Ik weet niet hoe het u vergaat, maar de gesprekken met mijn sociale omgeving zijn door internet behoorlijk veranderd. Als ik vijfentwintig jaar geleden een vraag had, vroeg ik dat aan een vriendin: 
'Weet jij een goede loodgieter?'
'Mijn buurvrouw had er laatst eentje, die was wel goed. Zal ik haar vragen wat zijn telefoonnummer is?'
'Ja, graag.'
Nu houd ik mijn mond en Google op loodgieter. En maak op die manier mijn keuze.

Vijfentwintig jaar geleden waren er dus minstens vier gesprekken nodig voordat ik een loodgieter had: ik - vriendin, vriendin - buurvrouw, vriendin - ik, ik - loodgieter. Alleen de laatste blijft, als ik tenminste de loodgieter ga bellen, en die kans wordt ook steeds kleiner. Ik mail, of vul een contactformulier in.

Ik praat met mijn vrienden niet meer over dingen die je kunt googlen. We hebben het nog wel over onszelf, over hoe het met ons gaat, en over de problemen die Google niet zomaar even kan oplossen.

Toen ik in 1993 naar Rotterdam verhuisde, had ik nog geen internet. Ik was lid van de VVAO in Eindhoven, dus werd ik dat ook in Rotterdam. De VVAO'ers werden mijn vraagbaak:
'Wat is een leuke tennisclub? Welke verenigingen zijn er in Rotterdam?'
'Je moet het Maasboekje kopen, daar staat alles in.'
Het Maasboekje heb ik nog, het staat inmiddels verloren achterin op een boekenplank. Niet meer nodig. Net als de Gouden Gids, die eindelijk wordt opgeheven. Mijn woordenboeken kijk ik ook nooit meer in, Google translate is altijd bij de hand.

Het stratenboek gebruik ik nog heel af en toe. Als ik naar een onbekende stad ga, scheur ik de desbetreffende bladzijde uit het boek en neem die mee. Maar Google maps is makkelijker. Mijn laatste fietsvakantie in Nederland is geheel zonder stratenboek uitgevoerd. Wat niet altijd goed uitpakte, want toen ik te moe was om zelf nog na te denken en besloot dat Google maps me wel verder zou loodsen van Nuenen naar Helmond, stuurde maps me over zandpaden. Ik had ingevoerd dat ik met de fiets was.

Dat levert wel weer gespreksstof op waar ik het destijds nièt over had.