Bekijk deze e-mail in de browser
Februari 2022
                      secretaris@vvao.nl

Onze VRIJHEID is Bijna terug


Bestuur

Gelukkig, gezond en een inspirerend 2022

Door Astrid van Heumen, Voorzitter Landelijk hoofdbestuur
VVAO, afdeling Amsterdam

Hoewel het nieuwe jaar alweer een maand oud is, voelt het alsof het sinds woensdag 26 januari jl. echt is begonnen. Na de laatste persconferentie van onze Minister President Mark Rutte en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers mogen we ons weer in vrijheid bewegen. Hoera! 

Uiteraard verstandig en met de nodige voorzorgsmaatregelen, maar we mogen weer onder elkaar zijn. Winkels, restaurants, musea en theaters zijn weer open. Het leven begint weer op gang te komen en daarmee ook de economie. Er is weer ruimte voor vertier en vermaak, we mogen weer lachen. We halen diep adem, rechten onze rug en zetten onze schouders er weer onder. We zullen doorgaan, we zullen doorgaan, doch weet u waar heen?

Event


Uitnodiging voor Internationale Vrouwendag op 6 maart 2022

De kracht van hormonen

Door Ivonne Schouten
VVAO, afdeling Amersfoort

Onze hormonen hebben invloed op ons gedrag. Iedereen kent dagen waarop we wat minder rationeel kunnen handelen. En nèt als je denkt dat je aan een bepaald patroon bent gewend, komt er weer een nieuwe levensfase met andere verrassingen. 6 maart 2022, Internationale Vrouwendag, staat deze editie in het teken van ‘De kracht van hormonen’.

Het seminar “De Kracht van

hormonen” vindt plaats op zondag 6 maart van 13.00-17.30 uur in n Huis van Eemnes (Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes ). Sprekers tijdens deze dag zijn bestsellerschrijfster Francine Oomen (‘key note’-spreker), dr Susanne Hooper van the Oxford Hormone Clinic (online) en een workshop van Saron Petronilia. Deelname staat open voor leden uit het hele land, maar voor de zaal in Eemnes krijgen leden van de organiserende afdelingen Amsterdam, Utrecht, Gooi- en Eemland en Amersfoort voorrang, dus wees er snel bij. Opgeven kan via Eventbrite. KLIK HIER

Column

AOW = vrijheid

Sinds vorige week ben ik AOW-gerechtigd, zoals dat zo mooi heet. Eerlijk gezegd meende ik dan ook meteen mijn AOW te krijgen, maar hoe vaak ik mijn bank-app ook opende, er gebeurde niets op dat vlak. Mijn pensioen zou ook ingaan, maar ook daarvan geen spoor van een betaling. Op de site van het pensioen stond waarom: er zijn betaaldagen. Ik moet dus wachten tot volgende week voordat ik wat krijg. Nou ja, het zal wel goedkomen. Ik word er wel blij van. Ik heb nu weer een vast inkomen. En nog wel tot mijn dood. Als zzp'er was ik de laatste twintig jaar gewend aan een wisselend inkomen. En hoewel ik me nooit echt zorgen hoefde te maken, is het toch onzeker. Een grote onzekerheid zit bijvoorbeeld in mijn gezondheid, als ik kanker zou krijgen is de kans groot dat ik een tijd niet kan werken. Daar was ik wel voor verzekerd, maar het wordt dan toch wat krap. Voordat ik zzp'er werd, was ik 17 jaar in loondienst. Toen had ik een salaris en rekende ik altijd uit wat mijn vaste lasten waren, hoeveel ik aan huishoudgeld nodig had en wat ik dan nog over had. Als bèta vind ik dat leuk om te doen. Ik betrap me erop dat ik dat nu weer van plan ben. Vreemd eigenlijk, want ik ga gewoon  door als coach, dus weet ik mijn inkomen niet. Afgezien van de AOW en het pensioen, en dus de financiële zekerheid die dat met zich meebrengt, verandert er niet zo veel. Zoals gezegd blijf ik gewoon doorwerken, waarom zou je stoppen met iets waar je gelukkig van wordt? En als zzp'er besluit ik zelf wanneer ik stop. Ik heb een collega die toen ze 80+ was nog steeds uitstekend functioneerde als loopbaancoach. Verder ben ik bezig aan een proefschrift over leiderschap en kwetsbaarheid. Gewoon als hobby. Maar ook daar ga ik gewoon mee door. Toen we ons bij de cursus 'Academic writing' voor moesten stellen reageerde de docent op mijn verhaal met: "Je bent de eerste die zegt dat een PhD je hobby is." Ik dacht: je gaat er nog wel meer krijgen. Want dat is wel erg fijn aan deze levensfase: omdat je inkomen gegarandeerd is, kun je doen en laten wat je wilt. Voor mij is dat werken en studeren, dus eigenlijk wat ik al deed voor mijn pensioen. Misschien moet ik, om deze vrijheid te vieren, eens een geranium kopen.

Door Joke Tacoma
VVAO, afdeling Rotterdam

Gezondheid

Hét medicijn van de toekomst:

Focus op gezonde voeding


Door Henriëtte van Norel, Secretaris Hoofdbestuur 
VVAO, Afdeling Amersfoort 

50,0% van alle Nederlandse mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder had in 2020 matig of ernstig overgewicht, aldus een recente publicatie van Volksgezondheidenzorg.info (website RIVM). Bij 13,9% van al deze mensen is zelfs sprake van ernstig overgewicht. 

Niet voor niets zorgen overgewicht en een ongezonde leefstijl jaarlijks voor een aanwas van maar liefst 40.000 nieuwe ziektegevallen in ons land en lichaam ernstig verstoord, waardoor het niet meer werkt. In dit artikel

een gesprek hierover met voedings- en natuurgeneeskundige Marja Hevel, Technisch Directeur bij One Pro.

 

Senioren

Cliëntondersteuning (deel 2)

 

Leny Gubbi, portefeuillehouder Senioren HB
Door VVAO, afdeling Utrecht
 

De vraag is gesteld waar je een onafhankelijke cliëntondersteuner kunt vinden. Dat kan bijvoorbeeld bij MEE. Een grote organisatie die zich inzet voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen meedoen. 

MEE zet zich in voor domein-overstijgende cliëntondersteuning met als doel verbreding van de cliëntondersteuning via de WLZ en betere borging van het recht op cliëntondersteuning via de WMO. Zie hiervoor ook de website www.regelhulp.nl. 

Daar is een overzicht opgenomen van organisaties voor cliëntondersteuning voor elke gemeente en zorgkantoor. Cliëntondersteuning is gratis.

 

 

Sociaal

Matellegen steunt naai- en brei-atelier

Door Saskia Voortman, Voorzitter Stichting MATellegen VVAO, Afdeling Utrecht 
 

Matellegen steunt de ontwikkeling van een modern naai- en brei-atelier voor alleenstaande moeders in Rwanda. Dit project, voorgedragen door de Stichting Melania, bevordert de economische

 

en maatschappelijke ontwikkeling van 30 jonge, alleenstaande  vrouwen in Nyamasheke in het zuidwesten van Rwanda, vlakbij het Kivumeer.

Deze vrouwen worden geschoold op het gebied van het vervaardigen en herstellen van kleding zoals schooluniformen, en het beheren van een eigen bedrijfje. De inkomsten die zij hiermee  verwerven komen mede ten goede aan hun kinderen, zodat die ook in staat zijn om naar school te gaan. De door MATellegen toegekende financiering voor dit project bedraagt € 3.370,-

Vacatures

Vacatures

 

•    Vacature JAC-leden

•    Vacature portefeuille jongeren hoofdbestuur

Aanmelden: secretaris@vvao.nl
 

Agenda

Landelijke events


5 februari 2022

Concert J.S. Bach in de Grote Zaal van Concertgebouw in Amsterdam

Aanvang: 20.15 uur

 

6 maart 2022 International Women’s Day

Plaats: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes

Aanvang: 13.00 tot 17.30 uur

Deelnamekosten: 25,00 p/p voor fysieke deelname, gratis voor online-deelname

Aanmelden: KLIK HIER.

 

18 juni 2022 ALV (nadere informatie volgt)

12 november 2022 ELV (nadere informatie volgt)

19 november 2022 Women Economic Forum (nadere informatie volgt)

Met dank aan onze auteurs
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2022 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Herengracht 237-A
1016 BH Amsterdam
Netherlands