Bekijk deze e-mail in de browser
Augustus 2023
secretaris@vvao.nl

Van het bestuur

Voorwoord van de voorzitter

Het was leuk iedereen weer te zien bij de Algemene Ledenvergadering in juni. De zaal zat vol met afdelingsbestuursleden en ledenraadsvertegenwoordigers uit alle hoeken van ons land en er viel veel te bespreken. Na een levendige dialoog over de financiële stukken die penningmeester Xandra Dick doornam, gaf elk bestuurslid een update van haar portefeuille.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder lezen

 

Agenda

Zondag 17 september 2023
Landelijk Lustrum (105-jarig bestaan), Bibliotheek Neude, Utrecht

Zondag 15 oktober 2023
Intercultural decision-making, managing across cultures

Donderdag 19 oktober 2023
Best practice

 

 

Lustrum

Laura Bas

Laura Bas nieuwe spreker tijdens Lustrum
Door privéomstandigheden kan Elske Doets helaas ons lustrum niet verrijken met haar aanwezigheid. Wij hebben op haar voorspraak een gesprek gehad met Laura Bas en zijn erg enthousiast over haar.

Op haar 25e kaartte Laura het belang van jongerenparticipatie en gendergelijkheid aan met haar zelfgeschreven speech bij de Verenigde Naties. Daarnaast consulteerde ze voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken vanuit haar rol als Jongerenambassadeur voor Seksuele Rechten en Gendergelijkheid wereldwijd honderden jongeren. Deze inzichten en aanbevelingen nam ze mee als lid van de Nederlandse Delegatie bij de Verenigde Naties, waar ze namens Nederland mee onderhandelde en speechte voor wereldleiders.

De Verenigde Naties is niet het enige internationale podium wat Laura betrad. Ze sprak onder andere bij TEDxAmsterdamWomen, Microsoft, Unicef, Amref Flying Doctors, She Decides en was jurylid voor de uitreiking van de Mensenrechtentulp. Naast haar werk als Jongerenambassadeur startte ze in 2021 haar eigen project genaamd ‘Meer Gendergelijkheid op de Arbeidsmarkt’. Hiervoor werkte ze samen met Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius, met wie ze workshops gaf aan vrouwen over het dichten van de loonkloof. Haar maatschappelijke inzet werd bekroond met twee prijzen: De Nouri Talent Award en de Changemaker van Amsterdam Award. Laura wist daarnaast ook op andere plekken in de prijzen te vallen: in 2021 behaalde ze derde plek bij Miss World Nederland en in 2023 was ze één van de genomineerden van de ‘Woman of the Year Award’ van de Nederlands Britse Kamer van Koophandel.

Naast haar rol als Jongerenambassadeur en het behalen van haar Master in Culture, Organization & Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam besloot Laura haar kennis omtrent jongeren en gelijke kansen op de arbeidsmarkt verder uit te breiden. Zo deed ze samen met generatie-expert dr. Aart Bontekoning onderzoek naar Millennials, Gen Z & Werk en adviseerde ze verschillende organisaties over jongerenparticipatie. Daarnaast was ze ook een van de vier gezichten van het jongerenkanaal ‘What’s Next’ van AT5 en NH Nieuws.
 
Als aanvulling op haar werk als spreker en consultant is Laura op dit moment ook panellist bij BNR Nieuwsradio en zelfstandig podcast host.

Interessante links:

Ted Talk:
Speech bij de Verenigde Naties
Podcast

Sandra Roelofs

Geboren in 1968 woont ze nu precies de helft van haar leven in Georgië. Haar oudste zoon Eduard is 28 jaar geleden in Nederland geboren, de jongste, Nikoloz 17 jaar geleden in Georgië.

Haar eerste keuze was een talenstudie in Brussel: Frans en Duits, daarna deed ze als vertaalster werkervaring op in Brussel en werkte er ook als vrijwilligster voor het Rode Kruis. Ze wilde graag uitgezonden worden naar Afrika en als voorbereiding daartoe schreef ze zich in voor een mensenrechtencursus in Straatsburg, waar ze Mikheil Saakashvili leerde kennen. Ze volgde hem naar New York waar hij ging studeren en werkte er voor een Nederlands bedrijf en als vrijwilligster voor Unicef. In 1995 werd Eduard geboren en werd Mikheil parlementslid voor de partij van Eduard Shevardnadze. Hij klom op tot Minister van Justitie en leidde in 2003 de Rozenrevolutie waarna hij tot president verkozen werd. Sandra had ondertusen gewerkt voor het Nederlandse consulaat en het Internationale Rodekruiscomite en gaf Frans aan de universiteit van Tbilisi.
 

Verder lezen

 

Boeken en beelden

Uitverkochte zaal
De kaartjes voor het Lustrum zijn uitverkocht! We hebben een volle zaal en helaas moeten we nieuwe aanmelders teleurstellen, zij komen op een wachtlijst.
Sandra Roelofs is zich al aan het voorbereiden. Zij komt speciaal voor ons Lustrum over uit Georgië. Laura Bas is erg enthousiast en wil graag  haar kennis  met ons delen.

 

Verder lezen

 

Orange the World

Orange the World

Uit de onlangs gehouden inventarisatie blijkt dat ruim de helft van de afdelingen actief zullen deelnemen aan lokale Orange the World activiteiten. Andere afdelingen overwegen dit  nog, of hebben besloten om in 2024 mee te gaan doen. Ook afspraken over een activiteit voor de eigen afdeling samen met één of meer andere vrouwenclubs komen voor. Verder blijkt dat praktisch alle afdelingen de startdatum van Orange the World vermelden op hun website.


Op maandag 4 september zal om 20.00 uur een Zoombijeenkomst worden georganiseerd om onderling ervaringen en wetenswaardigheden uit te wisselen. Betrokken afdelingen krijgen binnenkort uitvoeriger bericht hierover.

 

Leny Gubbi
Waarnemend portefeuillehouder Maatschappelijke Betrokkenheid

Senioren

Be-longing

Beeldvorming over ouderen

De lange corona-periode heeft zijn sporen nagelaten in de samenleving. Er zijn nog steeds veel mensen die kampen met langdurige fysieke gevolgen. Meer dan ooit is er een stempel gedrukt op ouderen. De overheid gebruikte de term ‘kwetsbare’ ouderen, een beeld dat is blijven hangen.
 

Verder lezen

 

Maatschappelijke betrokkenhheid

Emancipatie (m/v) in een nieuw licht

Een verkenning op de uitdagingen en kansen rondom emancipatie en gelijkwaardigheid vanuit sociologisch perspectief.

Beste leden
Op 5 oktober houdt Breda haar jaarlijkse Oktoberlezing. Ook dit keer belooft het een inspirerende avond te worden. In het kader van het landelijke VVAO-jaarthema “Transitie” kozen we voor een lezing waarbij nadrukkelijk ook mannen worden uitgenodigd om anders te kijken naar gelijkwaardigheid: “Emancipatie (m/v) in een nieuw licht” door Mark M.A.C. van Ostaijen (1984).

Tijdens deze unieke interactieve bijeenkomst zal Mark van Ostaijen een beschouwing geven over de emancipatie van vrouwen waarbij verder wordt gegaan dan traditionele denkpatronen en vooroordelen. Mark zegt daarover: “denken via emancipatie maakt een permanente problematisering van vrouwen mogelijk, omdat het bestaat bij de gratie van ongelijkheid en afhankelijkheid”.

 

Verder lezen

 

Internationaal

Leonie in Den Haag: interview met Roelien Kamminga

Voor deze VVAO Post had Hoofdbestuurslid Leonie van den Tol op 26 juni 2023 een bijzonder interview met Tweede Kamerlid Roelien Kamminga. Ze spraken elkaar in de Tweede Kamer.

 

Powervrouw Roelien Kamminga:
‘Neem verantwoording en durf fouten te maken’

 

Roelien Kamminga is Tweede Kamerlid voor de VVD en ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Roelien werd in 1978 geboren in Groningen en groeide op in het plaatsje Zuidbroek, een dorp met ongeveer 3.500 inwoners gelegen in het midden van Groningen. Na haar studie Internationale Betrekkingen startte ze haar ambtelijke carrière bij de permanente vertegenwoordiging van de VN in Wenen en vervolgens bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hoogtepunten waren haar inzet als raadadviseur inlichtingen en veiligheid en als programmadirecteur Groningen Versterken en Perspectief, gerelateerd aan de gaswinningsproblematiek in Groningen. Roelien werd in 2021 gekozen en beëdigd als Tweede Kamerlid.

 

Verder lezen

 

Zustervereniging

De arbeidsmigratie van Brits-Indische vrouwen na afschaffing van de slavernij

Ons lid Simone Siemons, van de afdeling Amersfoort, bracht dit interessante boek bij de redactie onder de aandacht. Het thema van de totslaafgemaakten is momenteel in Nederland natuurlijk zeer actueel. De VVAO is een vereniging voor hoogopgeleide vrouwen van alle achtergronden. In dit kader besteden we ook aandacht aan de voorgeschiedenis en de strijd van deze vrouwen in Suriname, waar menigeen zich solidair mee voelt.

 

Verder lezen

 

Maatschappelijk

Vrouw en werkcultuur

Onderzoek Deloitte over vrouw en werkcultuur

Voor de derde keer publiceerde Deloitte een onderzoek getiteld Women@Work: A Global Outlook. Dit is een enquête onder 5.000 vrouwen in 10 landen. Een aantal interessante uitkomsten zijn de volgende:
Het aantal respondenten dat zich op zijn gemak voelt om te praten over geestelijke gezondheid op de werkvloer is behoorlijk afgenomen. Veel vrouwen voelen zich niet gesteund door hun werkgever en durven er niet over te praten als ze zich uitgeput voelen of tegen een burn-out aanzitten. Eén op de vijf vrouwen geeft aan gezondheidsproblemen te ervaren gerelateerd aan menstruatie of menopauze. Maar velen zeggen dat ze maar gewoon doorwerken.

Verder lezen

 

Jaarthema

 

 

 

JAARTHEMA

TRANSITIE

 

 

Agenda

Agenda Landelijke activiteiten

 

Zondag 17 september 2023
Landelijk Lustrum (105-jarig bestaan), Bibliotheek Neude, Utrecht

Dinsdag 26 september
Psychologie van Ongewenst Gedrag

Zondag 15 oktober 2023
Intercultural decision-making, managing across cultures

Donderdag 19 oktober 2023
Best practice

Zaterdag 11 november 2023
ELV

Zaterdag 18 november 2023
ALV NVR

Zondag 19 november 2023
Women Economic Forum
 

Zaterdag 25 november 2023
Orange the Wordl

Zondag 17 december 2023
Kerstuitje in Den Haag

Vacatures

Vacatures

 

  • Vacature leden voor de seniorencommissie
  • Vacature leden voor de jongerencommissie

Op de hierboven genoemde vacatures in het hoofdbestuur kun je solliciteren. Stuur je motivatiebrief met CV naar secretaris@vvao.nl.
Leden die interesse hebben voor een commissie kunnen contact opnemen via secretaris@vvao.nl.

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2023 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Moerbeilaan 8
1231 BM Loosdrecht
Netherlands