Maandag 16 oktober is in Oegstgeest de lezing Met een cello door Siberië

In deze lezing zal René de Vries u meevoeren op zijn spannende speurtocht naar de wederwaardigheden van Lise Cristiani, een bijzondere vrouw uit de negentiende eeuw, en haar schitterende cello. Ter inleiding zal hij samen met Antoinette Goslings het Lied Ohne Worte, dat Mendelssohn voor Lise Cristiani componeerde, spelen. Antoinette gaf de aanzet tot deze speurtocht.

In 1845 hoort Felix Mendelssohn Lise Cristiani spelen. Ze is dan 17 jaar. Hij is zo van haar onder de indruk dat hij een Lied ohne Worte voor haar componeert. Lise speelt op een prachtige stradivariuscello. Zij is de eerste vrouw die in het openbaar als cellist optreedt. Een jaar daarvóór heeft ze haar debuut in Parijs gemaakt en kort daarna is ze internationaal doorgebroken in Wenen.

Het jaar daarop geeft ze met groot succes meer dan twintig concerten in Duitsland en Scandinavië. Daarna verdwijnt ze naar Siberië en gaat daar mét haar cello mee op een expeditie naar de Stille Oceaan. Na de zeer avontuurlijke expeditie keert ze al concerterend terug naar Moskou. Daar blijkt ze tuberculose te hebben. Als ze weer wat opgeknapt is, gaat ze met een bevriende pianist op tournee naar de Oekraïne. Vandaar reist ze alleen verder naar de Kaukasus. Daar overlijdt ze aan de cholera. Ze is dan pas 25 jaar…

René de Vries, een enthousiast amateur-cellist, ontdekt kort voor zijn pensioen de hoofdlijnen van het bovenstaande verhaal en besluit dat verder uit te zoeken en op te schrijven. Uiteindelijk reist hij, ruim anderhalve eeuw later, zijn heldin in Rusland achterna. Het adembenemende verslag van deze spannende zoektocht is neergelegd in zijn boek ‘Met een cello door Siberië’. In het boek, een deels geromantiseerde biografie, zijn afwisselend Lise en René aan het woord. De laatste hoofdstukken van het boek zijn gewijd aan zijn zoektocht naar de wederwaardigheden van de stadivariuscello van Lise Cristiani, die uiteindelijk weer terugkeert in zijn geboorteplaats Cremona.

Opgeven bij leiden@vvao.nl