Bekijk deze e-mail in de browser
Utrecht, Mei 2022
utrecht@vvao.nl
Afdeling Utrecht

Uit het bestuur


Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam.

Beste vrouwen, leden van VVAO Utrecht,

De maand mei is altijd een bijzondere maand. Een maand waarin de natuur weer tot volle bloei komt, vrije dagen om van te genieten en erop uit te trekken, maar ook de maand van gedenken en vieren dat wij in vrijheid kunnen leven.

Vorige week was ik in Amsterdam en in de gelegenheid om het Nationaal Holocaust Namenmonument te bezoeken. Het maakte een diepe indruk op me, al dwalend in het labyrint van 4 Hebreeuwse letters die samen ‘In herinnering aan’ betekenen.  102.000 Namen van mensen die slachtoffer werden van de Holocaust, meer dan 75 jaar geleden, en door het ontwerp verbonden met het hier en nu. De stad Amsterdam met daarin de wapperende Oekraïense vlag weerspiegelt in het monument.

Ook Utrecht is een monument rijker. In april werd in het Zocherpark een monument voor verzetsheld Truus van Lier onthuld. “Het beeld is een blijvend eerbetoon aan Truus van Lier en alle vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzetten voor onze vrijheid”, zei wethouder Anke Klein. Het programma ‘Andere Tijden Special’ besteedde onlangs aandacht aan verzetsvrouwen zoals Truus van Lier. De uitzending kun je hier terug kijken.

De beperkingen van de coronapandemie hebben we voorlopig achter ons gelaten. VVAO Utrecht heeft komende tijd weer een paar activiteiten gepland waarvoor we je van harte uitnodigen. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

We zien je graag bij een van onderstaande afdelingsactiviteiten of in een van de kringen!

NB deze nieuwsbrief is via een nieuw mailprogramma verzonden aan alle leden van de VVAO Utrecht. Heb je opmerkingen, iets dat beter kan of copy voor de volgende editie en/of voor de agenda vanuit je kring? Mail dan naar utrecht@vvao.nl

namens het bestuur VVAO Utrecht,

Sandrina Sangers, voorzitter

 

Bedrijfsbezoek Difrax

Dinsdag 31 mei, 16.00-18.00 uur:

Themabijeenkomst Vrouwelijk Ondernemerschap bij Difrax, Rembrandtlaan 42, 3723 BK Bilthoven (naast NS station)

 

Op dinsdag 31 mei vindt het uitgestelde bedrijfsbezoek met rondleiding plaats. Wij zijn blij dat Vivienne van Eijkelenborg, directeur van Difrax en in 2016 zakenvrouw van het jaar, ons als VVAO kan ontvangen en haar visie op vrouwelijk leiderschap met ons wil delen.

Om 16.00 uur ben je welkom voor de ontvangst met koffie/thee, rondleiding en lezing. Je kunt je aanmelden bij Josine van Rijn: rijncmvan@gmail.com

Difrax is een Nederlands familiebedrijf. Al meer dan 50 jaar ontwerpen en maken we babyproducten voor baby’s en hun ouders.

De geschiedenis van Difrax begint in 1967, toen Dimphna en Frank van Eijkelenborg met hart en ziel een handelsonderneming in babyproducten startten vanuit hun huis in Bilthoven, Nederland. Het allereerste Difrax-product was een wattenstokje om de oortjes van baby’s mee schoon te maken, die Dimphna en Frank in hun keuken met de hand in kokers stopten en verkochten.

De merknaam Difrax was een samensmelting van de ‘Di’ van Dimphna, de ‘Fra’ van Frank en de ‘X’ van de (toen nog onbekende) opvolger.

Sinds 1999 staat de ‘X’ aan het roer van Difrax. ‘X’ is Vivienne, de dochter van Dimphna en Frank. Zij groeide op met het kantoor en magazijn van Difrax aan huis en werd na haar studietijd gegrepen door de mogelijkheden om betere en vooral ook mooiere babyproducten te ontwikkelen. Vivienne over die periode: ‘Ik begreep nooit waarom een goed product ook niet mooi kon zijn’.    

                                                                                                                               Onder Viviennes leiding ontwikkelde Difrax samen met een medisch panel een serie zeer innovatieve en vernieuwende babyproducten.

Naast het ontwikkelen van betere en mooiere producten heeft Vivienne nog een ander belangrijk doel voor ogen: het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap (zeker na haar benoeming als zakenvrouw van het jaar 2016) en het ondersteunen van gendergelijkheid in het algemeen. Dat is niet alleen belangrijk voor de vrouwen die nu carrière maken of aan de start staan van hun werkende leven, maar ook voor de meisjes die vandaag worden geboren!

VVAO leden en introducees zijn van harte welkom op dinsdag 31 mei. Vooraf even aanmelden bij bestuurslid Josine van Rijn (zie boven).

Zussenborrel en pre-ledenraad

Donderdag 9 juni: Zussenborrel en pre-ledenraad

 

Op 9 juni ben je weer van harte welkom bij restaurant Karaf, Korte Jansstraat in het centrum van Utrecht voor de zussenborrel. Iemand vroeg laatst waar de naam 'zussenborrel' vandaan kwam: een aantal jaren gelden hadden we als vaste stek voor de borrels restaurant Zussen, waar de naam naar verwijst, maar het is natuurlijk veel leuker om te zeggen dat we de borrels houden om de onderlinge relaties te verstevigen en 'gezusterlijk' in de VVAO bij elkaar te komen.

De zussenborrel op 9 juni (in een aparte ruimte bij Karaf) willen we benutten om een korte pre-ledenraad te houden en de ALV van de vereniging voor te bereiden. Deze vindt plaats op 18 juni in Utrecht bij Karel V. De preledenraad is de gelegenheid voor leden om hun mening te vormen en mee te geven aan de ledenraadsvertegenwoordigers. De afdeling Utrecht wordt vertegenwoordigd door Sandrina Sangers (namens het bestuur), en Let Stet of Netty van den Hoven (namens de leden).

De definitieve agenda is nog niet bekend, maar aan de orde zullen komen o.a.

  • benoeming nieuwe voorzitter, secretaris en penningmeester in het HB. De zittende bestuursleden treden af, zijn er kandidaten voor opvolging?
  • hoe om te gaan met afdelingen die geen nieuwe bestuursleden kunnen vinden?
  • hoe maken we de VVAO toekomstbestendig?

De stukken worden ca 6 weken voor de ALV door het HB ter beschikking gesteld. Dan is duidelijk wat er op de agenda staat.

Voor de preledenraad en de borrel kun je je opgeven bij onze nieuwe secretaris Trudie van de Kant. Zij zorgt dat je de stukken van de ALV toegestuurd krijgt (t.z.t. ook te downloaden via de website).

Inloop borrel: 17.00 uur

Pre-ledenraad: 17.30 - 18.15 uur

18.15 uur vervolg borrel en voor wie wil: samen eten (geef even door bij aanmelding).

Opera Trijn, Utrecht 900 jaar

Stadsopera Trijn

In juni 2022 trilt Utrecht op haar grondvesten met vier uitvoeringen van de nieuwe opera van Bob Zimmerman en Ruben van Gogh: Trijn.

In 1577 bestormde Trijn van Leemput met een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg, dat dienst deed als dwangburcht en gevangenis. De Spaanse bezetting van Utrecht was dan wel voorbij, maar het stadsbestuur weigerde het gehate kasteel af te breken. Trijn van Leemput kwam in verzet en met de pikhouweel in de hand bestormde ze met haar medestrijders de burcht. Met succes, wat leidde tot de sloop van de zogehate dwangburcht.

 

Het Klein Operakoor en het Utrechts Studentenorkest voeren dit actuele muziekspektakel uit in TivoliVredenburg.

De voorstellingen zijn op:

Zaterdag 18 juni 20.00 uur  
Zondag 19 juni 13.30 uur
Zondag 19 juni 20.00 uur

Als VVAO Utrecht zijn we van plan op zondag 19 juni om 13.30 uur met een aantal leden de voorstelling te bezoeken en na afloop samen wat te drinken.

Wil je erbij zijn? Je kunt zelf een kaartje kopen via de website van TivoliVredenburg: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/trijn-19-06-2022/

(Kies tickets voor 13.30 uur).

Laat je even weten als je er ook bent? Dan kijken we naar je uit....

Start historische leeskring

21 juni 2022 komt de (nieuwe) historische leeskring voor de eerste keer bij elkaar. Een keer in de twee maanden op de derde dinsdagavond van de maand vinden de bijeenkomsten plaats. De leden bespreken een historische roman of biografie. De nadruk ligt op het tijdsbeeld dat geschetst wordt. Leden zijn van harte welkom. Het eerste boek is al bekend:

Beschrijving: https://mcusercontent.com/8dedaa0b2f02a56e26a90bdbc/images/82a522be-c569-d65e-d723-0aa363ebd24d.jpg

  

 

 

 

 

 

 

Interesse?
Mail naar utrecht@vvao.nl  of neem contact op met Antoinette Krop.

 Uitnodiging VVAO Afdeling Gooi en Eemland

VVAO GOOI EN EEMLAND 75 JAAR

12 juni, Lustrumviering Gooi en Eemland

 

Zondag 12 juni 2022 viert de VVAO afdeling Gooi en Eemland haar 15e lustrum in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.

Je bent als lid van de afdeling Utrecht van harte welkom om deel te nemen!

Programma:

11.30 uur : Inschrijving en ontvangst met koffie

12.30 uur : Eerste spreker, Merel van Vroonhoven

13.30 uur : Pauze sandwich met drankje

14.00 uur : Tweede spreker, Virginia Yanquilevich

15.00 uur:  Korte pauze

15.15 uur : VR-game

16.30 uur : Borrel

17.15 uur : Early dinner (buffet)

19.00 uur : Einde lustrumviering.

AANMELDEN VOOR HET LUSTRUM

Schrijf je in, uiterlijk vóór 25 mei a.s., door overmaking van € 49,50 naar bankrekening: NL58 RABO 0109254961 t.n.v. VVAO afdeling Gooi en Eemland onder vermelding van: Lustrum VVAO G&E, met daarbij je naam, je afdeling en je e-mailadres.

Het overmaken van 49,50 is dus tevens je inschrijving.

In de laatste week van mei ontvangt iedereen per mail een bevestiging van deelname met alle benodigde nadere informatie.

Tot ziens bij Beeld en Geluid, wij zien er naar uit jullie in Hilversum te mogen begroeten.

Het lustrumteam G&E: Anneke Verdam, Carla van Looveren, Carola van der Schoot, Engeline van Rens en Karin Kupzok.

Agenda

Activiteiten VVAO Utrecht

 

17 mei: Kunstkring, 10.25 uur vertrek, Rijksmuseum van Oudheden, Domitianus, aanmelden bij Leny Gubbi

28 mei: Wandelkring, 13.00 uur, ntb. Keertje meewandelen? Opgeven bij Trudie
31 mei: Themabijeenkomst Vrouwelijk ondernemerschap, bedrijfsbezoek Difrax (Bilthoven), vanaf 16.00 uur. Opgeven bij Josine

09 juni: Zussenborrel met pre-ledenraad, vanaf 17.00 uur bij Karaf. Aanmelden bij Trudie
17 juni: Kunstkring, museum Gouda

18 juni: ALV landelijke VVAO in Utrecht

19 juni: gezamenlijk bezoek stadsopera Trijn, TivoliVredenburg, 13.30 uur

Safe the date: zaterdag 24 september Lustrum VVAO Utrecht - 90 jaar

Met dank aan onze auteurs
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2022 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Herengracht 237-A
1016 BH Amsterdam
Netherlands