Bekijk deze e-mail in de browser
Augustus 2022
secretaris@vvao.nl

Inhoudsopgave

Van het bestuur


Het nieuwe hoofdbestuur tijdens de ALV op 18 juni
V.l.n.r. Pauline Hendriks, Leny Gubbi, Sophie Witteveen, Carleen Sikkema,
Xandra Dick

Geen Zee te hoog

Door Sophie Witteveen, voorzitter hoofdbestuur VVAO
 

Op 18 juni 2022 hebben jullie ons benoemd en stonden we daar: de nieuwe penningmeester, secretaris en voorzitter en de al zittende bestuurders voor de portefeuiles marketing en senioren van het VVAO landelijk bestuur. Xandra, Carleen, Pauline, Leny en ikzelf.

Wat kenmerkt ons als nieuw bestuur?
In ieder geval een sterke motivatie om iets terug te geven aan de vereniging voor de vriendschappen en mooie tijd die wij bij de VVAO hebben. Een idealisme om de VVAO vooruit te brengen en professionele oplossingen te zoeken voor de kwesties die spelen. De ambitie ook om nieuwe wegen in te slaan om de VVAO toekomstbestendig te maken. En natuurlijk ook om plezier te hebben als team onderling bij wat we ondernemen en inspirerend samen te werken met alle leden.

Het is daarbij belangrijk om een brug te slaan tussen oud en nieuw, tussen afdelingen en hoofdbestuur, tussen de VVAO en de buitenwereld.

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Jo Kolk beurs

Joodse buitenhuizen in Nederland

 

Een promovenda met een Jo Kolk beurs vertelt

Door Sietske van der Veen

Het Jo Kolk Studiefonds wil vrouwen die studeren of afgestudeerd zijn aan een universiteit of hogeschool stimuleren om hun opleiding te voltooien of uit te breiden.
Dit doet het fonds door een éénmalige financiële bijdrage toe te kennen. 
Ook al is een bijdrage uit het Jo Kolk Studiefonds meestal niet heel groot, toch is deze belangrijk in de carrière van veel studerende en werkende vrouwen. Soms kan het net dát verschil maken, waardoor zij de mogelijkheid krijgen hun idealen waar te maken. Dat was precies wat Jo Kolk voor ogen had, toen ze geld naliet om deze Stichting op te richten.
Dat blijkt wel uit het verhaal van Sietske van der Veen die de ‘Social Mobility and Integration of the Jewish Dutch Elite (1870-1940)’ onderzoekt. Zij richt zich daarbij op de schijnbare discrepantie bij de aanname dat sociale stijging en integratie van Joden altijd gelijk op gingen. De focus van een van haar casestudy’s ligt op het Joods bezit van buitenhuizen, die hadden een dubbele functie; als symbool van geslaagde stijging en in letterlijke zin als bewijs van een verworven plek tussen de niet-Joodse elite.

 

Lees verder


Sietske in Oxford


 

Ontstaan Jo Kolkfonds

Het VVAO-lid Jo Kolk vond een goede opleiding voor vrouwen heel belangrijk. Daarom heeft ze bij haar overlijden in 1998 haar vermogen in de Stichting Jo Kolk Studiefonds ondergebracht.

Lees verder

 

Commissies

Afscheid van Margaret van Diermen

 

Op de ALV van 18 juni in hotel Karel V te Utrecht heeft de algemene ledenraad afscheid genomen van Margaret van Diermen als lid van de Financiële Advies Commissie (FAC).

Margaret heeft de afgelopen jaren met enthousiasme en deskundigheid de rol van hoofd van de FAC vervult.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

De nieuwe voorzitter, Sophie Witteveen (links), bedankte Margaret voor haar inzet met een bos bloemen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Wetenschap

Angela Maas, baanbrekend cardioloog, zette het unieke van hartaandoeningen bij vrouwen op de kaart. 
Een landelijk open programma met Angela Maas als key-note speaker.

 

De naam Angela Maas komt veel vrouwen bekend voor. Als cardioloog en eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland pleit zij voor bewustwording van het bestaan van sekseverschillen bij ziektebeelden. De afdeling Breda is dan ook zeer blij dat zij haar mogen verwelkomen op haar open jaarlijkse lezing op donderdag 6 oktober a.s. in de prachtige kapel van Ingenhousz. Iedereen is welkom!

Waarom een lezing van Angela Maas?
Breda organiseert elk jaar een open lezing met een thema dat de missie en visie van de VVAO ondersteunt. Denk aan intellectuele verruiming, inclusiviteit en gelijkwaardigheid van vrouwen bevorderen en de maatschappelijke positie van vrouwen verbeteren door kennis en ervaring te delen. Een avond met Angela past daar zeker bij en wel om verschillende redenen die hieronder uiteen zijn gezet.

Met haar kritische klinische blik schoof zij mannenpraat opzij
Angela kwam als cardioloog te werken in een mannenbolwerk. Al gauw zag zij dat vrouwen met andere klachten in de wachtkamer zaten dan mannen. Met haar kritische klinische blik stelde Angela Maas zich de vraag of vrouwelijke hormonen van invloed waren op hart- en vaatziekten en de klachten die zich hierbij uiten. In haar pioniersonderzoek naar de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart constateerde zij onder andere dat vrouwen met hart- en vaatlijden andere symptomen hebben dan mannen en dat ook de vereiste zorg anders is.

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

Maatschappij

Wat doet de VVAO met Orange the World?


De Abdij van Middelburg kleurt oranje

Door Leny Gubbi
Lid Hoofdbestuur VVAO

 

Op 7 februari 2000 werd de resolutie aangenomen waarmee de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 25 november heeft uitgeroepen tot de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Het uitgangspunt van de dag is om wereldwijd het bewustzijn te vergroten dat vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting, huiselijk geweld en andere vormen van geweld; bovendien is een van de doelen van de dag om te benadrukken dat de omvang en de ware aard van het probleem vaak verborgen is.

Gemeenten en organisaties uit meer dan 90 landen voeren van 25 november tot 10 december actie. In Nederland vindt de aftrap dit jaar plaats in Almere. Vorig jaar was dat Breda waar onze afdeling ook betrokken was. In Nederland is UNWomen de initiatiefnemer samen met Zonta en de Soroptimisten (Z.U.S.)

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

Van de zusterverenigingen

Menstruatiesymposium VNVA

Door Lydia Ketting-Stroet, 
voorzitter VNVA

Ter gelegenheid van de toekenning van de VNVA Els Borst Oeuvreprijs aan Prof. Dr. Marlies Bongers organiseert de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) op zaterdag 1 oktober 2022 een symposium – getiteld “Menstruatie in ROOD op de agenda.

Praten over menstruatie is anno 2021 nog steeds een taboe!
Dat terwijl de helft van de wereldbevolking, meisjes en vrouwen daar hun halve leven mee te maken hebben.
Tijdens het symposium zullen vier sprekers het onderwerp menstruatie vanuit verschillende invalshoeken belichten. Aansluitend een paneldiscussie over menstruatie-leed op de werkvloer, om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Mensen uit het bedrijfsleven, uit de politiek en van Women Inc hebben toegezegd deel te nemen aan de paneldiscussie. Ook het publiek is van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze boeiende discussie.

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Senioren


Tekort aan personeel in de zorg. Wie gaat er straks voor ons zorgen?

 

Leny Gubbi belicht ontwikkelingen in de zorg in het kader van het Seniorenbeleid binnen de VVAO.

 

De urgentie van het personeelsgebrek in de zorg begint nu ook in Haagse regeringskringen door te dringen. Al jaren stapelen de rapporten zich op waarin dit aangekaart wordt en naar oplossingen wordt gezocht. Door de gevolgen van corona is er veel (blijvende) ziekte onder het zorgpersoneel. Onder andere doordat in de verpleeghuizen onvoldoende beschermingsmiddelen waren waardoor medewerkers besmet werden. Een korte opsomming van zaken die we allemaal wel weten uit de media.

Geen oplossing vòòr de volgende golf 
Bij de afbouw van de laatste coronamaatregelen zei minister Kuipers van VWS er “serieus rekening mee te houden dat we komend najaar een flinke opleving van het virus kunnen krijgen.” ”Bij een volgende coronagolf hebben we het personeelsprobleem in de zorg absoluut niet opgelost”, zegt Kuipers nu. “Vergeet dat maar. Dat gaat nooit lukken. Dat is een illusie.’

En verder kijkend in de toekomst zegt hij: ”als we zo doorgaan, werkt in 2030 één op de vijf mensen met een baan in de zorg en tien jaar later één op de vier. Dat gaat gewoon niet. Dat is een tempo dat niet vol te houden is. Ook als je kijkt naar andere beroepen waar veel mensen voor nodig zijn. We hebben een enorm probleem” Het tekort aan personeel in de zorg is op te lossen door implementatie van eenvoudige technologie. Dat zegt Gupta Strategists na uitgebreid onderzoek in het rapport Uitweg uit de schaarste.  Minister Kuipers is het daarmee eens. Technologie is volgens de minister niet alleen nodig om het personeelstekort te verminderen maar “ook voor het toevoegen van gezonde levensjaren. Dat gebeurt al jarenlang niet meer.” Kuipers vreest een toenemende ongelijkheid in zorgkwaliteit door onder meer het tekort aan medewerkers. Hij wijst op de nu al grote verschillen in perinatale sterfte tussen arme en rijke wijken in grote steden.

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

Vanuit het HB

Een kijkje in de keuken bij het nieuwe hoofdbestuur

Voorbereidingen voor ledenvergadering in november
Het nieuwe bestuur is na de benoeming op 18 juni vol energie begonnen aan haar taak. We zijn bezig met onze ontdekkingstocht in de materie en krijgen steeds meer zicht op alle werkzaamheden. De overdracht van het oude naar het nieuwe bestuur is nog niet helemaal rond, met name de overdracht aan de penningmeester en de support van de banken vergen veel aandacht. We hopen dat dit binnenkort in orde is, zodat we weer betalingen kunnen doen. 

Als beloofd bij onze aanstelling, willen we al in september bijeenkomen met vertegenwoordigers van de afdelingsbesturen om verschillende onderwerpen te bespreken voordat ze verder worden uitgewerkt voor de ELV. Wij vinden het belangrijk om input te krijgen en voeling te houden met wat er bij de afdelingen leeft. De voorbereidingen voor de ledenvergadering op 12 november zijn intussen in volle gang. 
Zo is er een financiële werkgroep gestart om alle financiële vragen die er waren op te pakken, te bestuderen en met een voorstel te komen voor de ledenvergadering.

 

Lees verder


Lunch van de kersverse hoofdbestuursleden tijdens de eerste heidag op 2 juli.
V.l.n.r. Carleen Sikkema, Sophie Witteveen, Pauline Hendriks, Xandra Dick. Leny Gubbi was op vakantie.

Landelijke werkgroep


Landelijke Denktank biedt basis voor nieuw elan

 

Door: Lineke van Bruggen 
VVAO, afdeling Amersfoort

Bij de visievorming over de toekomst van de VVAO in het verleden kwam naar voren dat een deel van onze leden geïnteresseerd is om actief met maatschappelijke ontwikkelingen die vrouwen raken aan de slag te gaan. Daarmee zouden we weer in de voetstappen treden van illustere leden uit de vorige eeuw, zoals Aletta Jacobs, Marga Klompé en Hedy d’Ancona, die veel hebben gedaan om bijvoorbeeld de toegang van vrouwen tot het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. 

Sinds eind 2021 is er een Feministische Denktank van de VVAO actief. Hieraan nemen leden van de afdeling Gooi- en Eemland, Amsterdam en Amersfoort deel. Ook leden uit Wageningen en Hengelo zijn geïnteresseerd. De denktank staat open voor alle leden die mee willen doen. 
Het doel van de Denktank is o.a. de VVAO meer aan te laten sluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en daar ook standpunten over in te nemen. Op de website van de VVAO staat ook een aantal van deze thema’s en die willen wij verder vormgeven en uitwerken. In de afgelopen maanden hebben we met de groep het thema “Economische zelfstandigheid van de hoogopgeleide vrouw” opgepakt. We maken een database met links naar alle relevante artikelen en data die we specifiek over hoogopgeleiden kunnen vinden op dit onderwerp. Daarmee werken we toe naar een presentatie over de actuele stand van zaken voor de vrouwen waar de VVAO voor staat op het Women Economic Forum in november. 

Fenna Wolting (Amsterdam)
Lineke van Bruggen (Amersfoort)
Carleen Sikkema (Gooi- en Eemland)
Diete Swierstra (Gooi- en Eemland)
Sophie Witteveen (Amsterdam)
Ansa Baykus (Wageningen)
Jacqueline van Kalsbeek (Amsterdam)
Marjan Nieuwenhuis (Amsterdam)

   

Lijkt het je leuk aan de Denktank bij te dragen en mee te denken dan nodigen we je graag uit contact met ons op te nemen.
Stuur je mail naar: denktank@vvao.nl

 

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

Vacatures

Gezocht!

  • Vacature portefeuille Maatschappelijke relevantie hoofdbestuur. Meer informatie (pdf)
  • Vacature portefeuille Jongeren (Club33) hoofdbestuur Meer informatie (pdf)
  • Vacature leden voor de seniorencommissie
  • Vacature leden voor de jongerencommissie 

Op de hierboven genoemde vacatures in het hoofdbestuur kun je solliciteren.
Stuur je motivatiebrief met CV voor 1 oktober naar naar secretaris@vvao.nl.

Leden die interesse hebben voor een commissie kunnen contact opnemen via secretaris@vvao.nl

 

Terug naar inhoudsopgave

Tips van de redactie

Handig om te weten!

 

Je profiel updaten
Ben je verhuisd? Heb je een ander e-mailadres? Wil je die aardige vrouw die je bij een VVAO bijeenkomst ontmoet hebt even opzoeken in het ledenbestand? Zoek je vakgenoten? Van sommige leden is de informatie op de website niet compleet of niet bijgewerkt. Daardoor kunnen leden elkaar onderling niet bereiken, mis je informatie en een kans om een ander lid te helpen met je waardevolle kennis. 

Zo ga je te werk: 
Je kunt deze informatie eenvoudig zelf bijwerken. Dat doe je door in te loggen op de website en op Mijn VVAO (in de bovenste blauwe balk) te klikken. Je kunt vervolgens je profiel actualiseren (zoals e-mailadres en telefoonnummer), maar ook informatie verstrekken over je werk, interesses en nevenfuncties. En je abonneren op nieuwsbrieven van andere afdelingen.


Wachtwoord vergeten? 
Wil je inloggen in de VVAO website, maar weet je je wachtwoord niet meer? Klik dan onder de velden waar je inlogt op de zin “Klik hier om een nieuw wachtwoord in te stellen” (zie hieronder rood omkaderd). Je kunt dan een nieuw wachtwoord aanmaken. Bewaar je nieuwe wachtwoord goed. 

 

Lees verder

 

Terug naar inhoudsopgave

Agenda

Landelijke activiteiten

 

10 september
Regiodag VVAO ZuidWest: op weg in Kralingen

12 september
Prinsessendag

24 september 
Penningmeesters- en voorzittersoverleg (nadere informatie volgt)

6 oktober
Afdeling Breda: open bijeenkomst 'VrouwEnHart' met gastspreker cardioloog prof. dr. Angela Maas

12 november 
ELV (nadere informatie volgt)

19 november 
Women Economic Forum VVAO, Doubletree Hilton Hotel, Centraal Station Amsterdam

25 november 
Orange the World (nadere informatie volgt)

 

Landelijke werkgroepen

7 september 
Denktank

20 september
Leden die Politiek actief zijn

 

Terug naar inhoudsopgave

Met dank aan onze auteurs
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2022 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands