Vredesactivist en de Nobelprijs

 Belangrijke VOORAANKONDIGING 

Waarom nu al een bericht? We hopen dat jullie  enthousiast worden over dit onderwerp. De lezing is 'openbaar'. Dat houdt in dat vrouwen buiten de VVAO ook aanwezig kunnen zijn.

Dit is tevens een oproep aan jullie: vertel het rond, maak anderen geïnteresseerd voor de lezing.

En tegelijkertijd voor de VVAO. We kunnen zeker nieuwe leden gebruiken.  Wat  zou het mooi zijn  met elkaar in een volle zaal naar dit bijzondere verhaal te luisteren en er over na te praten.

================================

Op 8 augustus a.s. wordt deze lezing gegeven door Greta Noordenbos, zij vertelt over het leven van Bertha von Suttner.

Dr. Greta Noordenbos was jarenlang werkzaam bij de Universiteit Leiden waar ze onderzoek deed naar de positie van vrouwen in de wetenschap en in de geneeskunde. Eerder schreef ze een boek over Vrouwen in Academies van Wetenschappen en over Marie Curie en haar dochter Irene Curie die als eerste vrouwen de Nobelprijs voor de Wetenschap kregen. Dat maakte haar nieuwsgierig naar de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Dit resulteerde in een boek over Bertha von Suttner, Vredesactivist, feminist en Nobelprijswinnaar, dat in 2023 werd gepubliceerd.

 

 

 

Inhoud van de lezing

In de eerste helft van het leven van Bertha von Suttner (1843-1914) wees niets erop dat ze zou uitgroeien tot een internationaal bekende schrijfster en oprichter van diverse vredesverenigingen waarvoor ze uiteindelijk als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen in 1905. Bertha groeide op zonder vader. Hoewel haar moeder haar een adellijke opvoeding probeerde te geven en haar stimuleerde om operazangeres te worden bleek ze daar jammerlijk in te falen. Ook het vinden van een geschikte echtgenoot leverde veel teleurstellingen op. Toen ze uiteindelijk in het geheim trouwde met Arthur von Suttner met wie ze jarenlang in de Kaukasus ging wonen ontdekte ze haar schrijftalent. Ze werd internationaal bekend door haar boek “Die Waffen nieder!” (1889) waarin ze de gevolgen beschreef van een oorlog die ze van dichtbij meemaakte. Dat boek stuurde ze naar Alfred Nobel die ze had leren kennen tijdens een sollicitatie bij hem, die echter op niets uitliep. Ze bleven echter jarenlang corresponderen en de schatrijke Alfred Nobel werd de belangrijkste financier van haar vredesactiviteiten. Tegen het einde van zijn leven heeft Bertha von Suttner hem aangespoord om in zijn testament ook een prijs voor de vrede op te nemen.

Contact
VVAO Kantoor 
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
kantoor@vvao.nl

© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED