Bekijk deze e-mail in de browser
December 2023
communicatie@vvao.nl

Van het Bestuur

Voorwoord: VVAO voor het voetlicht

Zo langzamerhand beginnen onze inspanningen vruchten af te werpen en zie je de VVAO met grote regelmaat voorbijkomen op de sociale media. Dit is onder andere het gevolg van de versterking van ons bestuur met Epie Postmus en Roeli Pot en met Catharina van Staveren als externe ondersteuner. Maar ook andere (bestuurs)leden op landelijk en afdelingsniveau posten voortdurend in de media wat de VVAO allemaal in petto heeft aan mooie activiteiten. Dat is geweldig om te zien en vergroot onze bekendheid behoorlijk.


Ons Women Economic Forum is een programma dat de VVAO op de kaart zet met toonaangevende sprekers en met het jaarlijkse VVAO Emancipatie Dashboard. Deze monitor van trends aangaande hoogopgeleiden heb ik in Arnhem voor het tweede jaar gepresenteerd en biedt ons de gelegenheid om met een “verhaal” gelardeerd met eigen cijfers naar buiten te treden. Zo had ik namens VVAO een dubbelinterview met Simone Filippini (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van de VN) voor Initiatives of Change  (IoC) over vrouwenrechten. Het interview is zojuist gepubliceerd en wordt ook nog verspreid op het Initiatives of Change festival over mensenrechten op 10 december. Lees het artikel.

Naar aanleiding van het forum zijn Judith, Margaret en Mariska van de afdeling Arnhem en ik gevraagd om mee te doen aan een uitzending van RTV Arnhem over parttime werken. En dat is nog niet alles. De VVAO komt niet alleen op de lokale tv, maar we zijn ook gefilmd tijdens het Women Economic Forum door de EO. In het programma “Dit is de kwestie” op woensdag 13 december om 22.15 uur wordt Liesbeth Staats, die als spreker optrad tijdens ons Women Economic Forum, in een zaal vol VVAO-leden geïnterviewd. Dus ga kijken! Let wel, het thema van het EO programma gaat niet specifiek over de VVAO, maar over de zogenaamde “tradwives”. Dit zijn vrouwen die terugverlangen naar een geïdealiseerde traditionele rolverdeling tussen man en vrouw uit de jaren ’50. Liesbeth wilde alleen aan het programma meedoen als ze het tegenovergestelde perspectief mocht laten zien, namelijk van ambitieuze, maatschappelijk actieve vrouwen zoals onze leden!  

Sophie Witteveen, Voorzitter Hoofdbestuur VVAO

          

Agenda

16 december kerstuitje in Den Haag.  
18 ja
nuari best-practice-avond, vanaf 20 uur online.
29 januari inventarisatie wensen (afdelings)website, vanaf 20 uur online.
3 maart VVAO Internationale Vrouwendag (Rosmalen).

ELV: Leden van Verdienste

VVAO-leden van Verdienste 2023

Tijdens de Extra Ledenvergadering op 11 november was het tijd voor een traditionele ceremonie. Als dank voor al hun inzet voor de VVAO werden drie leden met een meerderheid van stemmen aangesteld als “lid van verdienste” en toegesproken door degenen die hen hadden genomineerd. Els van Veggel (voorgedragen door de afdeling Amersfoort), Floor Schiffers (voorgedragen door de afdelingen Amersfoort, Gooi en Eemland en Groningen) en Nancy Tophoven (voorgedragen door het Hoofdbestuur) ontvingen een gouden speld met het VVAO-logo.
Het vergulde ornament is nieuw ontworpen door vormgever Jennifer Hoes, opgeleid aan de Rietveld Academie en bekend van diverse designs voor wetenschapsprijzen en vrouwenoorkondes als de IRIS-penning, de Ribbius Pelletierpenning en de Jeanne Oostingprijs. De nieuwe leden van verdienste waren vereerd en hielden nog een speechje als dank. Op de eerstvolgende bijeenkomst, het Women Economic Forum, waren Els en Floor aanwezig met het ornament van lid van verdienste op de borst gespeld.


