Bekijk deze e-mail in de browser
Februari 2023
secretaris@vvao.nl

Inhoudsopgave

Van het bestuur

Voorwoord

Je weg banen
Recent evalueerden we met het bestuur ons eerste semester in het zadel en kreeg ik de vraag: wat is eigenlijk de strategie van het hoofdbestuur? Nu is mijn opvatting dat je uiteraard een stip op de horizon moet zetten en plannen maken om daar te komen. Die gaan we met jullie delen op de ALV. Maar voor een groot deel openbaart het beleid zich in je manier van doen als bestuur. Een houding die doorsijpelt in het soort activiteiten die je opzet, de stijl die doorklinkt in de verhalen in de Post en de sfeer van de gesprekken tussen hoofbestuur, afdelingen en leden. En natuurlijk de uitstraling van de VVAO-website, die al meer kleur heeft gekregen en dynamischer van opzet zal worden. Zo zijn we onze bestuurstermijn gestart onder het motto: Er is geen weg, de weg baan je al gaande. 

Een brug bouwen
Je bouwt de brug terwijl je erover loopt dus. Er was echter van meet af aan wel degelijk een intentie om het vertrouwen (terug) te winnen. Door transparantie in de verslaglegging en doen wat je belooft. Door de handen uit de mouwen te steken. We hopen dat dat duidelijk is geworden bij het constructief overleg met de afdelingsbesturen bij het penningmeestersoverleg en de ELV, de waardevolle input van de financiële werkgroep, en door de verbeteringen in de administratieve structuur die zijn aangebracht door de secretaris en penningmeester en andere bestuursleden. 
Het streven is verder vanaf het begin om de interactie en uitwisseling met de leden te vergroten. Naast de officiële vergaderingen in het derde en vierde kwartaal organiseerden we de drukbezochte kerstviering in museum Singer in Laren en de eerste best practice uitwisseling van leden voor leden op 19 januari. Die best practice-avond dient om van elkaar te leren wat goed werkt en om de samenwerking tussen afdelingen te vergemakkelijken. Deze kennisdeling wordt een vast ritueel op de derde donderdag van het kwartaal. 
Ook is het onze missie om meer inhoud te geven aan de oorspronkelijke waarden waar de VVAO voor staat: gelijkwaardigheid en empowerment. In dat kader ontwikkelden we samen met de Denktank het programma voor het World Economic Forum met het VVAO Emancipatie Dashboard en verfden we als partner van Orange the World de steden oranje. En dit wordt voortgezet met International Women’s Day en It’s Raining Women.
 

We zijn trots op deze wapenfeiten. Maar we zijn ons bewust dat het natuurlijk allemaal complementaire activiteiten zijn die bijdroegen aan wat de afdelingen dag in dag uit neerzetten aan leuke programma’s en wervende acties die resulteren in ledenaanwas en groot plezier om lid te zijn. We gaan graag met jullie samen voort op de ingeslagen weg!


Sophie Witteveen
Voorzitter hoofdbestuur VVAO

 

Event

Embracing Equity

Waar staan we nu?

Wees erbij en kom naar onze viering van Internationale Vrouwendag op 4 maart in het Huis van Eemnes. De VVAO heeft het volgende programma samengesteld:


Schrijfster Suzanna Jansen verhaalt over de vrouw in de laatste eeuw en hoe wij eigenlijk nog steeds vechten voor gelijkwaardigheid. UAF-winnaar Lobna Abdo laat zien wat je voor elkaar krijgt als vrouw van buitenlandse afkomst in Nederland. Jong talent Maaike Rikhof focust in kunstexposities op het genderperspectief. Het Nederlands Bach Consort brengt vrouwelijke componisten ten gehore.


Voor VVAO-leden en introducees geldt een eigen bijdrage van €22 voor deelname aan deze feestelijke middag. Bij onverwacht afzeggen kan dit bedrag niet worden gerestitueerd.


Kaarten kun je bestellen via de VVAO-website.

Of ga direct naar Eventbrite voor aanmelding.

Voor wie reist met het OV zijn er busjes geregeld vanaf Station Hilversum Centraal. Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, dan graag naast het kopen van een ticket je aanmelden voor de bus bij kantoor@vvao.nl.

 

Verder lezen

   

Empowerment

Documentaire It’s raining women


Diete en Carleen van ons hoofdbestuur zijn in januari in contact gekomen met Amstelfilm over de documentaire It’s Raining Women. De documentaire wordt uitgebracht ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. De VVAO is een samenwerking aangegaan waarbij wij de film mogen inleiden bij vertoning in diverse filmhuizen in het land. Bij de première op het Internationaal Filmfestival in Assen op 11 maart zal Sophie Witteveen namens de VVAO de film inleiden en nabespreken met regisseur Mari Soppela.  Een aantal afdelingen heeft al geregeld dat de film in de periode daarna in hun stad zal draaien met een inleiding door een lokaal welbespraakt lid. 
 

Aanleiding van de documentaire


Het glazen plafond: wat is dat? En hoe doorbreek je het?

De bekroonde Finse filmmaker en producer Mari Soppela (Family Files en Mother Land) - was geschokt toen ze de ‘Glass Ceiling-index’ van het tijdschrift The Economist ontdekte. In deze statistiek wordt bijgehouden waar in de geïndustrialiseerde wereld vrouwen de beste vooruitzichten hebben op gelijke kansen op de werkvloer. Ze reisde in vijf jaar de wereld over om het merkwaardige en complexe 'glazen plafond’ te onderzoeken.
IT'S RAINING WOMEN wordt door Amstelfilm vanaf 9 maart in de bioscoop uitgebracht. Indien er interesse is om een speciale screening te organiseren met deze documentaire in een filmtheater in de buurt, neem dan a.u.b. contact met op met het Hoofdbestuur. Voor meer informatie of een zichtlink, kunt u contact met ons opnemen.

 

Verder lezen

Politieke vrouwen

Vrouwen in de politiek. VVAO doet mee.

De kring VVAO Politiek Actief organiseert een korte online sessie op 8 maart. Waarom elke stem op een vrouw telt en wat jouw stem voor provincie en waterschappen kan uitmaken. Met persoonlijke verhalen van onze politiek actieve leden. Bovendien komt Devika Partiman, initiatiefnemer en directeur van de Stichting Stem op een Vrouw, met haar visie op het onderwerp.

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus en wel voor twee directe verkiezingen; de Provinciale Staten en de Waterschappen. Vervolgens stemmen de nieuwe leden van de Provinciale Staten op 30 mei op de leden van een nieuwe Eerste Kamer. De vertegenwoordiging in de politiek van de helft van de inwoners van Nederland, wij vrouwen, is nog steeds een aandachtspunt. Bij de laatste verkiezingen in 2019 is het percentage gekozen vrouwen in de Staten iets toegenomen van 31 procent naar 33 procent. Bij de Waterschappen was het aantal ook gegroeid en wel naar 25 procent. Er is overigens een groot verschil tussen de Provincies en Waterschappen.

Bij beide verkiezingen was de landelijke actie ‘Stem op een Vrouw’ zeer belangrijk om dit resultaat te behalen. En ook dit keer hebben we deze actie hard nodig. Waarom? Omdat wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat een minderheid minimaal 30% van een groep moet uitmaken om een verandering tot stand te brengen in de groepscultuur. Bijvoorbeeld de overtuiging, dat vrouwen óók goede bestuurders en politici kunnen zijn.

 

Verder lezen

Lustrum

105-jarig bestaan VVAO


Lustrum 17 september 2023

De VVAO viert op 17 september dit jaar haar 105-jarig bestaan. Het zal jullie niet zijn ontgaan dat dit ook op onze social mediapagina’s wordt aangegeven!
De Lustrumcommissie, ondersteund door Pauline Hendriks voor de communicatie, is al een paar maanden druk bezig om een mooi programma te bieden. 
Jullie wisten al dat het Lustrum plaatsvindt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Een prachtige historische locatie: ooit een postkantoor, nu een bibliotheek met veel ontmoetingsmogelijkheden, waar wij graag gebruik van maken. 
Nu zijn ook de eerste contouren van het programma zichtbaar. Nieuwsgierig? Hier de hoofdlijnen:

 

10.00-10.30 uur ontvangst
10.30-12.30 uur rondleiding door de bibliotheek
12.30-14.00 uur lunch
14.00-16.45 uur boeiende sprekers, muzikale intermezzo’s
16.45-17.30 uur borrelen, nagenieten en napraten

 

De komende periode laten we jullie weten hoe het programma verder wordt ingevuld, wie de sprekers zijn, vanaf wanneer en hoe je je kunt aanmelden en nog veel meer leuke, leerzame en nuttige informatie.

Dus blokkeer in je agenda: zondag 17 september 2023!

De Lustrumcommissie
Carleen Sikkema, Henny Langendijk, Geesje Dallinga, Ellen van Lier, Marina Berghuijs en Joke Driessen.

Maatschappij

Orange the World - Hoe verder in 2023

Leny Gubbi
Portefeuillehouder Senioren

 

Inmiddels is het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld van de Ministers van VWS en OCW verschenen en heeft Regeringscommissaris Mariëtte Hamer een uitgebreide reflectiebrief geschreven. Voor dit Nationaal Actieprogramma is vijf maanden geleden een uitgebreide verkenningssessie gehouden. Die was georganiseerd door genoemde Ministeries plus het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Meer dan 100 organisaties hebben hieraan deelgenomen. Een op de twee vrouwen en een op de vijf mannen krijgen in hun leven te maken met fysiek seksueel overschrijdend gedrag. Dat onderstreept het belang dat ook de VVAO zich bezighoudt met dit onderwerp.

 

Verder lezen

MATellegen

Een verslag van mijn bezoek aan Dar Moustaqbel in Marrakesh
Marokko op 29 september 2022


Tijdens de nazomerborrel van de afdeling Breda in september 2022 gaf Saskia Voortman, VVAO-lid en voorzitter van de Stichting MATellegen, een inleiding over de projecten die de VVAO zoal steunt vanuit deze stichting. Hieronder ook Dar Moustaqbel in Marrakesh, een stichting die in 2023 voor de tweede keer financiële ondersteuning zal ontvangen. Een terloopse opmerking van Saskia die avond bleef bij mij hangen: het zou zo fijn zijn als we eens van dichtbij konden zien hoe de gelden die de stichting jaarlijks aan diverse projecten beschikbaar stelt, worden besteed.
Het toeval wilde dat ik eind september met een vriendin vier dagen in Marrakesh zou verblijven en hoe mooi zou het zijn als wij dan een bezoek zouden kunnen brengen aan Dar Moustaqbel? Na overleg met Saskia en nauw contact met medewerkers van stichting Dar Moustaqbel was al snel alles in kannen en kruiken en op 29 september jl. was het zover. 

Stichting Moustaqbel
In het oude gedeelte van Marrakesh, vlakbij het grote plein, staat een groot huis waar:
‘stichting Moustaqbel onderdak biedt aan kansarme plattelands meisjes die, na het behalen van hun middelbare schooldiploma, naar de universiteit willen gaan. Naast de mogelijkheid om een universitaire opleiding te volgen, biedt Moustaqbel hen vele ‘in house’ extra-curriculaire activiteiten aan, zodat ze na vier jaar goed zijn voorbereid op een arbeidzaam leven. Zij krijgen op die manier een oprechte kans om te ontsnappen aan de armoede van het plattelandsleven.
’ *
*tekst afkomstig van: Dar Moustaqbel - Dar Moustaqbel - Stichting Retourschip 

We werden hartelijk ontvangen door Najad Outgardi, de ‘mama’ van het huis. Najad is daar vijf dagen per week aanwezig en zorgt ervoor dat alles rondom het huishouden, de lessen en het studeren op rolletjes verloopt én dat het met de jonge bewoonsters zelf, op dit moment in totaal 52, goed gaat. Ze straalt een en al liefde, warmte  en zorg uit voor deze meiden.

Een beeldimpressie van ons bezoek aan dit bijzondere project met een korte toelichting bij de foto’s kun je hier bekijken.                                                            

De meisjes hebben met elkaar een fantastisch eigen project opgestart: vanaf november 2022 gaan ze in groepjes naar hun geboortedorpen om daar te vertellen over Dar Moustaqbel, de kansen die ze er krijgen en hoe meisjes voor een plekje in dit geweldige huis in aanmerking kunnen komen!
En we zeiden ‘Tot ziens!’ want als ik weer in Marrakesh ben ga ik zeker terug naar Dar Moustaqbel!

Marga Vermeulen,
lid VVAO afd. Breda

Event

Een ode aan vrouwelijke componisten rondom Internationale Vrouwendag door het Nederlands Bach Consort


Heleen Koele

Een aantal leden van het Nederlands Bach Consort, opgericht door Heleen Koele en Sytse Buwalda (beiden uit Zwolle), zal in 2023 een speciaal programma uitvoeren in het kader van Internationale Vrouwendag. In dit Vrouwenprogramma staat de muziek centraal van vrouwelijke componisten die leefden rond de roerige tijd van het vrouwenkiesrecht. Het Nederlands Bach Consort heeft samenwerking gezocht met VVAO Zwolle om mee te denken over het programma en de uitvoering ervan. Vooralsnog staan er vier concerten gepland, waaronder een (verkorte) uitvoering op International Women’s Day, 4 maart a.s. te Eemnes. Een overzicht van de geplande concerten vind je onderaan dit artikel.


Waarom een specifiek Vrouwenprogramma?

Het artistieke team van het Nederlands Bach Consort, in dit geval Heleen Koele en Steven Faber, werden geïnspireerd door het boek ‘Thuis in elke tijd’ van Catherine Wijnands, waarin ze het leven beschrijft van Kate Kolff (1885-1974), haar oma. Beiden kennen Catherine Wijnands vanuit hun conservatoriumtijd. Na enkele gesprekken met haar over het boek besloten ze het leven van Kate Kolff centraal te stellen in een nieuw programma en componisten uit haar tijd erbij te zoeken; de tijd van Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht. “Om het heden te begrijpen, moet je weten op welke schouders je staat”, zegt Heleen Koele.

 

Verder lezen

Best practice

Best practice beeldverhaal

Getekend door Xandra Dick-Tinkelenberg



Event

Loop mee met de Nederlandse Vrouwen Raad in de Feminist March


Dit jaar wordt er in maart voor het eerst sinds 2017 geen nieuwe Women’s March gehouden, maar wordt de allereerste Feminist March gelopen. De March blijft zoals iedereen gewend is, maar zal een nog inclusievere beweging zijn. Niet alleen vrouwen zijn de dupe van het patriarchaat.

Door verder te gaan als Feminist March wordt een duidelijke boodschap afgegeven: feminisme is niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die onderdeel uitmaakt van een gemarginaliseerde groep of zich onderdeel voelt van de beweging. Op 5 maart zijn daarom alle feministen van harte welkom.
 

Loop mee met de Nederlandse Vrouwen Raad in de eerste Feminist March

Vorig jaar liep de Nederlandse Vrouwen Raad met leden uit onze achterbanorganisaties mee in de March. Het grote NVR-spandoek dat ze meedroegen genereerde betrokkenheid en zorgde voor vergroting van onze zichtbaarheid.

Ook in de nieuwe, inclusievere versie loopt de Nederlandse Vrouwen Raad mee. Wij roepen leden van onze achterbanorganisaties op met ons mee te lopen op 5 maart.

 

   

Ons verzamel/afspreekpunt is aan de voorzijde van NS Station Amsterdam Centraal op het plein bij het witte houten huisje (waar info over OV te krijgen is). Daar verzamelen we om 13.00 uur. Vervolgens lopen we met z’n allen naar het officiële verzamelpunt op de Dam.

Doe je mee? Meld je aan via: info@de-nvr.nl met vermelding van naam en organisatie. Introducees (m/v) zijn van harte welkom!

 

 

Verder lezen

 

Jaarthema

 

JAARTHEMA

TRANSITIE

 

Vacatures

Vacatures

  • Vacature portefeuille Maatschappelijke relevantie hoofdbestuur
    Meer informatie (pdf)
  • Vacature portefeuille Marketing en Communicatie hoofdbestuur
    Meer informatie op VVAO website
  • Vacature lid Kascommissie
  • Vacature leden voor de seniorencommissie
  • Vacature leden voor de jongerencommissie

Op de hierboven genoemde vacatures in het hoofdbestuur kun je solliciteren. Stuur je motivatiebrief met CV naar secretaris@vvao.nl
Leden die interesse hebben voor een commissie kunnen contact opnemen via secretaris@vvao.nl

Tips van de redactie

Tips van de redactie

Functiewijziging
Ben je recent voorzitter, secretaris of penningmeester of anderszins bestuurslid geworden in je afdelingsbestuur? Geef het door aan support@vvao.nl. Zij zorgen ervoor dat dit wordt vermeld op de website. En dat je emailadres bekend is bij het HB, zodat je ook de juiste informatie ontvangt. En ook dat de toegang tot e-mail, CMS en afdelingsledenadministratie alleen bij de nieuwe en niet de afgetreden bestuursleden blijft.
 

Je profiel updaten
Ben je verhuisd? Heb je een ander e-mailadres? Wil je die aardige vrouw die je bij een VVAO bijeenkomst ontmoet hebt even opzoeken in het ledenbestand? Zoek je vakgenoten? Van sommige leden is de informatie op de website niet compleet of niet bijgewerkt. Daardoor kunnen leden elkaar onderling niet bereiken, mis je informatie en een kans om een ander lid te helpen met je waardevolle kennis. 
 

Zo ga je te werk: 
Je kunt deze informatie eenvoudig zelf bijwerken. Dat doe je door in te loggen op de website en op Mijn VVAO (in de bovenste blauwe balk) te klikken. Je kunt vervolgens je profiel actualiseren (zoals e-mailadres en telefoonnummer), maar ook informatie verstrekken over je werk, interesses en nevenfuncties. En je abonneren op nieuwsbrieven van andere afdelingen.

Agenda

 

Landelijke activiteiten


4 maart 2023
International Women's Day, Huis van Eemnes, Eemnes

8 maart
VVAO Politiek Actief "Stem op een vrouw bij Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen"

11 maart
Documentaire It's Raining Women op IFA

20 april
Best Practice bijeenkomst om 20.00 uur via Zoom, georganiseerd
door Arnhem

6 mei
Penningmeestersoverleg, Hotel van der Valk, Utrecht

17 juni 
ALV en besturendag, Antropia, Driebergen

17 september
Landelijk Lustrum (105-jarig bestaan), Bibliotheek Neude, Utrecht

11 november
ELV

november
Women Economic Forum

25 november
Orange the World


Raadpleeg ook de agenda op de VVAO website

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2023 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands