Bekijk deze e-mail in de browser
Mei 2024
communicatie@vvao.nl

Van het Bestuur

Voorwoord van de voorzitter

Een paar weken geleden ben ik geïnterviewd door Jörgen Raymann voor de uitzending op Youtube “De Wandeling”. Velen van jullie hebben het bericht met de link naar de video al gezien en geliked op LinkedIn. Dank daarvoor! 

Jörgen Raymann interviewde mij over de positie van vrouwen met een hbo- of wo-opleiding in hun werk en privéleven. Wij bespraken hoe belangrijk het is dat meer vrouwen actief worden in bètavakken en we een kritische massa van 30% vrouwen in hogere managementrollen bereiken. Daar ligt het omslagpunt om blijvende gelijkheid te bewerkstelligen. Ook ging het over de paygap in het bedrijfsleven, zwangerschapsdiscriminatie, het moederschapsideaal en de babyboete. “In een wereld die voorheen vooral door mannen is ingericht, moeten we een gelijk speelveld creëren voor mannen en vrouwen”, zei ik. 
Om de VVAO zoveel mogelijk in beeld te brengen wandelden Jörgen Raymann en ik van het huis van beroemd VVAO-lid en verzetstrijdster Marie Anne Tellegen op de Maliebaan in Utrecht naar de muurschildering van VVAO-lid Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar.

De video besluit met data en grafieken uit het VVAO Emancipatie Dashboard.

Het interview is te zien op de website van de VVAO.

De VVAO zet zich al ruim 105 jaar in voor empowerment van vrouwen. Onze leden hebben een brede interesse en inspireren elkaar. Er zijn ruim 30 afdelingen die interessante activiteiten organiseren. Een aantal van deze activiteiten komt voorbij in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier.


Sophie Witteveen


Jörgen Raymann en Sophie Witteveen

Vacatures

Vacatures Hoofdbestuur

 

We hebben een dynamisch landelijk bestuur met een fijne sfeer waarin we onderling goed samenwerken. Inmiddels zijn er negen bestuursleden, ieder met een eigen aandachtsgebied. Daardoor kunnen we veel mooie activiteiten ontwikkelen voor de VVAO samen met de afdelingen, om de VVAO te laten groeien. En anderzijds kunnen we flexibel zijn en elkaar opvangen waar nodig. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling om een grote professionele vereniging als de VVAO te besturen. Ook buiten de VVAO kun je je profileren in een groeiend netwerk en wordt zichtbaar dat je een UBO-functie vervult. En het is gewoon leuk om te doen!

Voor de secretaris en de portefeuillehouder Jongeren zit de termijn er helaas op en ontstaat een vacature! Ben je geïnteresseerd en al enige tijd actief binnen de VVAO? Dan nodigen we je graag uit te solliciteren. De sollicitatiecommissie komt binnenkort al bijeen, dus laat gauw iets van je horen door een mail met je cv en motivatie aan secretaris@vvao.nl Ook als je eerst nog even wil bellen om meer te weten, kun je dat aangeven.

Meer informatie:

Vacatures VVAO hoofdbestuur: secretaris en portefeuillehouder Jongeren

 

Agenda

Agenda VVAO activiteiten

Eerstvolgende activiteiten die open zijn voor leden en introducees:

31 mei 2024: Arnhem: bijeenkomst VVAO Ondernemerskring Afdeling Arnhem. Doel is om ervaringen en kennis delen. Deze bijeenkomst is open voor VVAO leden van andere afdelingen en introducees. Locatie: Kookplaats, Utrechtseweg 310, Paviljoen, 6812 AR Arnhem. Tijd: 12:00-14:00. Interesse in deze kring? Stuur een email naar arnhem@vvao.nl

1 juni 2024
Amsterdam: Brutalisme in de bouw

7 Juni 2024 ('s avonds)
Amsterdam: Workshop Personal branding & Storytelling

15 juni 2024
Amersfoort: masterclass "Dare to chair" over macht en invloed van Mirella Visser van 15.30-16.30 uur. Inloop vanaf 15.15 uur.
 

Actuele agenda op de VVAO website

VVAO Activiteit

Brutalisme in de bouw

Op zaterdag 1 juni organiseert de afdeling Amsterdam een architectuuractiviteit. Het evenement bestaat uit een lezing, rondleiding en borrel. Thema is het Brutalisme, een architectuurstroming van na de 2e Wereldoorlog die nu weer volop in de belangstelling staat. Deze manier van bouwen wordt gekenmerkt door vaak grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. In brutalisme zit ‘brutal’ en ‘brut’: ruw, rauw, onbewerkt. Het brutalisme is een stijl die vaak een mening uitlokt: you love it or you hate it!

In Amsterdam staan een paar prachtige Brutalistische gebouwen, waaronder het Cygnus Gymnasium in de Wibautstraat. In dat imposante gebouw is de lezing en vervolgens krijgen we een rondleiding in en om het gebouw. We sluiten de dag af met een borrel op de bovenste verdieping van het Volkshotel aan de overkant, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

We zijn welkom vanaf 13.30 uur in het Cygnus Gymnasium (ingang Vrolikstraat 8). Wees op tijd want om 13:45 uur gaat de voordeur weer dicht. Het gebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: metrolijnen 51, 53 en 54, halte Wibautstraat of 10 minuten lopen vanaf het Amstelstation. Het is betaald parkeren in de wijk.

De activiteit staat open voor leden, aspirant-leden en introducees,

Kaartjes kosten 12,50 en zijn te koop bij Eventbrite.


Cygnus Gymnasium. Bron: https://oostblog.info/2021/11/19/brutalistische-betontour-amsterdam/

VVAO-leden

VVAO-lid in beeld

Onbevangen in het leven staan is hartstikke moeilijk

Kristien Jansen (VVAO afdeling Delft) interviewt Wouke Lam. Thema van dit interview is “LEREN”.
Wat heb je in het leven geleerd en zijdelings ook over je plek als vrouw in je netwerk en de wijdere samenleving? Wat zijn cruciale momenten geweest in je (werk)leven, van doorslaggevende betekenis? Wat heb je van je moeder geleerd? Wat wil je de komende tijd leren?

Wouke Lam is al jaren lid van de VVAO en nu lid van VVAO-afdeling Delft.

Wouke is een pionier op het gebied van diversiteit en inclusie. Ze kwam bij haar werkgever Shell waar ze van 1982 t/m 2012 werkte met dit onderwerp in aanraking. Ze vertelt er uitgebreid over.

“Het onderwerp diversiteit is heel breed, het gaat om álles waarin mensen van elkaar kunnen verschillen: (etnische) herkomst, denkstijlen, taal, opleiding, sekse en sekse-oriëntatie, religieuze insteken. Om gegevenheden als sociale klasse, oud/jong, dun/dik, laag of hoog in de organisatie, wel of niet met een fysieke beperking. Op al deze onderwerpen zitten mensen niet zelden vol met vooringenomenheden of bias over elkaar, die hun omgang met en beoordeling van elkaar beïnvloeden zonder dat zij zich dit bewust zijn”.
Voor de organisatie en ook voor Wouke persoonlijk heeft haar betrokkenheid bij het onderwerp inclusie en diversiteit veel betekend. Binnen Shell ging men aan het werk met leerprogramma’s en allerlei testen om te achterhalen wat ieders bias is. Wouke: “Het gaat erom inzicht te hebben in wat je biases zijn. Zo’n test kan daar inzicht in geven. Als ik niet met het vakgebied inclusie en diversiteit bezig was geweest was ik veel meer bevooroordeeld geweest. Ik heb mezelf er ook toe aangezet om hiermee aan de slag te gaan, om mijn vooroordelen onder ogen te zien. Te leren om de ander te behandelen zoals de ander behandeld wil worden”.
Wouke is nu gepensioneerd, maar zit niet stil. Haar insteek is niet zozeer iets leren maar iets nieuws ontwikkelen. Zoals ze het zingen en zangles is aangegaan, en dat dit niet om dóen vraagt, om presteren, maar om loslaten.

Lees het uitgebreide en inspirerende interview met Wouke en de inzichten die ze heeft opgedaan in dit PDF-document.

VVAO sponsoring


VVAO sponsort Heks van Almen

De VVAO sponsort de theatervoorstelling "De heks van Almen" in Cranendonck. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt dit jaar deze theatervoorstelling opnieuw opgevoerd. Het verhaal past in het kader van Orange the World (geweld tegen vrouwen onder de aandacht brengen).

Het toneelstuk is gebaseerd op een situatie uit 1472 waar een vrouw als heks werd verbrand. Een eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskrachtige kruiden gebruikte bij haar werk als vroedvrouw, maar daardoor opgepakt wordt en beticht wordt van hekserij. De heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. ‘Hekserij’ is van alle eeuwen (denk aan Sigrid Kaag) en daarom brengt Theatermakers Achterhoek dit verhaal opnieuw onder de aandacht door verleden en heden met elkaar te vermengen.

In Cranendonck zijn in de maand mei een aantal voorstellingen gepland bij het kasteeltje in de open lucht. Als je hier ook bij aanwezig wilt zijn of een andere voorstelling wilt bekijken, ga dan naar www.deheksvanalmen.nl voor kaartjes en meer informatie.

Wetgeving

Wetgeving geweld tegen vrouwen

Slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden door een nieuwe wet vanaf 1 juli dit jaar strafrechtelijk beter beschermd. Slachtoffers van aanranding en verkrachting kunnen vanaf 1 juli 2024 aangifte doen als duidelijk was dat ze geen seks wilden. Dat is het gevolg van de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Om verkrachting of aanranding aan te tonen, is door de nieuwe wet geen bewijs meer nodig dat iemand is gedwongen. Het is strafbaar als duidelijk was dat de ander geen seks wilde, maar iemand toch heeft doorgezet. Als er bewijs is van dwang, dan kan de dader een zwaardere straf krijgen. Ook seksuele intimidatie in het openbaar en het sturen van seksueel getinte berichten aan kinderen (sexchatting) zijn dan strafbaar.

Lees meer over deze wetgeving hier.

Lezing VVAO Amersfoort

Lezing Kathleen Ferrier

Op 11 april kwam Kathleen Ferrier naar Synergos in Amersfoort om een boeiende lezing te geven. Zij is op dit moment voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie (https://www.unesco.nl/nl). De titel voor de lezing was: De macht van zachte krachten. Over de rol van cultuur in een verdeelde wereld. Zij bracht drie aandachtpunten naar voren:

1. Een waarde gedreven politiek met nieuwe solidariteit ontwikkelen

2. De grote invloed van de media en pseudo-nieuws tegengaan met het schrijven en lezen van kwaliteitsjournalistiek.

3. Aandacht voor inclusie en diversiteit is noodzakelijk en te bereiken via dienend leiderschap.

Voor Kathleen was “Waakzaam leiderschap” van Ernst Hirsch Ballin een inspirerend boek over dit onderwerp. Zij voegde daaraan toe dat het ontwikkelen van feminien leiderschap belangrijk is, waarin het vermogen tot verandering en creatief denken centraal staat. Kennis nemen van andere culturen en het erfgoed is daarbij van groot belang om uit onze (westerse) bubbel te stappen en ons te verbinden met anderen.

Als voorbeeld noemde Kathleen hierbij de Keti Koti-tafels die rond 1 juli overal in het land gehouden worden. Die vormen een open ontmoeting waarin mensen van elkaars cultuur en waarden kennis kunnen nemen. Dat is een voorwaarde voor verandering om zo de waarden van vrijheid en democratie via zachte krachten weer (aan)sprekend te maken en waarin de verschillende perspectieven een eigen platvorm krijgen.
Een uitnodiging aan ons vrouwen!

VVAO-lid & Professional

Nurser Dekker-Dilekci

Hallo, ik ben Nurser, 37 jaar en woon in het mooie Loenen aan de Vecht.

Ik ben sinds 2021 lid van de VVAO en sinds oktober 2022 ben ik bestuurslid van afdeling Amsterdam. Vanuit deze rol heb ik de Good Governance-serie georganiseerd en de podcast serie Powervrouwen gemaakt. Op 7 juni verzorg ik een masterclass over personal branding en op 5 juli een over persoonlijk leiderschap. 

Ik heb een achtergrond in bedrijfseconomie en bedrijfskunde. Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn Master (MBA). Door mijn werk met mensen in organisaties ben ik gefascineerd geraakt over het verband tussen geest en lichaam, en de impact van de omgeving hierop. Ik ben mij steeds meer in verandermanagement, interventiekunde, psychologie, personeelszaken en organisatieontwikkeling gaan specialiseren.

Om mijn kennis te verbreden en anderen op creatieve wijze te inspireren, doe ik onderzoek. Thema's waarin ik me verdiep zijn leiderschap, geluk, gezondheid, leren en ontwikkelen, maar ook strategische marketing en high performance-organisaties. Momenteel onderzoek ik hoe mentale uitval en persoonlijk leiderschap met elkaar samenhangen en hoe interventietechnieken kunnen bijdragen aan het verminderen van mentale uitval en het voorkomen van verzuim.

Als ondernemer richt ik mij op organisatieontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Ik ben ervan overtuigd dat écht leiderschap bij zelfinzicht en authentieke verbinding begint. Het je bewust worden van je identiteit, dromen, ambities en valkuilen opent de deur naar een meer diepgaande connectie, zowel met jezelf als met anderen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat menselijke verbinding en zelfinzicht de bouwstenen zijn voor een leven vervuld van passie en zakelijk succes. Je kan mij benaderen voor trainingen, workshops en masterclasses, maar ook voor individuele of teambegeleiding. Ben je klaar om te investeren in jouw persoonlijke groei, leiderschapsvaardigheden, de samenwerking binnen je team of in het oplossen van een complex probleem?
Laat een bericht achter en begin jouw unieke reis naar succes! 

Contact: www.connectlead.nlnurser@connectlead.nl

Workshop

Masterclass Personal branding & Storytelling

Op Vrijdagavond 7 juni (van 19:00-21:00 uur) organiseert de afdeling Amsterdam een masterclass getiteld: “Personal branding & Storytelling”. Trainers zijn Amsterdams VVAO-bestuurslid Nurser Dilekci (LinkedIn) en Eva Samplonius (LinkedIn).

Met een goed verhaal kun je je onderscheiden. Een goed verhaal wordt immers beter onthouden. Maar wat maakt een verhaal goed én hoe breng je het goed over? Tijdens de masterclass ga je aan de slag met je eigen ‘story’. Leer hoe je een krachtige persoonlijke boodschap creëert waarmee je anderen boeit en inspireert.
De activiteit staat open voor leden, aspirant-leden en introducees

Locatie: Huis van de Wijk Buitenveldert, Arent Janszoon Ernststraat 112, 1082 LP Amsterdam.

Kaartjes kosten 12,50 en zijn te koop bij Eventbrite.

Noteer alvast in de agenda: op 5 juli, ook avonds, volgt er een tweede masterclass met dezelfde trainers getiteld “Persoonlijk Leiderschap”. Meer informatie en aanmelding vind je op Eventbrite

Lezing VVAO Haarlem


Lezing Ineke Sluiter

De VVAO van Haarlem had 20 april Ineke Sluiter uitgenodigd voor een lezing. Ineke is hoogleraar Griekse literatuur en letterkunde aan de Universiteit Leiden die tevens van 2020 tot 2022 president was van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

De titel van haar voordracht was: “Innemen en uitleggen”. Samen met drie andere vrouwelijke hoogleraren, Naomi Ellemers, Judi Mesman en Eveline Crone vormt zij de groep “Athena’s Angels”, die zich inzet voor de belangen van vrouwen in de wetenschap.

Ineke’s lezing is sterk geënt op de emancipatie van de vrouw in de universitaire wereld en ook op haar ervaringen in de positie van voorzitter van de KNAW met betrekking tot de emancipatorische ontwikkelingen bij deze academie.

Ineke begint met de titel van haar lezing te verklaren: Mensen doen heel wat om mensen voor zich in te nemen zodat er naar hen geluisterd wordt en zodat de eigen wil duidelijk gemaakt wordt. Kort gezegd: haar boodschap is dat vrouwen veelal in andere posities verkeren dan mannen en daarom ook anders met situaties zullen moeten omgaan.

Daarbij speelt ook een gebrek aan erkenning van de vrouw als denkend en intellectueel wezen. Voor dat laatste geeft zij een voorbeeld van een teken van protest. Het voorbeeld betreft de geleerdengalerij in Leiden. De zeer vele portretten van mannelijke geleerden werden door een kleine actiegroep vrouwen voor een maand vervangen door de portretten van vrouwelijke geleerden. De beeldvorming ten aanzien van vrouwen in hogere posities is sinds deze actie enorm ten positieve in de universitaire wereld veranderd.

Ze benadrukt dat de emancipatie van de wetenschappelijke vrouw nog lang niet voltooid is.
Als kwantitatief gegeven: op het moment is iets meer dan 30% van de hoogleraren een vrouw’.

Lees hier verder

Viering Earth Day

Earth Day viering

VVAO Amsterdam heeft dit jaar Earth Day op een bijzondere manier gevierd. Op vrijdag 12 april organiseerden we een discussiediner met als thema “Feeding The Future”. Onze inspirerende gastsprekers Annie van de Riet en Jessie-Lynn van Egmond openden onze ogen voor de zogenaamde “Controlled Environmental Agriculture” en de rol van Nederlandse innovatie in het voeden van meer mensen met minder impact op het milieu.
Onder leiding van onze gespreksleider
Anouk Beniest werden alle tafelgesprekken samengebracht, wat resulteerde in een avond vol inspiratie en verbinding. Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze waardevolle discussie!"


Foto linksboven (L->R): Anouk Beniest, Annie van de Riet, Jessie-Lynn van Egmond

Lezing VVAO Arnhem

Lezing Antoinette Nunes

Op 24 april 2024 gaf Antoinette Nunes (https://identief.nl), auteur van het boek “Driver's Seat (Van werken in je bedrijf naar een bedrijf dat voor jou werkt)” een lezing in Arnhem. In haar boek beschrijft zij hoe ondernemers meer afstand kunnen nemen van hun bedrijf zonder dat het impact heeft op het bedrijf.

In haar boek beschrijft ze een interessante methode die je hiervoor kan gebruiken. Een methode die ook breder toegepast kan worden om grip te krijgen op je leven in het algemeen: ”De RDA methode”.

Hieronder wordt kort uitgelegd hoe die methode in elkaar steekt:

R = Resultaatgefocust: Alleen als je helder hebt wat je wilt bereiken, kun je een concreet gewenst resultaat formuleren en daar de focus op leggen.

D = Droomgedreven. Waarom wil je dit doel bereiken? Wat is je droom? Wat is je motivatie om tot actie te komen?

A = Actiegericht. Maak een plan om je doel te bereiken. Met verlangen, motivatie en kracht kun je je doel bereiken.

RDA werkt vanuit je diepste verlangens, vanuit wat jij belangrijk vindt om te bereiken en gaat uit van je emoties. Volgens Antoinette bepalen je gevoelens hoe jij je leven ervaart en waartoe je in staat bent. Belangrijk is om grip te krijgen op je emotionele cirkel, want die heeft veel invloed op je leven.


De emotionele cirkel

Inpiratie voor vrouwen

Nieuwsbrieven

Met de nieuwsbrief van de Nederlandse Vrouwenraad blijf je elke maand op de hoogte van de emancipatie ontwikkelingen in Nederland en ontvang je tips over interessante activiteiten. Het is echt een leuke Nieuwsbrief om te lezen.

Ook deze nieuwsbrief ontvangen van de NVR?  Gebruik deze koppeling.

Ook Atria heeft een interessante nieuwsbrief. Om deze nieuwsbrief te ontvangen, gebruik je deze koppeling.

Podcasts

Lang zal ze leven

Liesbeth Staats, spreker op ons Women Economic Forum in 2023, heeft een podcast gemaakt over vrouwen in de tweede helft van hun leven. Koppeling Spotify

His-and-HerStory

Iedereen in de geschiedschrijving en daarbuiten, heeft een noemenswaardig verhaal. Wij gaan ze een voor een af, totdat ieders verhaal is verteld. In deze Podcastserie zitten verscheidene verhalen over diverse vrouwen in de geschiedenis. Koppeling Spotify

Werken met generatie Z

In de podcast “Werken met Gen Z” praat expert Jos Ahlers met Gen Z’ers en werkgevers van Gen Z’ers. Wat speelt er bij deze jonge digitale generatie en hoe werk je effectief samen met deze nieuwste toetreders op de arbeidsmarkt? Koppeling Spotify

Mevrouw de Baas

In de podcast “Mevrouw de Baas” praat Anne-Marie Fokkens met drie vrouwelijke CEO’s over actuele thema’s. In deze aflevering bespreken ze inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Koppeling Spotify

The Female Fix Podcast

Met The Female Fix podcast worden vrouwen geïnspireerd om de regie over hun eigen leven te behouden door financieel op eigen benen te staan. Koppeling Spotify

Wedstrijd Atria

Wedstrijd voor de beste scriptie

(Johanna Naberprijs)

Win €500 en een publicatie in het tijdschrift Historica!

Ben of ken jij iemand die vorig jaar de beste scriptie op het gebied van vrouwen- of genderstudies heeft geschreven?

Tip diegene dan dat je tot 1 juni je scriptie kunt insturen voor de Johanna Naberprijs. Een prijs die jaarlijks wordt uitgeloofd door Atria.
Je hoeft geen historica te zijn om mee te kunnen doen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit een afstudeerscriptie heeft geschreven op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis (op masterniveau), komt in aanmerking voor deze prijs. De scriptie moet zijn afgerond tussen 1 december 2022 en 1 januari 2024. De uiterlijke inzenddatum is 1 juni 2024.  

Kijk hier hoe je kunt meedoen en wat je kunt winnen.

Symposium

Annual Symposium Dutch Network of

Women Professors

The  Dutch Network of Women Professors invites you to its annual Spring Symposium on Friday, June 14th 2024 between 12:00 and 18:00 CET. We are excited to come together at The Colour Kitchen in Utrecht and offer you a program filled with interesting and inspiring keynotes, (panel) discussions and plenary interactive workshops. 
This year's theme is 'The Inclusive University'. The percentages of women in the higher echelons and in academic management at universities are increasing. However, a strong focus on the betterment of the position of women in academia and prevention of the outflow of women academics is still necessary, as indicated for example by the declining growth percentages of women professors in the Monitor 2023.   

Go to the website for more information and registration

Sociale Media & tips

De VVAO is actief op de sociale media. De LinkedIn bedrijfspagina van de VVAO heeft meer dan 1000 volgers. Blijf op de hoogte van de activiteiten van de VVAO en volg ons op sociale media.

Via https://linktr.ee/vvao, heb je snel toegang tot de VVAO-website, Podcasts en alle sociale media kanalen. Volg ons op sociale media voor actuele informatie en activiteiten.

Ben je VVAO-lid? Dan kun je in het besloten deel (wel even inloggen) van de VVAO-website  diverse handleidingen vinden over Linked-in en Eventbrite.

Van de redactie

Kopij & verschijningsdata nieuwsbrief

Deze landelijke nieuwsbrief van de VVAO verschijnt circa 6x per jaar, meestal halverwege de maand. In de zomermaanden kan er een zomerstop van toepassing zijn. Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle VVAO-leden en  circa 70 organisaties gerelateerd aan de VVAO.

Heb je kopij voor deze nieuwsbrief, stuur die dan naar
redactie@vvao.nl, uiterlijk op de laatste dag van de maand voor publicatie in de daaropvolgende maand.

De redactie behoudt zich het recht voor om kopij in te korten, te bewerken of niet te plaatsen. 

KOPIJ voor de volgende VVAO-Post graag aanleveren voor 10 juni. 
De laatste VVAO Post voor de zomerstop, zal ongeveer eind juni / begin juli verschijnen.

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2024 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands