Op donderdag 22 oktober a.s. zal prof. dr. Margot van de Bor, emeritus hoogleraar en voormalig opleidingsdirecteur Gezondheid en Leven aan de VU te Amsterdam, een lezing geven over de dilemma's waar zij voor stond als neonatoloog. Hier een samenvatting van haar presentatie.

Levensvragen kunnen vóór de conceptie, tijdens de zwangerschap, maar ook na de geboorte zich voordoen. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Hoe kunnen wij goed voorbereid aan een zwangerschap beginnen? Welke gezondheids- en/of omgevingsfactoren kunnen effect hebben op conceptie en het ongeboren kind?
  2. Ben ik of zijn mijn partner en ik drager van een erfelijke afwijking die tot een zeer ernstige handicap of korte levensduur van een kind kan leiden. Welke mogelijkheden hebben wij om dit vast te stellen en welke dilemma's ontmoeten we bij besluitvorming over het al of niet beginnen of voortzetten van een zwangerschap.
  3. Tijdens de zwangerschap kan na 20 weken echografisch onderzoek van de foetus worden verricht. Hierbij wordt met name gekeken of er anatomische afwijkingen te zien zijn, bijvoorbeeld ernstige afwijkingen aan hart of hersenen. Hoe levensbedreigend zijn deze afwijkingen? Wat zijn de therapeutische mogelijkheden na de geboorte?
  4. Iedere zwangere hoopt na een zwangerschap van ongeveer 40 weken een mooi roze kind te baren. Maar wat nu als de zwangerschap al bij 26 weken eindigt en een kind geboren wordt waarvan de organen nog niet rijp genoeg zijn voor een leven buiten de baarmoeder. Wat kunnen wij als artsen betekenen voor dit kind? Waar lopen wij aan tegen de grens van levensvatbaarheid. Welke consequenties heeft de vroeggeboorte voor het latere leven van het kind en dat van de ouders?

Welke keuzes moeten er in de behandeling gemaakt worden en met wie? Op deze levensvragen wil ik in mijn voordracht ingaan.

Margot van de Bor

 

Aanmelden met naam en telefoonnummer is ivm coronaprotocol Wijkcentrum Thuis in Overdie verplicht!

Dat kan bij  vóór 19 oktober a.s. bij  Margreet Nool
E-mail: Margreet.nool@gmail.com

Mobiel 06 51431913