Orange-the-World

Aftrap Orange-the-World Amsterdam

Auteur: Roeli Pot, Hoofdbestuur VVAO Portefeuille Maatschappelijke Betrokkenheid

 

Op de foto van links naar rechts: Liz Early, Voorzitter Amsterdam, Roeli Pot & Epie Postmus, beiden lid van Hoofdbestuur VVAO

 

 

Een aantal VVAO-leden waren aanwezig bij de aftrap van de Orange-the-World campagne in Amsterdam op 25 November.

Het thema is dit jaar “Veilig, overal en altijd”, want geweld tegen vrouwen vindt niet alleen achter de voordeur plaats maar ook daarbuiten.

Volgens Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, moet er meer aandacht komen voor geweld tegen vrouwen: “Gendergerelateerd geweld wordt niet serieus genomen, maar weggehoond”, waren haar woorden tijdens de Aftrapbijeenkomst van Orange-the-World op 25 november in Amsterdam. Vooral de haatberichten op internet en het cybergeweld tegen vrouwen is een groeiend wereldwijd probleem. Daarom blijft een campagne zoals Orange-the-World hard nodig en is het ongelofelijk belangrijk dat wij als VVAO daar actief ons steentje aan bijdragen. Want gendergerelateerd geweld kan iedereen treffen, thuis, op straat of in de media.

Naast Femke Halsema waren ook Robbert Dijkgraaf, minister van OCW en Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, aanwezig. Zij zagen ook positieve ontwikkelingen als het gaat om de samenwerking op dit gebied tussen de verschillende ministeries (zoals onderwijs, sociale zaken, volksgezondheid en justitie). Zo is er een nationaal actieprogramma en is er budget beschikbaar.

Tijdens de bijeenkomst overhandigde Olcay Gülsen, die als nationaal ambassadeur verbonden is aan de jaarlijkse Orange-the-World campagne, een document waarin 14 toonaangevende maatschappelijke organisaties hun actiepunten voor een nieuw regeerakkoord gebundeld hebben. Zo zou er een centraal nationaal telefoonnummer moeten komen waar slachtoffers van alle vormen van geweld terecht kunnen.

Bijzonder was ook dat dit jaar mannen actief betrokken worden bij de campagne. Vanuit de organisatie Emancipator waren vier mannen aanwezig die in gesprek gingen over de vraag wat hun rol zou kunnen zijn in het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Benadrukt werd hoe belangrijk het is dat zij ‘medestander’ zijn, want alleen samen (vrouwen én mannen) kunnen we dit geweld een halt toeroepen!

De Orange-the-World bijeenkomst in de Nieuwe Liefde in Amsterdam is opgenomen en de videoopname is te bekijken op YouTube: Landelijke aftrap Orange the World campagne 2023

Orange-the-World

Orange-the-World in het land

Een aantal afdelingen van de VVAO heeft diverse activiteiten georganiseerd. Hieronder alvast een korte impressie. In januari publiceren we een compilatie met foto’s van alle bijzondere activiteiten die door de VVAO-afdelingen zijn georganiseerd.

Orange-the-World in Amersfoort.

In het kader van Orange-the-World sprak Ester Wijnen, schrijfster van het boek "Jij bent het probleem" dinsdag 28 november voor VVAO-afdeling Amersfoort over haar persoonlijke ervaring met partnergeweld. In haar boek beschrijft Ester haar persoonlijke ervaringen als hoogopgeleide vrouw met partnergeweld. Ze geeft aan hoe je patronen kunt herkennen en wat je kunt doen om slachtoffers te helpen. Afdeling Amersfoort was zeer onder de indruk van deze lezing. Meer hierover vind je in de eerstvolgende Nieuwsbrief van afdeling Amersfoort en de volgende Landelijke Nieuwsbrief.

Orange-the-World Deventer

Diverse vrouwenverenigingen, o.a. VVAO-Deventer, waren vertegenwoordigd in de organisatiecommissie Orange-the-World Deventer. In Deventer vond de aftrap plaats op 24 november bij het Stadshuis van Deventer. De wethouder hield een toespraak en de stadsdichter droeg een passende tekst voor. Daarna liep iedereen met een lampje naar de oranje verlichte Deventer Brug.

Orange-the-World Den Bosch

In het kader van Orange-the-World heeft de VVAO-afdeling Den Bosch-Tilburg een lezing georganiseerd waar zo’n 30 deelnemers te gast waren. De afdeling had Lian Smits uitgenodigd voor deze lezing. Lian is bestuurder bij Veilig Thuis Midden-Brabant en Sterk Huis. Beide organisaties zetten zich in voor advies en ondersteuning bji (een vermoeden van) huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld. Veilig Thuis is er voor iedereen.

Het was een leerzame lezing, zo is te lezen uit het verslag van de afdeling. Vragen als: “wat hebben we ervan geleerd? Hoe ziet geweld tegen vrouwen eruit? Hoe herken je het en wat kun je doen? Wat doet de hulpverlening en wat kun jij als omstander of vriendin doen? En wat vooral niet?” kwamen ruimschoots aan bod, met name in het laatste gedeelte van de lezing waarbij Lian met de aanwezige leden in gesprek ging over hun ervaringen en vragen. De ervaring leert dat je met een open vraag al veel kunt betekenen voor iemand, bijvoorbeeld: “hoe gaat het met jou?”
Het ministerie van VWS vat het samen in deze nuttige video: Hoe begin je een gesprek? | Ik vermoed huiselijk geweld 

Marketing & Communicatie

Podcasts van en door VVAO-leden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De VVAO heeft de afgelopen weken een aantal professionele Podcasts  (Ladies PEP talk) uitgebracht waar VVAO-leden met andere deskundige VVAO-leden in gesprek gaan over verschillende thema’s.
Echt de moeite waard om te beluisteren in de trein, auto of gewoon thuis.

Inmiddels zijn er zeven Podcasts verschenen:

  • Studerende vrouwen en het Jo Kolk Studiefonds
  • Meer impact met vrouwennetwerken
  • Inclusie en diversiteit van vrouwen in de (sub)top
  • Doorbreek het glazen plafond met strategische keuzes
  • Coachingbehoeften bij vrouwen 
  • Vrouwen en medisch onderzoek
  • Rol van de Nederlandse Vrouwenraad

Beluister ze allemaal! Ga naar de VVAO-website of ga naar Spotify/Apple Podcasts en zoek op Ladies PEP talk.

Afdeling Amsterdam heeft het medium Podcasts ook ontdekt en een Podcastserie gemaakt met een aantal interessante vrouwen. Meer over deze Podcastserie, gemaakt en uitgebracht door de afdeling VVAO-Amsterdam is te vinden op de afdelingssite van Amsterdam.

Internationale Vrouwendag 2024

Film reserveren Internationale Vrouwendag

Auteur: Diete Swierstra, Hoofdbestuur VVAO Portefeuille Internationaal

 

 

 

 

 

 


 

In het kader van Internationale Vrouwendag heeft het hoofdbestuur een documentaire uitgezocht, die de afdelingen op eigen gelegenheid kunnen vertonen.

De titel van de film is: “Women don’t cycle”.

Bekijk hier de trailer van de film.

Deze documentaire is een verslag van de reis die Manon per fiets maakt van Brussel naar Tokio en de vrouwen die ze onderweg ontmoet.

De film kan op groot of klein scherm vertoond worden, in een grote of kleine zaal en zelfs op de televisie in je huiskamer is hij af te spelen. De aanvragen worden gebundeld en we zorgen ervoor dat je een link ontvangt voor de film. De kosten zijn tussen de 50-75 euro. Als je deze film in je afdeling/kring wilt vertonen, neem dan contact op met internationaal@vvao.nl

Verder hebben we net als vorig jaar contact opgenomen met het IFA (het internationaal vrouwenfilmfestival) in Assen. We proberen in samenwerking met het Festival een vertoning exclusief voor de VVAO te organiseren. Nader bericht daarover volgt nog, dus houd de nieuwsbrief goed in de gaten.

Internationale Vrouwendag 2024

VVAO Internationale Vrouwendag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De VVAO organiseert, zoals altijd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, een landelijk open toegankelijk evenement. In 2024 vindt deze bijeenkomst plaats op 3 Maart in Perron 3 nabij het station van Rosmalen.

Samen met de afdeling Den Bosch /Tilburg is het Hoofdbestuur al met de organisatie begonnen. Het thema zal zijn: intergenerationele relaties. Dit is de voorlopige titel voor een moeder-dochterdag. Het gaat om de overdracht van patronen en  de wisselwerking tussen de generaties. Wat heb je van je ouders geleerd en wat geef je weer door aan de volgende generatie? Op deze dag hopen we op een interactieve manier in gesprek te gaan met drie generaties over de rolpatronen en beelden van hoe een vrouw moet zijn die ieder heeft meegekregen, de inzichten die je hebt verworven in je eigen leven en wat je daarvan meegeeft aan jonge vrouwen. Of dat nu dochters, schoondochters, nichtjes, mentees, buren of jongere collega’s zijn, maakt niet uit.

De vrouwenemancipatie is al tientallen jaren bezig, maar is nog steeds niet voltooid. Waarom is dit zo? Liesbeth Staats vertelde ons tijdens het Women Economic Forum op 19 November 2023, dat we hier te maken hebben met diep verankerde patronen die daardoor lastig zijn te doorbreken. Deze normen en opvattingen vinden hun oorsprong in de opvoeding en culturele factoren.

Op 3 maart gaan we ons in die patronen verdiepen en door  middel van workshops inzicht krijgen in de manier waarop generaties elkaar beïnvloeden.

Om dit open evenement succesvol te laten verlopen is het belangrijk om een gedifferentieerd en divers publiek aan te trekken uit verschillende generaties.

Wie neem jij mee? Als je geen (schoon)dochter hebt of je moeder leeft niet meer, neem dan een ander familielid, vriendin of kennis mee om haar kennis te laten maken met de VVAO. Dit is voor iedereen dé gelegenheid om een nieuwe groep vrouwen te leren kennen.

Women Economic Forum

Women Economic Forum 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Women Economic Forum vond dit jaar plaats op 19 november 2023 in Arnhem. Bij de opening werd voor de tweede maal het VVAO Emancipatie Dashboard gepresenteerd. VVAO-voorzitter Sophie Witteveen liet aan de hand van cijfers - van o.a. het CBS - zien dat volledige gendergelijkheid nog niet is bereikt. Het dashboard bestaat uit een beoordeling van de status van hoogopgeleide vrouwen met betrekking tot: Opleiding, Arbeidsparticipatie, Financiële onafhankelijkheid, Loonkloof, Carrièrekansen en Vertegenwoordiging. We zien ook dit jaar dat vrouwen tegenwoordig wel even hoog opgeleid zijn als mannen, maar nog steeds minder verdienen voor hetzelfde werk, minder loopbaankansen krijgen en onevenredig vertegenwoordigd zijn in management, besturen en politiek. Het dashboard 2023 staat in de presentatie, te vinden op de VVAO website.

Welke belemmeringen zijn er nog? Tijdens het forum van 2023 dat als thema “parttime werken” had, werden factoren die van invloed zijn op de arbeidsparticipatie van vrouwen besproken. Daarbij ging het om maatschappelijke opvattingen, fiscale beperkingen, verdeling van zorgtaken en inzet van bedrijven. De volgende spreeksters gaven hierop ieder hun eigen perspectief: Sophie Witteveen (cijfers over hoogopgeleide vrouwen), Liesbeth Staats (culturele opvattingen), Professor Sigrid Hemels (fiscale belemmeringen) en Wieteke Graven (praktische aanpak voor vergroting van het aantal arbeidsuren van vrouwen). Alle spreeksters gaven inzichten in de oorzaken van genderongelijkheid en wat eraan gedaan kan worden. Wieteke Graven gaf aan dat systeemveranderingen nuttig zijn, maar dat er nu ook genoeg praktische opties zijn om zaken te verbeteren. Zij helpt bedrijven om voorwaarden te scheppen om het voor vrouwen aantrekkelijker te maken om meer uren te werken. Tijdens het forum werden Liesbeth Staats, Sophie Witteveen en een aantal VVAO-leden geïnterviewd door de EO over werken in combinatie met zorgtaken.

Klik voor het uitgebreide verslag (PDF) van Fenna Wolting.

Activteiten VVAO-leden

Boek Bertha von Suttner

Greta Noordenbos, VVAO-lid van afdeling Utrecht, heeft een boek geschreven over het fascinerende leven en werk van Bertha von Suttner.

Bertha is de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Zij streed vurig voor wereldvrede en sociale rechtvaardigheid, waarbij haar boek ‘De Wapens neer!’ als een mijlpaal gezien kan worden. Haar vriendschap met Alfred Nobel leidde tot de instelling van de Vredesprijs. Ondanks haar invloed, is Bertha relatief onbekend gebleven in Nederland. Met deze biografie beoogt Greta dat te veranderen.

Meer weten of het boek kopen? Ga naar de website van de uitgever.  

Op 15 Januari zal Greta Noordenbos bij de afdeling Utrecht over haar boek komen vertellen. Greta komt ook graag bij andere afdelingen vertellen over de biografie. Stuur een mailtje naar communicatie@vvao.nl of zoek haar via Linked-in om met haar in contact te komen.

Andere Vrouwenorganisaties

Oproep Atria over adoptie

De minister voor Rechtsbescherming heeft begin 2023 een commissie ingesteld om onderzoek te doen naar hoe er in de periode 1956 tot 1984 in Nederland werd omgegaan met binnenlandse afstand en adoptie. De commissie heeft drie onderzoeksinstituten gevraagd om ieder op een andere manier naar de periode te kijken. Eén van die instituten is Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Atria verzamelt de persoonlijke ervaringen van mensen en doet de volgende oproep:

 Ken jij iemand die betrokken was bij binnenlandse afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984? We zijn op zoek naar vrouwen die dit hebben meegemaakt om hen te informeren over dit onderzoek en vragen je deze oproep met hen te delen. Als je zelf betrokken bent geweest bij binnenlandse afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984, nodigen we je uit om deel te nemen aan ons onderzoek. 

Daarvoor is een speciale website geopend, https://www.cbaa.nl. Daar kan iedereen die dat wil zich aanmelden voor deelname aan het onderzoek. Met de verhalen en ervaringen van zoveel mogelijk mensen kan de geschiedenis van afstand en adoptie in Nederland in de naoorlogse jaren in Nederland in beeld worden gebracht.

Fondsen

Vacature Kascommissie Catharine van Tussenbroek Fonds

Het Dr. Catharine van Tussenbroekfonds is op zoek naar een lid voor de kascommissie. Interesse? Neem dan contact op met hun penningmeester Denise Land penningmeester@cvtfonds.nl.

Het Dr. Catharine van Tussenbroekfonds (cvt) steunt al ruim honderd jaar de carrière van vrouwelijk wetenschappelijk talent door het verstrekken van beurzen voor buitenlandse onderzoeksreizen.
Meer informatie, zie de Website cvt van het fonds.

Agenda

Agenda landelijke activiteiten

Eerstvolgende activiteiten:

16 december: kerstuitje in Den Haag. Voor opgeven zie de agenda.

18 januari: best-practice-avond, vanaf 20 uur online.

29 januari: inventarisatie wensen (afdelings)website, vanaf 20 uur online

3 maart: VVAO Internationale Vrouwendag (Rosmalen)

 

Actuele agenda op de VVAO website

Sociale Media & tips

De VVAO is actief op de sociale media. De LinkedIn bedrijfspagina van de VVAO heeft meer dan 1000 volgers. Blijf op de hoogte van de activiteiten van de VVAO en volg ons op sociale media.

Via https://linktr.ee/vvao, heb je snel toegang tot de VVAO-website, Podcasts en alle sociale media kanalen. Volg ons op sociale media voor actuele informatie en activiteiten.

Ben je VVAO-lid? Dan kun je in het besloten deel (wel even inloggen) van de VVAO-website  diverse handleidingen vinden over Linked-in en Eventbrite.

Van de redactie

Kopij & verschijningsdata nieuwsbrief

Deze landelijke nieuwsbrief van de VVAO verschijnt minimaal 10x per jaar, altijd halverwege de maand. In de zomermaanden kan er een zomerstop van toepassing zijn. Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle VVAO-leden en  circa 70 organisaties gerelateerd aan de VVAO.

Heb je kopij voor deze nieuwsbrief, stuur die dan naar
communicatie@vvao.nl, uiterlijk op de laatste dag van de maand voor publicatie in de daaropvolgende maand.

De redactie behoudt zich het recht voor om kopij in te korten, te bewerken of niet te plaatsen. 

Van het bestuur


Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2023 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands