Bekijk deze e-mail in de browser
November 2022
secretaris@vvao.nl

Inhoudsopgave

Van het bestuur

Voorwoord voorzitter
 

Het was inspirerend om de voorzitters en penningmeesters en hun vervangers te ontmoeten bij ons overleg op 24 september! Wij zien ernaar uit om jullie op 12 november ook weer te spreken bij de Extra Ledenvergadering gevolgd door de besturensessie met professor Rodria Laline.

Pareltjes
Vertrouwen gaat te paard en komt te voet. Onze missie als hoofdbestuur is allereerst om als bestuur onze geloofwaardigheid te versterken en transparant te zijn richting leden over wat wij zoal doen. Niet alleen wat betreft de financiën, maar ook het administratieve reilen en zeilen van de vereniging en de plannen per portefeuille. Op de zonnige najaarsdagen in oktober zijn de hoofdbestuursleden voortgegaan met hun archeologische expeditie om contracten, polissen, overzichten en besluiten op te graven uit de mailboxen en documenten die aan ons zijn overgedragen. Al met al brengen we een hoop voor jullie in kaart. We duiken zelfs zo af en toe een pareltje op. 

 

Op de tweede plaats willen we intensiever contact hebben met alle leden en afdelingen. We proberen erbij te zijn als er een lustrum of mooi evenement is, zoals recent onder andere in Maastricht, Utrecht, Middelburg en Breda. Dus laat het ons weten! Binnenkort hebben we wat meer slagkracht en vergaderen we tweewekelijks met acht (aankomend) bestuursleden. Afgelopen weekend gingen we op “fotoshoot” in Groningen. Tezamen met enkele leden uit de verre omgeving zijn we met een kenmerkend attribuut voor ons beroep op de foto gezet. Dit om de diversiteit van onze leden qua persoonlijkheid, beroep en achtergrond nog eens te illustreren op de website en andere VVAO-media. 

 

Een derde streven is om als vereniging weer dichter te komen bij onze oorspronkelijke VVAO-doelstellingen. De eerste aanzet daarvoor is om een mooi programma voor leden te ontwikkelen met evenementen die aansluiten op onze emancipatiedoelen. Rodria Laline, die in de halve wereld topposities heeft bekleed, is een rolmodel voor ons. Vergeet dus niet om je op te geven voor de Masterclass op 12 november. Deze is open voor alle leden en ook voor introducees. Verder is het Women Economic Forum op 19 November bij uitstek een gelegenheid om nieuwe mensen mee naar toe te nemen. Dat wordt echt een klapper met mooie verhalen van drie bekende vrouwen die regelmatig te zien zijn in de media. Zij spreken geestig over onze relatie met geld, wat typisch vrouwelijk gedrag is als het gaat om salaris en pensioen en waar kansen liggen voor jonge generaties om het beter te doen dan hun moeders. Om een oud motto aan te halen: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid“.

Sophie Witteveen, voorzitter

AGENDA

Er staan weer interessante

activiteiten op de agenda!


Lees meer >>

 

 

Event

Vooraankondiging Kerstborrel 

 

Graag heft het hoofdbestuur met de leden het glas op onze mooie vereniging in de tuinzaal van het prachtige Singer museum in Laren, Noord-Holland. Hier is de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw die helemaal aansluit bij de missie van de VVAO. Toegang tot de expositie en een inleidende lezing zijn deel van de belevenis. Maar ook elkaar weer eens spreken in een gezellige sfeer, over de grenzen van de afdelingen heen. Let op: het aantal deelnemers is beperkt tot 80, dus meld je snel aan!
 

Programma

 

14.00 uur Vertrek bus vanaf station Hilversum (Centraal) naar Laren
14.30 uur Ontvangst met koffie/thee/fris en zoete lekkernijen in de Tuinzaal
15.00 uur Introductie op de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw  
15.30 uur –
1700 uur
Individueel bezoek aan de tentoonstelling in kleine groepen 
en borrel met drankjes en hapjes.
17.30 uur Einde
17.30 uur Vertrek bus terug naar station Hilversum

 

Neem wel je museumkaart mee als je die hebt, dan hoeft de VVAO geen extra toegang te betalen. We regelen vervoer vanaf station Hilversum naar het museum maar parkeren ter plaatse is ook beperkt mogelijk.
 

 

 

Tentoonstelling “De Nieuwe Vrouw” in museum het Singer in Laren

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Te zien zijn vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De tentoonstelling omvat 70 schilderijen, tekeningen en beelden van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Eva Besnyö, Isaac Israels en Leo Gestel.

 

Lid in beeld

Leonie in Vilnius

 

In het kader van het Europees Toptalent Programma Alliance of Her (AoH) was ons VVAO-lid Leonie van den Tol eind september 2022 aanwezig in Vilnius (Litouwen). Hier trof ze andere, zeer getalenteerde vrouwen, die ambities hebben om naar voren te stappen in politiek bestuurlijke zaken. Leonie vertelt over deze geweldig leerzame en verrijkende ervaring.


Wat maakte dat ik geselecteerd werd?

Vele jaren ben ik binnen en buiten mijn werk actief op Europees en internationaal terrein. Zo heb ik onder andere gewerkt bij de interne dienst van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hier heb ik mogen ervaren hoe het politieke werk er echt aan toe gaat en wat daarin het verschil kan maken. Dat was ongelofelijk indrukwekkend! 
Eind 2021 werd ik, na nominatie uit Nederland, geselecteerd voor de Alliance of Her. Dit nieuws kwam bij toeval tot mij op dezelfde dag dat ik mocht spreken voor leden van het Europees Parlement. Over dit topic schreef ik eerder voor jullie het volgende: artikel.


Waar staat Alliance of Her (AoH) voor?

Empowering liberal women in Europe to lead and succeed!
#SheWillBeHeard 

Het doel van dit fantastische programma is om getalenteerde vrouwen een internationaal politiek netwerk te bieden, dat gericht is op empowerment, zodat zij geïnspireerd, gestimuleerd en getraind worden om succesvol aan de slag te gaan en hun stem te laten horen in Europa. De meest recente bijeenkomst was in Vilnius, lees meer hierover in het volgende: artikel.

Op de foto in dit artikel sta ik in het midden in het wit naast allerlei toptalenten. Twee toptalenten wil ik graag duiden. Ten eerste degene die staat aan mijn rechterkant in een bruine jurk: Viktorija Cmilyte-Nielsen. Zij is de Voorzitter van het nationale parlement "Seimas" (dit is de Litouwse Eerste en Tweede Kamer). Ten tweede degene die gehurkt zit aan mijn rechterkant in donkergroene kleding: Romina Pourmokhtari. Zij is mijn AoH klasgenote en is deze maand benoemd als Minister van Klimaat in Zweden.

Het is voor mij een geweldig leerzame en verrijkende ervaring om deel uit te maken van dit internationaal politiek netwerk. Wat ik mooi en bijzonder hieraan vind, is het ‘zusterschap’. In een sociaal veilige omgeving spreken we met elkaar en met alumni zoals parlementsleden en ministers over de uitdagingen en dilemma’s, die je als vrouw tegenkomt. Tegelijkertijd delen we onze successen, moedigen elkaar aan en steunen elkaar. 

Hier zie ik ook de parallellen met onze VVAO. Waar de Alliance of Her focust op politiek empowerment voor vrouwen, doet onze VVAO dat op breed maatschappelijk en persoonlijk vlak. Onderdeel uitmaken van een netwerk, elkaar steunen en kansen bieden, dat is iets, wat we elkaar, onze dochters en kleindochters allemaal gunnen! 

Tot slot
Ons VVAO-hoofdbestuur heeft mij onlangs uitgenodigd om te solliciteren voor de hoofdbestuursportefeuille Buitenlandse betrekkingen. Vanwege mijn vele activiteiten en netwerken zie ik interessante mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Daarom heb ik besloten om te solliciteren op deze hoofdbestuursportefeuille. Ik kijk er naar uit om met jullie in gesprek te gaan op 12 november.

Meer weten over Leonie?
https://www.linkedin.com/in/leonie-van-den-tol-a45b0b7


Leonie vooraan in het midden in wit t-shirt

Loonkloof

Campagne ‘Ik verdien meer’


Foto van het exterieur van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid, fotograaf Anna Clasina Leijer, 1898, Collectie IAV-Atria.

In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 5% minder dan mannen. In een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Vanaf 14 september dit jaar wordt er daarom campagne gevoerd door Atria, Bureau Clara Wichmann, Emancipator, Feminists Against Ableism, FNV, Sophie van Gool, Stem op een Vrouw, S.P.E.A.K., Women’s March Nederland en WOMEN Inc. Zij voeren actie voor gelijke beloning onder de vlag Ik Verdien Meer.

Equal Pay Day
De campagne van Ik Verdien Meer loopt tot Equal Pay Day, het moment in het jaar waarop vrouwen gratis beginnen te werken in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Dat is dit jaar in Nederland op 14 november 2022. Met Ik Verdien Meer willen bovenstaande organisaties het kabinet en werkgevers oproepen om loondiscriminatie tegen te gaan door ambitieuze, eerlijke plannen te maken om de loonkloof te dichten. Ook moeten de salarissen in sectoren waarin veel vrouwen werken worden verhoogd. 
Via de website ikverdienmeer.com van Atria kan je ook anoniem ongelijke beloning melden. De initiatiefnemers van Ik Verdien Meer vragen iedereen om het manifest, met een eisenlijst voor het kabinet en werkgevers, te delen en ondertekenen. Op de website staat ook een mooie tijdlijn van activiteiten op dit gebied van 1897 tot nu. Daarin zie je dat Nederland het verdrag voor gelijke beloning van de VN uit 1951 niet tekende! Pas in 1975 nam de Tweede Kamer de wet gelijk loon voor vrouwen en mannen aan. Hoewel de loonkloof daalt is hij tot op de dag van vandaag voor veel vrouwen in Nederland nog een realiteit.

 

Meer hierover op de website van Atria.
 

Maatschappij

Geweld tegen vrouwen

 

Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnen berichten in de media over geweld tegen vrouwen. In vele sectoren van de samenleving worden acties ondernomen. Het is niet voor niets dat de VVAO heeft besloten om, voorlopig voor dit jaar, mee te doen aan de actie Orange the World tegen geweld tegen vrouwen.
Het College van de Rechten van de mens heeft uit de doeken gedaan op haar website wat de wettelijke kaders (zullen) zijn om geweld tegen vrouwen te bestrijden (Geweld tegen vrouwen | Gendergelijkheid | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl).

 

1 op de 2 vrouwen slachtoffer
Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een groot probleem. In Nederland heeft bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Dit is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen en de overheid heeft daarom een belangrijke taak om dit geweld te bestrijden en te voorkomen.
Een belangrijk mensenrechtenverdrag op het gebied van geweld tegen vrouwen is het Verdrag van de Raad van Europa inzake geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld wat bekend staat als het Verdrag van Istanbul. Dit verdrag is geratificeerd door de Nederlandse staat (wetten.nl - Regeling - Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld - BWBV0006074 (overheid.nl).

Verdrag
Een ander belangrijk verdrag is in 2019 aangenomen door de Internationale Arbeidsorganisatie in 2019. Dit verdrag gaat over (het dreigen met) onaanvaardbare gedragingen of praktijken die kunnen leiden tot fysieke, psychologische, seksuele of economische schade. Nederland heeft voor dit verdrag gestemd, maar heeft het bedrag nog niet bekrachtigd. De regering wil eerst onderzoeken of het wenselijk is om het verdrag te ratificeren en of er wetswijzigingen nodig zijn.
In het verdrag staat dat geweld en intimidatie op het werk een bedreiging vormt voor gelijke kansen. En dat dit belemmerend kan zijn voor toegang tot de arbeid en promotiekansen, in het bijzonder voor vrouwen. 

De tekst van het verdrag is te vinden via deze link: Tractatenblad 2020, 34 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)  

Leny Gubbi, lid HB
Landelijk coördinator VVAO voor Orange the World 2022

Maatschappij

Orange the World 2022

 

Inmiddels zijn leden van de Soroptimisten, Zonta, Inner Wheel, YWMC en de VVAO druk bezig met lokale projecten zowel als landelijke. Zoals eerder vermeld is de VVAO officieel partner geworden, in eerste instantie voor het lopende jaar. Ook Inner Wheel en Veilig Thuis zijn partner geworden. VVAO is samen met deze organisaties opgenomen in een ZUS-PLUS groep en worden als zodanig vermeld op de website Orange the World 2022. ZUS is een afkorting van Zonta, UNWomen en Soroptimisten. Een aantal afdelingen, zoals Haarlem, Breda en Utrecht doen mee in de lokale organisatie. Er zijn aanmeldingen van andere afdelingen die worden gekoppeld aan de lokale organisaties.

Aftrap campagne
Leny Gubbi, lid hoofdbestuur, portefeuille Senioren doet mee in de organisatie van de landelijke afsluiting die dit jaar in Utrecht plaats vindt op het Provinciehuis. Daarnaast werkt Leny mee namens de afdeling Utrecht aan de organisatie van Orange the World in de stad Utrecht. De nationale aftrap van de campagne zal dit jaar op 25 november plaatsvinden in Almere (stadhuis) in aanwezigheid van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanuit het Hoofdbestuur zal een afgevaardigde aanwezig zijn. Vanaf 19.00 uur is er een gevarieerd programma met debatten, muziek en spoken word. Voor meer informatie of aanmelding mail: orange@unwomen.nl


Na de zomer is begonnen met de organisatie van beide ‘evenementen’. Ik vind het een bijzondere ervaring om samen te werken met verenigingen als de Soroptimisten, Zonta, en YWMC. In het provinciale afsluitingsproject doen maar liefst 22 Soroptimisten mee aan de organisatie. Ik zit in de programmacommissie met 4 andere vrouwen (Catharina Genootschap, Soroptimisten, Zonta en YWCA). Wij zijn druk bezig om in de middag van 10 december, Dag van de Rechten van de Mens, een mooi programma samen te stellen met een debat, deskundige sprekers, muziek en dans. Dit programma zal in zijn definitieve vorm op de website worden gepresenteerd, evenals de mogelijkheid om hierbij aanwezig te zijn. 


In de stad Utrecht vindt de lokale startbijeenkomst plaats op 25 november op het Stadhuis. In de periode tot 10 december vinden er activiteiten plaats waar ook leden van de VVAO aan mee kunnen doen. 


Alle leden worden uitgenodigd om de medestander pledge te ondertekenen. Dat kan via www.orangetheworld.nl. De pledge bestaat uit vijf punten:

  1. Ik gebruik geen geweld tegen vrouwen en meisjes
  2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
  3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
  4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
  5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag.

Leny Gubbi, VVAO Hoofdbestuur, 
Landelijk coördinator VVAO voor Orange the World 2022


De VVAO is officieel partner geworden van Orange the World

Wetenschap

Rising star in mariene geologie Anouk Beniest krijgt presitigieuze onderzoeksprijs

Anouk Beniest, secretaris in het VVAO-bestuur van Amsterdam en universitair docent aan de Vrije Universiteit, heeft recent een wetenschappelijke prijs gewonnen! Het gaat om de Vening Meinesz prijs, die bedoeld is om jonge aardwetenschappers aan te moedigen in hun academische loopbaan. Ze ontvangt de prijs van 10.000 euro voor haar onderzoek in de geologie, geodynamica en geofysica en haar activiteiten om meer diversiteit, meer transparantie en gelijkheid in de wetenschappelijke wereld te creëren.

Geologisch onderzoek
Anouk is gepromoveerd aan de Sorbonne Universiteit in Parijs en was ook enkele jaren fellow bij GEOMAR, Helmholtz Centrum voor Oceaanonderzoek, in Kiel. Ze gaat regelmatig de oceaan op voor geofysisch en geologisch onderzoek naar de aardkorst. Met name geologische bekkens die op de oceaanbodem ontstaan achter een vulkanische eilandenboog hebben haar aandacht. Zulke bekkens ontstaan op plekken waar een tektonische plaat onder een andere tektonische plaat schuift, een gebied met een hoog risico op bijvoorbeeld aardbevingen en onderzeese landverschuivingen.


De selectiecommissie was onder de indruk van de internationale loopbaan van Anouk en omschrijft haar als ambitieus, onverschrokken, idealistisch en een innovatieve aanwinst voor de Nederlandse aardwetenschappen door haar multidisciplinaire werkwijze. Anouk vertelt dat haar leidinggevende haar heeft voorgedragen. Hij noemde diverse redenen waarom ze de prijs verdiende.

Net als Felix Vening Meinesz, de grondlegger van de Nederlandse aardwetenschappen, ligt mijn onderzoek op mariene gebied. Mijn baas vond het feit dat ik al 15 publicaties op mijn naam heb staan uitzonderlijk. Men vindt dat ik grensverleggend werk heb verricht voor ons begrip van tektonische processen in oceanische bekkens. Zelf vond ik het heel leuk dat tijdens de uitreiking mijn inzet om academisch onderzoek toegankelijker en inclusiever te maken met name voor jonge wetenschappers, expliciet werd uitgelicht.“


Anouk gaat de prijs voor de helft besteden aan veldwerk voor een kleine exploratiestudie en de andere helft spenderen aan activiteiten rondom diversiteit, inclusie en gelijkheid. 

Jo Kolk fonds

Lobna Abdo genomineerd voor UAF-Award

 

Het Jo Kolk fonds ondersteunt ook herintredende vrouwen, die na een ‘pauze’ weer de arbeidsmarkt willen betreden en daarvoor een (bijscholings-)cursus of opleiding nodig hebben. Onder deze groep vallen buitenlandse statushouders.

Nieuwe toekomst

Een van deze vrouwen die met een Jo Kolk beurs is gaan studeren is Lobna Abdo, lid van de afdeling Noord Holland Noord. Lobna is afgestudeerd econome aan de Universiteit van Damascus. Het bijzondere is dat zij de opleiding docent Nederlands als Tweede taal gekozen heeft. Binnen dat onderwerp werkt ze nu bij de gemeente Amsterdam.

Lobna is nu genomineerd voor de UAF-Award.

 

 

 

 

 

 

In november reikt UAF de jaarlijkse UAF-Award uit aan het talent dat zich onderscheidt door zijn of haar studie- en werkprestaties en inzet voor de samenleving. Deze award staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die (opnieuw) hun toekomst vormgeven.

Voor deze prestigieuze award is Lobna genomineerd.

Je kan haar verhaal en dat van haar mede genomineerden lezen op:

https://www.uaf.nl/uaf-award/stem/

 

Vlak voor het uitkomen van deze VVAO Post werd bekend dat
Lobna Abdo de UAF Award heeft gewonnen!


Lees meer op de UAF website

   

 

Social media

Herfst en winter 


De actie #zokanhetook wordt voortgezet en krijgt, nu we allemaal meer binnen zitten een nieuwe hashtag: #beetjejammer.

De bedoeling is, om aandacht te blijven vragen voor de empowerment van vrouwen. Maar op een positieve, humoristische wijze. Denk: Japke d’Bouma.
Hoe kun je meedoen?


Volg de VVAO

Allereerst door de VVAO te volgen op social media:
https://www.facebook.com/VVAO-Landelijk-105239455374715
https://www.instagram.com/vvao_landelijk/
https://www.linkedin.com/company/vvao/. Dit is meer geschikt voor de zakelijke boodschappen.
Vermeld in je boodschap: #zokanhetook als het een positief voorbeeld is.
Of: #beetjejammer als het een kritisch stukje is.

Als je iets opmerkelijks ziet: maak een foto en plaats die op een van de kanalen van de VVAO met een hashtag #zokanhetook of #beetjejammer.

Als je een leuke foto ziet van een medelid: deel het item (met toestemming natuurlijk). Liken is leuk, maar delen is effectiever, want zo ziet jouw netwerk het ook (en weer van een ander, enz.)!
Mocht je niet op social media willen of zitten, dan mag je je foto of tekst ook mailen naar communicatie@vvao.nl. Dan zorgt Pauline ervoor dat die alsnog gepost wordt.

Gezondheidszorg

Meer onderzoek naar (onverklaarde) gezondheidsklachten van vrouwen


Bijna 53000 ondertekeningen
Veel vrouwen hebben langdurige gezondheidsklachten die niet adequaat worden behandeld, soms onterecht gepsychiatriseerd en afgedaan als burn-out, stress of ‘het zit tussen je oren’. Onvoldoende kennis over vrouwspecifieke ziektes, of sekse- en genderverschillen bij algemene ziektes is de oorzaak. Op 12 september heeft de organisatie Voices for Women, een initiatief van journaliste Mirjam Kaijer, daarom aan minister Ernst Kuipers de petitie voor betere vrouwenzorg aangeboden en hem toegesproken en toegezongen. 


Psychische labels
Mirjam Kaijer heeft diverse artsen en wetenschappers geïnterviewd over de man-vrouw verschillen in de gezondheidszorg en stuitte op de volgende schokkende feiten:

  • 80 procent van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw;
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak een depressie en hebben veel vaker angststoornissen;
  • 75 procent van alle patiënten met auto-immuun aandoeningen is vrouw;
  • Vrouwen hebben veel meer bijwerkingen na medicijngebruik.

Onderzoek heeft voornamelijk op mannen plaatsgevonden. Uit een enquête die door Voices for Women werd gelanceerd, bleek dat van de 2000 vrouwen 81% hier niet van op de hoogte is en nog te vaak wordt weggestuurd met psychische labels.
Je kunt hier de petitie aan de Tweede Kamer tekenen: https://gezondheidvrouwen.petities.nl/

Zie filmpje op LinkedIn.

Gezondheidszorg

Over het belang van goede mondzorg in het verpleeghuis

Goede mondzorg is van belang voor de algehele gezondheid. Mensen kunnen kauw- en slikproblemen ontwikkelen. Maar ook gevaarlijke gezondheidsklachten als longontsteking of hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van gebrekkige mondzorg.


Voor bijzondere groepen spelen specifieke problemen. Dementerenden, verstandelijk of fysiek beperkten zijn vaak niet meer in staat om zelfstandig voor hun (kunst) gebit te zorgen. Dan hebben ze hulp nodig en wordt tandzorg een ‘product’ waar je recht op hebt als je dat zelf niet meer zo goed kunt regelen. Over goede mondzorg in het verpleeghuis heb ik veel gesproken en gemaild met Wineke Hiddema. 


Schade aan gebit
Wineke was een trouwe deelnemer van de museumbezoeken van de Kunstkring afdeling Utrecht, waar ik coördinator van was. De gezamenlijke lunch was een vast onderdeel van de dag en bij zo’n gelegenheid hoorde ik haar verhaal. Haar man verblijft al een tijd wegens vorderende dementie in een verpleeghuis. En al 1,5 jaar is Wineke bezig om voor elkaar te krijgen dat zijn gebit goed wordt verzorgd. Want dat was en is niet zo en daardoor heeft zijn gebit ernstige schade ondervonden. Logisch dat Wineke daarover wilde praten met de leiding van het verpleeghuis. Én dat heeft ze ook gedaan, vele malen, zonder resultaat. 


Vanuit mijn portefeuille Senioren volg ik zoveel mogelijk de ontwikkelingen op het gebied van zorg en wonen en andere onderwerpen. Ik heb over het onderwerp tandzorg, gezondheid en dementie nogal wat informatie gevonden, bijvoorbeeld op de website van de Alzheimer Nederland (www.dementie.nl). Ook zijn er protocollen over tandzorg voor de thuis- en verpleeghuiszorg. Daar staat heel duidelijk in dat het ondersteunen van de tandzorg bij dementerenden hoort bij het zorgpakket. Wineke schreef mij een tijdje geleden, dat de laatste informatie die ik stuurde en die zij overhandigde aan de directie eindelijk effect lijkt te hebben. Maar helaas is de schade die al is ontstaan niet meer te verhelpen.

Dubbele controle
Een bijzonder aspect is het tandartsbezoek, wat niet alleen bij dementerenden maar ook bij andere groepen, zoals verstandelijk beperkten, vaak problemen oplevert. Er zijn gespecialiseerde tandartsen, maar inmiddels is er ook ambulante tandartszorg. 


De aanhouder wint gelukkig nog wel eens. Zo heeft de directie waar Wineke mee te maken had erkend dat tandzorg en ondersteuning daarbij tot het pakket hoort. Dat is mooi maar toen ik haar het concept van dit artikel voorlegde schreef zij: “als ik niet controleer poetsen de uitzendkrachten nog steeds niet. En de extra tijd die uitgetrokken is voor overdracht wordt niet aan het onderwerp ‘tanden’ besteed”.


Zo werkt het in ons land waar zorg een schaars product lijkt te zijn geworden en gebrek aan zorg juist gezondheidsproblemen oplevert. 


Leny Gubbi, portefeuillehouder Senioren.

 

Lees verder:

Tandartszorg en dementie 
https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/zorg/mondzorg
https://www.iqj.nl/publicaties/toetsingskaders/2018/10/17/toetsingskader-mondzorg-in-verpleeghuizen

Tandartszorg en politiek
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/06/25/kamerbrief-over-verzoek-om-stand-van-zakenbrief-mondzorg

Jaarthema

   


Jaarthema

transitie
   

 

Vacatures

Vacatures

 

  • Vacature portefeuille Maatschappelijke relevantie hoofdbestuur 
    Meer informatie (pdf)
  • Vacature lid Kascommissie
  • Vacature leden voor de seniorencommissie
  • Vacature leden voor de jongerencommissie 
    Meer informatie (pdf)
  • Vacature commissie ledenervaring

Op de hierboven genoemde vacatures in het hoofdbestuur kun je solliciteren. Stuur je motivatiebrief met CV naar secretaris@vvao.nl
Leden die interesse hebben voor een commissie kunnen contact opnemen via secretaris@vvao.nl

Tips van de redactie

Tips 

 

Overlijden van lid melden

Wat doe je als een lid van je afdeling overlijdt? Soms weten nabestaanden niet dat iemand lid was van de VVAO of hoe ze het lidmaatschap moeten opzeggen. Heb je als afdelingsbestuur wel een overlijdensbericht gehad? Meld dit dan aan de ledenadministratie. Stuur een scan van het kaartje naar ledenadministratie@vvao.nl

Functiewijziging

Ben je recent voorzitter, secretaris of penningmeester of anderszins bestuurslid geworden in je afdelingsbestuur? Geef het door aan de ledenadministratie van je afdeling of aan de landelijke ledenadministratie ledenadministratie@vvao.nl Zij zorgen ervoor dat dit wordt vermeld op de website. En dat je emailadres bekend is bij het HB, zodat je ook de juiste informatie ontvangt. 
 

Jaarverslagen van afdelingen 2021

De jaarverslagen van de afdelingen zijn gebundeld en staan als PDF hier op de website. 


Automatische incasso

Wil je ook zeker weten dat je tijdig je contributie betaalt? Dan kun je een automatische incasso regelen. Dan krijg je elk jaar een mail met het bericht dat de contributie van je rekening wordt afgeschreven. En je krijgt korting op je contributie!
Hoe regel je dat? Log in in de VVAO website, ga naar Documentatie/Financieel en download het Machtigingsformulier. 
Vul dat in en mail als PDF naar secretaris@vvao.nl of stuur per post naar het kantooradres (zie footer van deze nieuwsbrief of website).

Workshops

 

Er worden binnenkort weer online workshops via Zoom georganiseerd.

  • Voor webmasters 
    29 november, 10.00 u - 11.30 u
  • Voor ledenadministrateurs
    7 december, 10.00 u - 11.30 u
  • Voor redacteuren nieuwsbrief
    9 december, 10.00 u - 11.30 u

De uitnodigingen met Zoom hyperlink worden binnenkort per e-mail aan de VVAO leden met deze afdelingsfuncties verzonden door Nancy Tophoven, VVAO Support.

Agenda

Landelijke activiteiten

 

12 september
Prinsessendag
Link naar terugblik op NVR website
 

24 september 
Penningmeesters- en voorzittersoverleg 
Link naar notulen


12 november 
ELV

19 november 
Women Economic Forum VVAO,
Doubletree Hilton Hotel, Centraal Station Amsterdam


25 november 
Nationale aftrap Orange the World campagne in Almere
(zie https://orangetheworld.nl


18 december
Kerstborrel in Singer Laren


17 september 2023
Landelijk Lustrum (105-jarig bestaan)

 

Landelijke werkgroepen

11 januari 2023
Denktank

 

 

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands