zien zijn.