Bekijk deze e-mail in de browser
Maart 2024
communicatie@vvao.nl

Van het Bestuur

Voorwoord van de voorzitter

 

Op Goede Vrijdag ben ik in Utrecht geïnterviewd door Jörgen Raymann, jullie welbekend als cabaretier, denk ik. Jörgen heeft ten tijde van Corona, toen hij al zijn optredens moest afzeggen, een draai aan zijn carrière gegeven. Hij is nu motivator en inspirator voor bedrijven bij Lenard & Lenard en maakt verschillende programma’s voor zijn platforms.

Het was erg leuk om Jörgen Raymann beter te leren kennen. Niet alleen is hij een heel aardig persoon en een zeer onderhoudend gesprekspartner, maar hij heeft zich ook verdiept in allerlei maatschappelijke onderwerpen waarover het gemakkelijk praten is met hem. Jörgen is geïnteresseerd in diversiteit in al haar vormen en daar ging het interview ook over: word je gelijk behandeld of gediscrimineerd op grond van je geslacht, huidskleur, geloof of leeftijd? 

De nadruk in onze uitwisseling lag natuurlijk op empowerment van vrouwen en de rol die de VVAO hierin speelt, onder andere met ons VVAO Emancipatie Dashboard. We zijn al discussiërend gelopen vanaf het huis van Marie Anne Tellegen op de Maliebaan naar de muurschildering over Johanna Westerdijk op de Maliesingel in Utrecht.

Het was mooi om zo aandacht te vragen voor Marie Anne Tellegen, één van de rolmodellen voor ons VVAO-leden. Haar levensverhaal is indrukwekkend. Zij was presidente van de VVAO vanaf 1934, had een hoge functie bij de gemeente Utrecht en was actief in de vrouwenbeweging. Daarbij nam ze duidelijk stelling. In 1942 hief ze de VVAO tijdelijk op, omdat Joodse vrouwen geen lid meer mochten zijn. Vanuit haar woning op Maliebaan 72 bis werd ze actief in het verzet onder de schuilnaam Dr. Max. Haar huis lag nota bene pal naast dat van de Sicherheits Dienst op nummer 74 waar mensen werden verhoord, de WA op no. 76, de SS op nummer 66 en iets verderop waren de huizen waar Mussert en Seyss Inquart hun werkkamer hadden. Onder de neus van de Duitsers speelde zij een grote rol in het vinden van onderduikadressen en het drukken van Vrij Nederland en was zij het organisatorisch brein achter de Spoorwegstaking van 1944. Het verzet was een echte mannenwereld en Tellegen was de enige vrouw die was vertegenwoordigd in het Nationaal Comité van Verzet. Na de oorlog werd ze door Wilhelmina benoemd als de eerste vrouwelijke directeur van het Kabinet der Koningin. Die taak vervulde zij met verve tot haar pensionering in 1959.

We laten jullie weten wanneer het interview te zien is.

Sophie Witteveen

Agenda

Agenda VVAO activiteiten

Eerstvolgende landelijke activiteiten:
13 april 2024: Workshop met Natascha Verdurmen bij voldoende aanmeldingen vooraf. Meld je snel aan via de VVAO-website / Agenda.

15 mei 2024: Jong VVAO (<40 jaar): On-line Webinar Decision making in different cultures (Engels).

Eerstvolgende open activiteiten van afdelingen:
24 april 2024: Lezing met Antoinette Nunes, auteur van boek Driver's Seat (Van werken in je bedrijf naar een bedrijf dat voor jou werkt). Niet-leden afdeling Arnhem en introducees zijn welkom, zij betalen 5,00 euro. Locatie de Bakermat, Arnhem. Aanmelden bij Mariska Volkmaars (afd. Arnhem).

1 mei 2024: bijeenkomst VVAO Ondernemerskring Afdeling Arnhem. Doel is om ervaringen en kennis delen. Deze bijeenkomst is open voor VVAO leden van andere afdelingen en introducees. Locatie: Kookplaats, Utrechtseweg 310, Paviljoen, 6812 AR Arnhem. Tijd: 12:00-14:00. Interesse in deze kring? Stuur een email naar arnhem@vvao.nl

 

Actuele agenda op de VVAO website

Internationale Vrouwendag Terugblik


Internationale Vrouwendag Rosmalen

VVAO vierde Internationale Vrouwendag met een succesvol evenement getiteld "Rolpatronen doorgeven tussen generaties". De dag werd ingevuld met een carrousel aan workshops onder begeleiding van de externe trainers Floor Molkenboer, Maaike Kuipers, Natascha Verdurmen en Yvonne Schers.

De workshops bestonden uit een mini familie-opstelling, een sessie om je vrouwelijk leiderschap te verkennen door middel van een spel met reflectievragen en een derde deel waarbij je archetypen aan de hand van de verschillende levensfases van de vrouw kon ervaren. Het was een inspirerende middag.

Volgens Floor zijn Selfempowerment en Sisterhood belangrijk om als vrouw sterker te staan.

Een uitgebreid verslag is na te lezen op de VVAO-website / Nieuws.

Wil je ook nog een workshop vrouwelijk leiderschap volgen? Op 13 April is er een herkansing! Natascha Verdurmen (leiderschapscoach voor vrouwen) zal dan nogmaals een workshop verzorgen over vrouwelijk leiderschap. Op een speelse manier zal in deze workshop via rake reflectievragen aan de orde komen wat vrouwelijk leiderschap voor jou is en welke belemmeringen je nog in je hebt. De workshop zal nabij Utrecht CS plaatsvinden.

Ga naar de Agenda op de VVAO-website en meld je snel aan! De workshop gaat door als er minimaal 15 deelnemers zijn.

Women don't cycle

De film Women don’t cycle is door diverse afdelingen vertoond. Noord-Holland-Noord schreef op LinkedIn: “Wat een boeiende en inspirerende avond was de viering van Internationale Vrouwendag. De film Women-dont-cycle zelf gaf een integer beeld van de kracht van vrouwen die WEL fietsen in landen waar dat niet gebruikelijk is”.

De maakster van de film heeft ondertussen het bedrijf Slowby opgericht en is de website Welcome to my garden  gestart. Haar bedrijf organiseert fiets- of wandeltrips die “langzaam reizen” gemakkelijk maken voor reizigers die in de natuur willen zijn en nieuwe plekken ontdekken. Hun slogan is: “Ga op een slow travel trip en herontdek het gevoel van tijd te hebben”. Welcome to my garden is een community van betrokken burgers die hun tuin als kampeerplek voor langzaam reizenden aanbieden.


Women don't cycle vertoning afdeling Noord-Holland-Noord

Filmfestival 

Filmfestival Assen

Landelijke bestuursleden van de VVAO waren samen met leden van de noordelijke VVAO afdelingen aanwezig bij de 44e editie van het Internationale Filmfestival in Assen (IFA). Het festival vond plaats van 7 tot 10 maart in DNK te Assen. IFA toont een actueel, spraakmakend en verdiepend filmprogramma van voornamelijk vrouwelijke hand. Bestuursleden van de afdelingen Groningen, Friesland, Emmen, Assen en Zwolle ontmoetten hier enke.e leden van het Hoofdbestuur. Na een gezellig samenzijn met heerlijke veganistische hapjes, werd er gezamenlijk naar een uitdagende documentaire over Feminisme gekeken, die door de VVAO was gesponsord.


Netwerken

Feminer met Sophie Witteveen

Feminer is een organisatie van jonge (net afgestudeerde) vrouwen met afdelingsbesturen per stad. De afgelopen jaren hebben ze een netwerk van enkele honderden hoogopgeleide vrouwen in de 20 opgebouwd. Ze organiseren enkele keren per jaar loopbaanactiviteiten in verschillende universiteitssteden met open inschrijving. Feminer heeft een uitgebreide website en ze zijn actief op sociale media.

VVAO-voorzitter Sophie Witteveen was op 22 februari uitgenodigd als rolmodel bij de 5e editie van Feminer Aan Tafel in Utrecht! Hier kwamen zo’n 90 jonge ambitieuze hoogopgeleide vrouwen bijeen voor een sfeervol diner in de Leeuwenbergh Utrecht. Sophie schrijft op LinkedIn: "Ik deelde met plezier ervaringen uit mijn carrière en we bespraken hun loopbaanvragen en dromen. Heel inspirerend om zoveel talentvolle vrouwen te spreken. Ook presenteerde ik de recente cijfers van het VVAO Emancipatie Dashboard aan de zaal die elk jaar in November door de VVAO wordt samengesteld en gepresenteerd op het Women Economic Forum”. Het was erg leuk om in contact te komen met de bestuursleden van Feminer en een zeer geslaagde avond! "

Een volgend Feminer-diner is gepland in Amsterdam op 18 April.


Sophie Witteveen presenteert het VVAO Emancipatie Dashboard

Vrouwenstudies


Re-wiring project

Op de ALV vorig jaar heeft Linda Senden, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, ons verteld over het project Rewiring: Realising girl’s and women’s Inclusion, Representation and Empowerment. We hebben toen bij de start van dit onderzoek input gegeven vanuit onze ervaring.

RE-WIRING (Website) is een onderzoeksproject gefinancierd door het Horizon Europe-programma van de Europese Unie. Er doen zeven Europese universiteiten aan mee.

Het project heeft tot doel de structurele grondoorzaken van ‘gendergerelateerde’ (genderblinde of genderneutrale) machtshiërarchieën in Europese landen en elders op de juiste manier te identificeren. RE-WIRING streeft ernaar instellingen te veranderen om genderongelijkheid te voorkomen en terug te draaien, veranderingsprocessen te katalyseren en diverse belanghebbenden actief te betrekken bij het onderzoeksproces. Het doel is om vrouwen en meisjes sterker te maken en bij te dragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 5 van de VN.

Enkele resultaten uit dit project zijn op het SER-evenement Brede Welvaart, een genderinclusief perspectief gepresenteerd. Namens de VVAO was Roeli Pot aanwezig bij dit evenement, hieronder een korte terugblik waar diverse onderwerpen de revue passeerden.

Vrouwenstudies

SER-bijeenkomst "Brede welvaart, een

genderinclusief perspectief".

Bijdrage van Roeli Pot (HB-lid Maatschappelijke Betrokkenheid, lid afd. Zwolle)

De bijeenkomst “Brede welvaart, een genderinclusief perspectief” stond in het teken van de rol en positie van mannen én vrouwen in het aanpakken van de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan en het bevorderen van een brede welvaart voor iedereen.

De bijeenkomst werd vooral bijgewoond door vrouwen, wat erg jammer was, want één ding werd duidelijk tijdens deze bijeenkomst: als we oplossingen willen vinden voor de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan, zullen vrouwen én mannen intensief met elkaar moeten samenwerken. We hebben alle perspectieven nodig om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen gaan.

Drie brede welvaartsthema’s stonden centraal tijdens de bijeenkomst:

  1. Gendergelijkheid in economische besluitvorming
  2. Genderdiversiteit en kansengelijkheid in de keten
  3. Klimaat, duurzaamheid en genderongelijkheid centraal

Lees het uitgebreide verslag van Roeli over de interessante lezingen over genoemde thema's op onze VVAO-website / Nieuws

Om een indruk te krijgen, kun je een samenvatting van de bijeenkomst bekijken op YouTube.


Een van de dia's getoond van de SER bijeenkomst

Podcasts

Beluister eens een Podcast !

 Hier enkele tips voor interessante Podcasts:

  • Ladies PEP talk: deze professionele podcast van de landelijke VVAO is te beluisteren op de VVAO-website, Spotify & Apple podcasts
  • Jo Kolk fonds Podcasts in kader van 25-jarig jubileum van het fonds, alleen te beluisteren op hun website, klik op deze LINK.
  • Power vrouwen (VVAO Amsterdam): podcast met allerlei interessante vrouwen, te vinden op de website van VVAO Amsterdam.
  • Lefwijf: Lucinda Douglas heeft interessante gesprekken met inspirerende vrouwen. Zoek op "Lefwijf" op Spotify (gratis te beluisteren).
  • Women Inc Podcast: podcasts over empowerment van vrouwen
  • FD Toegevoegde waarde “Wat is de optimale werkweek”: interessante podcast over participatie van vrouwen, welvaart en economie. Te vinden op Spotify (gratis te beluisteren)

VVAO-leden

VVAO-lid in beeld

Ellie Roor is 71 jaar en moeder van twee dertigers. Ellie is lid van VVAO Arnhem. Na haar 1e graads diploma docent tekenen/kunstgeschiedenis heeft ze in het onderwijs gewerkt, waarvan de laatste 25 jaar in het voortgezet onderwijs. Ellie zit in het bestuur van VVAO-Arnhem, waar ze verantwoordelijk is voor sociale media, de website en de Nieuwsbrief. Ellie vertelt: “Ik vind het leuk (hoewel soms ook erg vermoeiend) om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, maar ik heb veel in deze functies geleerd”. Ellie vertelt verder:

Ik vond dat ik niet al mijn talenten volledig had benut. Gelukkig kwamen er, rond de tijd dat ik met pensioen kon, wat uitdagingen op mijn pad waarbij ik dit wel kon. Ik heb bijvoorbeeld enkele jaren een Kunstroute georganiseerd in mijn wijk. Ik ontdekte SoulCollage® en ik ging daarmee aan de slag. Later heb ik een opleiding facilitator SoulCollage® afgerond.

Wat is SoulCollage®? Bij SoulCollage® maak je heel spontaan intuïtieve collages die meestal gaan over delen in jezelf en die bij nadere beschouwing tot zelfinzicht leiden. Het is ooit ontwikkeld in de VS door Seena Frost en SoulCollage® workshops worden op dit moment wereldwijd aangeboden

Het werken met mensen en ze hun creatieve talenten laten ontdekken vind ik toch het allerleukste. Daarom heb ik in mijn appartement een homestudio ingericht, waar ik workshops kan geven. Het allerfijnst vind ik het begeleiden van SoulCollage® workshops, omdat er tijdens die workshops altijd verrassende dingen gebeuren en je mensen ziet groeien door nieuwe inzichten over zichzelf.

Het lijkt mij leuk een keer speciaal voor VVAO-leden een workshop te creëren met behulp van Zoom en een toegestuurd materialenpakket waarmee je thuis aan de gang kunt. Heb je hiervoor belangstelling stuur me dan een mailtje: onder vermelding van je belangstelling voor deze specifieke workshop. Natuurlijk kun je ook op mijn reguliere workshops inschrijven.

Bezoek de website (https://ellieroor.nl) van Ellie voor meer informatie.


SoulCollage® van Ellie: "Diva in mij"

Politiek

Lezing: Europees landbouw- en

natuurbeleid in de EU: wie bepaalt wat?

Op 6 juni gaan we stemmen voor het Europees Parlement, en landbouw en natuur zijn hot items. Op vrijdag 5 april 2024 organiseert Wageningen University & Research, in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau Nederland, een evenement over feiten en fabels in het landbouw- en natuurbeleid. Het evenement heeft als doel mensen met diverse achtergronden bij elkaar te brengen voor een constructief gesprek over de Europese landbouwregelgeving en de impact ervan op Nederland.

Het evenement wordt in het Nederlands gehouden en is voor iedereen toegankelijk, waarbij kennis van het landbouwbeleid niet noodzakelijk is. De organisatie hoopt op een breed gesprek over feiten en fabels rondom het Europese landbouw- en natuurbeleid, met ruimte voor diverse expertise en perspectieven.

Wil jij leren hoe je feiten en fabels rondom het Europese landbouw- en natuurbeleid van elkaar kunt onderscheiden en wil je hierover in gesprek gaan met Nederlandse Europarlementariërs?

Meld je dan aan voor het evenement op 5 april.

Datum: 5 april 2024
Tijd: 13.30 tot 15.45 (inloop vanaf 13.15)
Locatie: Omnia, Gebouw 105, Hoge Steeg 2, 6708 PH Wageningen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Leonie van den Tol, hoofdbestuurslid VVAO, portefeuille Internationale Betrekkingen, is betrokken bij deze projectgroep. Heb je vragen, dan kun je Leonie een email sturen.

Vrouw & Financien

Financiële geletterheid van vrouwen

in de EU

Bijdrage van Leonie van den Tol (HB-lid Internationale Betrekkingen)

Leonie van den Tol nam op 20 februari 2024 deel aan de conferentie “Financiële Geletterdheid, Veerkracht en Inclusie” van de Europese Commissie. Op deze conferentie die werd bezocht door vele vooraanstaande politici en wetenschappers en leden van de Europese Commissie werd ingegaan op het belang van financiële geletterdheid, wat een voorwaarde voor economische zelfstandigheid is. Leonie sprak hier onder andere met Alexia Bertrand (LinkedIn), de Belgische Staatssecretaris van begrotingszaken & consumentenbescherming, in het bijzonder voor vrouwen.

Lees dit artikel verder op de VVAO-website / Nieuws.

Leonie heeft al diverse artikelen geschreven en die zijn te vinden op de VVAO-website / Internationaal.

Heb je vragen voor Leonie? Je kunt haar een email sturen.


Alexia Bertrand en VVAO-bestuurslid Leonie van den Tol

Andere Vrouwenorganisaties

On-line training "geweld tegen vrouwen".

De werkgroep Internationaal van de Nederlandse vrouwenraad biedt een gratis training HerNetHerRights aan.
Voor (kandidaat) politica's, hun medewerkers & assistenten biedt de Nederlandse Vrouwenraad de mogelijkheid een 1-daagse training te volgen om met online geweld om te gaan.

De training is gebaseerd op het rapport HerNetHerRights van de European Women ‘s Lobby, en heeft tot doel om meer bewustwording te creëren van de vormen die online geweld tegen vrouwen aanneemt en om (kandidaat) vrouwelijke politici en hun teams te empoweren voor de komende europese parlementsverkiezingen.

Keuze data:
Donderdag 18 april, 09.30 - 17.00 uur, online
Donderdag 25 april, 09.30 - 17.00 uur, op locatie (PEP Den Haag Centrum, Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag).

Bij overschrijving hebben EP24-kandidaten voorrang.

Klik hier voor meer informatie & aanmelden.

Wedstrijd voor de beste scriptie

(Johanna Naberprijs)

Win €500 en een publicatie in het tijdschrift Historica!

Ben of ken jij iemand die vorig jaar de beste scriptie op het gebied van vrouwen- of genderstudies heeft geschreven?

Tip diegene dan dat je tot 1 juni je scriptie kunt insturen voor de Johanna Naberprijs. Een prijs die jaarlijks wordt uitgeloofd door Atria.
Je hoeft geen historica te zijn om mee te kunnen doen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit een afstudeerscriptie heeft geschreven op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis (op masterniveau), komt in aanmerking voor deze prijs. De scriptie moet zijn afgerond tussen 1 december 2022 en 1 januari 2024. De uiterlijke inzenddatum is 1 juni 2024.  

Kijk hier hoe je kunt meedoen en wat je kunt winnen.

Annual Symposium Dutch Network of

Women Professors

The  Dutch Network of Women Professors invites you to its annual Spring Symposium on Friday, June 14th 2024 between 12:00 and 18:00 CET. We are excited to come together at The Colour Kitchen in Utrecht and offer you a program filled with interesting and inspiring keynotes, (panel) discussions and plenary interactive workshops. 
This year's theme is 'The Inclusive University'. The percentages of women in the higher echelons and in academic management at universities are increasing. However, a strong focus on the betterment of the position of women in academia and prevention of the outflow of women academics is still necessary, as indicated for example by the declining growth percentages of women professors in the Monitor 2023.   

Go to the website for more information and registration

Opinie

Bespiegelingen na bezoek

Vrouwendagprogramma Utrecht

Bijdrage van Leny Gubbi (Afdeling Utrecht)
Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven

Ik was 8 maart jl.  bij een programma van de Universiteit Utrecht ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, samen met een ander lid van onze vereniging.  Een aantal dingen die ik die dag hoorde zetten mij aan het denken.

Een onderdeel van het programma was de lezing van Prof. Dr. Sarah Bracke. Zij ging uitvoerig in op de standpunten en acties van radicaal-rechtse vrouwen. De titel van de lezing was “Verken het snijvlak van gender, rechtsextremisme en bevolkingstheorieën”. Zij is één van de redacteuren van een recent verschenen boek “The Politics of Replacement, Demographic Fears, Conspiracy Theories and Race Wars” (Routledge, London).

Lees hier het hele verhaal van Leny (PDF).

Boeken


Gespot op

LinkedIn

Louis Goulmy zet zich in voor een betere werk-privé balans voor mannen en vrouwen. Hij heeft er een boek over geschreven.
Een mooi initiatief om te steunen! Je kan Louis Goulmy volgen op LinkedIn. 

Sociale Media & tips

De VVAO is actief op de sociale media. De LinkedIn bedrijfspagina van de VVAO heeft meer dan 1000 volgers. Blijf op de hoogte van de activiteiten van de VVAO en volg ons op sociale media.

Via https://linktr.ee/vvao, heb je snel toegang tot de VVAO-website, Podcasts en alle sociale media kanalen. Volg ons op sociale media voor actuele informatie en activiteiten.

Ben je VVAO-lid? Dan kun je in het besloten deel (wel even inloggen) van de VVAO-website  diverse handleidingen vinden over Linked-in en Eventbrite.

Van de redactie

Kopij & verschijningsdata nieuwsbrief

Deze landelijke nieuwsbrief van de VVAO verschijnt minimaal 10x per jaar, altijd halverwege de maand. In de zomermaanden kan er een zomerstop van toepassing zijn. Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle VVAO-leden en  circa 70 organisaties gerelateerd aan de VVAO.

Heb je kopij voor deze nieuwsbrief, stuur die dan naar
redactie@vvao.nl, uiterlijk op de laatste dag van de maand voor publicatie in de daaropvolgende maand.

De redactie behoudt zich het recht voor om kopij in te korten, te bewerken of niet te plaatsen. 

KOPIJ voor de volgende VVAO nieuwsbrief graag aanleveren voor 10 april. De VVAO nieuwsbrief van April zal ongeveer 2 weken na de kopijdatum a worden verstuurd.

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2024 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands