Bekijk deze e-mail in de browser
Oktober 2022
utrecht@vvao.nl
Afdeling Utrecht

Inhoud van de nieuwsbrief

1. Terugblik op onze lustrumviering

2. Uitnodiging Zussenborrel met lezing, 20 oktober

3. Uitnodiging rondleiding Amsterdam, 15 oktober

4. Aankondiging lezing 16 november

5. Nieuw programma Kunstclub

6. Agenda

Uit het bestuur

1. Terugblik op onze lustrumviering

Beste vrouwen, leden van VVAO Utrecht,

Als bestuur kijken we terug op een geslaagd lustrum. Onze 90-ste verjaardag begon regenachtig, bij de opstapplaats van de boot die ons naar Maarssen bracht. Onder het genot van koffie met gebak en geanimeerde gesprekken voeren we langs prachtige buitenplaatsen aan de Vecht.

In Maarssen meerden we aan bij buitenplaats Doornenburg, waar de lunch klaar stond.

Sandrina stond in haar lustrum toespraak stil bij onze geschiedenis. Veel zaken waar onze voorgangsters zich mee bezig hielden, zijn vandaag de dag nog steeds relevant: gezelligheid, ontspanning, kennisdeling, onderlinge ontmoeting en activiteiten die de maatschappelijke functie van de VVAO tot uiting brengen. Het zijn allemaal thema's die nog steeds onderwerp van gesprek zijn, evenals het aantal leden en de toetreding van jongere leden, ook al in de beginjaren van onze afdeling!

Na een heerlijke luch stonden er 3 rondleidingen op het programma: over de bijzondere architectuur van dit voormalige klooster, een bezoek aan de tuin en het landgoed en langs de tentoonstelling die er ook te bezichtigen was.

 

We sloten de middag af met vrolijk gezang en toasten op de toekomst, in aanwezigheid van Sophie Witteman, voorzitter van het huidige Hoofdbestuur.

 

 

Veel dank aan de lustrumcommissie, bestaande uit Conny Damen, Yvonne Hesterman en Ineke de Geer. Jullie hebben ons een prachtige dag bezorgd!

Na deze geslaagde dag zijn er ook in oktober en november weer een aantal bijeenkomsten gepland om elkaar (opnieuw) te ontmoeten. Je leest er hieronder meer over.

Graag tot ziens bij een van de volgende activiteiten!

Wil je een introducee meenemen, dan kan dat natuurlijk altijd....

 

Bestuur VVAO Utrecht, Ineke, Josine, Juliette, Trudie, Sandrina

Zussenborrel bij Karaf

2. Uitnodiging Zussenborrel met lezing

Donderdag 20 oktober, vanaf 17.30 uur Zussenborrel met VVAO-lid Charisma Hehakaya

Charisma Hehakaya vertelt bij deze borrel over het door haar opgerichte "Eerstegeneratie Fonds". 

"Voor eerstegeneratiestudenten in Utrecht heb ik het Eerste Generatie Fonds opgericht. Studenten die als eerste uit het gezin naar de Universiteit Utrecht gaan, wil ik stimuleren het beste uit hun talenten te halen. Met financiële steun en een mentor programma. Mijn persoonlijke motivatie heb ik o.a. kenbaar gemaakt in het AD en de Volkskrant."

Studenten die als eerste in de familie gaan studeren, vinden vaak moeilijker hun weg op de universiteit. Charisma Hehakaya was zelf zo’n student. Nu heeft de promovenda van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een fonds opgericht dat eerstegeneratiestudenten zowel financiële als sociale steun biedt.

Borrel met verhaal en mogelijkheid tot eten. 

Aanvang borrel: 17.30 uur

Locatie: Karaf, Korte Jansstraat 13-15 Utrecht 

Aanmelden bij Juliette

 

NB zet er ook even bij of je van plan bent te blijven eten (op eigen kosten).

Zaterdag excursie

3. Uitnodiging rondleiding Amsterdam, 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober organiseert Antoinette Krop een bezoek aan het Joods Cultureel kwartier en de Hortus Botanicus in Amsterdam

Alle leden van VVAO Utrecht zijn hiervoor van harte uitgenodigd!

Programma:

  • Vertrek Utrecht CS 10.09 uur (spoor 5 of 7, verzamelen bij de lift op het perron om 10.00 uur)
  • Bezoek Hortus Botanicus en koffie (11.00-12.30)   Toegang 12,-
  • Wandeling door Joodse buurt en bezoek Auschwitz monument, o.l.v. Antoinette Krop
  • Lunch in de Plantage, Artis (13.00-14.00)
  • Bezoek Holocaust Namenmonument en monument Dokwerker

Toelichting:

Het Joods Cultureel Kwartier bevindt zich in de voormalige Joodse buurt in Amsterdam.

Vanaf 1492 moest iedereen in Spanje rooms-katholiek zijn. Moslims en joden moesten zich bekeren of vluchten. Veel joden zijn toen naar Portugal gevlucht, maar toen Portugal onder koning Filips II ook onderdeel werd van Spanje, zijn er veel joden naar de Nederlanden gevlucht. Na de val van Antwerpen (1585) vluchtten velen weer verder naar Amsterdam, dat tolerant was tegenover andere godsdiensten. Vandaar dat we spreken over de Portugese joden, ook al kwamen velen oorspronkelijk uit Spanje. De joden van het Iberisch schiereiland worden Sefardische joden genoemd (Sefardim) Sefarad is “Spanje” in het Hebreeuws.

Vanaf de 17e eeuw speelden de Sefardische joden een belangrijke rol in de geschiedenis van Amsterdam (Gouden Eeuw).  Zij kwamen vaak in de handel en intellectuele beroepen terecht want zij mochten geen lid worden van een gilde.  Dat zij over het algemeen welvarend waren, komt onder andere tot uitdrukking in de bouw van Portugees-Israelisch Synagoge (Esnoga of Snoge) in 1675 .Het was destijds de grootste synagoge ter wereld en het wordt nu nog altijd gebruikt voor erediensten.

De Oost Europese joden worden Asjkenazische joden genoemd. In de Middeleeuwen werden joden uit het gebied rond de Rijn aangeduid als Asjkenazim. Maar deze naam geldt ook voor joden uit Rusland en Polen. In Oost Europa waren zij gedwongen in Ghetto’s te wonen en zij spraken Jiddisch. In Nederland werden zij vooral ambachtslieden en kleine handelaren.

Praktische informatie

Alles is op loopafstand van metrostation Waterlooplein. (Metrostation Waterlooplein is de derde halte vanaf het Amstelstation, overstappen op hetzelfde perron).

 

De onderlinge afstand tussen het metrostation, de Hortus, monumenten en Artis is ca 5 tot 10 minuten lopen

Naast het Joods Museum en de Synagoge horen ook het Holocaust museum en de Hollandse Schouwburg  (memorial)  bij het Joods Cultureel Kwartier. Beide worden echter momenteel verbouwd (heropening 2023) en zijn daarom nu niet te bezoeken.  

De Portugese synagoge is op zaterdag voor bezoek gesloten in verband met de Sabbatviering. Antoinette organiseert begin volgend jaar een bezoek aan de Synagoge en het Joods Museum.

Wil je mee op 15 oktober? Geef je dan op vóór 12 oktober bij Antoinette:  antoinettekrop@gmail.com

Afdelingsactiviteit november

4. Aankondiging lezing 16 november

Geschiedenis van de slavernij door Antoinette Krop

Het slavernijverleden is veel in het nieuws de laatste jaren. We horen en lezen er veel over maar hoe zit het historisch gezien nou precies in elkaar? Antoinette Krop is historica en lid van VVAO Utrecht. Ze heeft jaren les gegeven op St. Maarten onder andere over de geschiedenis van de Antillen waar dit een belangrijke rol speelt. 

De lezing vindt plaats op woensdagavond 16 november. Informatie over locatie en opgave volgt in de nieuwsbrief van november.

Kunstclub VVAO Utrecht

5. Nieuw programma KunstKring Utrecht

Sinds 2010! was Leny Gubbi het boegbeeld van de kunstkring. In de afgelopen 12 jaren heeft zij vele bezoeken, gemiddeld 10 per jaar, aan musea en andere kunstinstellingen georganiseerd voor leden van de Utrechtse VVAO kunstkring. Nu zij een andere functie binnen de VVAO heeft aanvaard, ontstond er een vacature. 
Wij, Flox den Hartog Jager en Wendela Lensvelt, hebben sinds kort het ‘stokje’ overgenomen. 
Onze belangstelling voor de kunsten is iets breder dan louter de museale kunsten. Voor het komend jaar hebben wij daarom een programma samengesteld waarbij we ongeveer Iedere 6 weken een andere kunstvorm centraal stellen. We blijven in en rondom Utrecht, en bezoeken zo mogelijk de iets kleinere podia. Denk bijvoorbeeld aan kleinkunst in het Werftheater, Galerie Kunstliefde, een bezoek aan het atelier van een kunstenares, kameropera, Farmstead jazzclub, Hertz in Tivoli-Vredenburg, het literatuurhuis, een dansvoorstelling en natuurlijk in de zomer een beeldentuin. Wellicht is het mogelijk een activiteit te combineren met een van de andere kringen zoals de film- de literatuur- of de wandelkring. 
 
We willen graag ook de cultuurliefhebbers binnen de VVAO die overdag werken de mogelijkheid bieden mee te gaan in ons aanbod. Vandaar dat we in het programma activiteiten opnemen die deels overdag, deels ‘s avonds zijn. En natuurlijk zijn introducés altijd welkom. Bij voorstellingen reserveren en betalen wij voor de gehele groep. Bij aanmelding krijg je direct een betaalverzoek op je telefoon om het kaartje te betalen. Annuleren is dus NIET mogelijk. Laten vervangen WEL. 
 
Heb je na het lezen van deze korte aankondiging belangstelling voor ons programma, wil je meer weten over onze activiteiten, of tussentijdse aankondigingen ontvangen stuur dan een mail naar: Kunstklubvvaoutrecht@gmail.com. Iedereen is welkom, ook als je geen 'lid' bent van de KunstKring.
 
Het programma, dat wij jullie bieden in de komende maanden:

Vrijdag 28 oktober 20.00 uur, Theater Slot Zeist Ingeburgerd/ De del van Rembrandt/ Thuisbezorgers - 15 euro

Meer info: Theater slot Zeist

Aanmelden vóór 10 oktober op Kunstklubvvaoutrecht@gmail.com met vermelding van je 06 nummer ivm. de betaling via een tikkie.

Zaterdag 10 december, 15.00 uur Singer Laren Tentoonstelling de Nieuwe Vrouw (met rondleiding, mits er 10 mensen meegaan). 
Museumkaart geldig. Rondleiding 10 euro
Meer info: De Nieuwe Vrouw

Aanmelden tot 1 december op Kunstklubvvaoutrecht@gmail.com  met vermelding van je 06 nummer ivm. de betaling via een tikkie.

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 15 januari 2023, 20.30 uur Blauwe Zaal Stadsschouwburg, Before After, musical door gezelschap Oatmilk - 20 euro
Meer info: Stadsschouwburg Utrecht
Aanmelden vóór 20 oktober '22 op Kunstklubvvaoutrecht@gmail.com  met vermelding van je 06 nummer ivm. de betaling via een tikkie.

Agenda afdeling Utrecht

Oktober

15 oktober, excursie Amsterdam

20 oktober, zussenborrel met lezing

25 oktober, filmkring

28 oktober, kunstclub, theater Zeist

29 oktober, wandelkring

November

16 november, lezing slavernij

21 november, kring werkende vrouwen

26 november, wandelkring

29 november, filmkring

December

10 december, kunstclub Singer Laren

11 december, winterbijeenkomst VVAO Utrecht

27 december, filmkring

Voor de meest actuele informatie en aanmelding:

kijk altijd op onze website

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands