In Nijmegen wordt door de Universiteit Twente, het Radboud UMC, KUKA en Siemens een robot ontwikkeld die tumoren van enkele millimeters kan detecteren en onder geleide van echografie en MRI zelfstandig biopten kan nemen.

 

Vroege detectie

Preventieve screening op borstkanker is gangbaar in Nederland, maar de diagnostiek heeft zijn beperkingen. Tumoren zijn in de regel een cm. in diameter of groter als ze gevonden worden. Mammografie is een vrij pijnlijk proces voor vrouwen. Als een tumor vermoed wordt, moet de vrouw naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Vroege detectie, het uitsluiten van interpersoonlijke variatie in het diagnoseproces, grotere klantvriendelijkheid en vooral nog vroegere detectie van tumoren, waardoor het behandelingsresultaat verbetert, zijn wenselijk. Want hoe kleiner de tumor bij diagnose is, hoe groter de kans dat de patiënt geen uitzaaiingen heeft.

 

Zelfstandige robot

Met de ontwikkelde robot kan dat allemaal. De robot maakt een echo van de borsten en een MRI en combineert de gegevens van beide diagnostische methoden. Daardoor kan zelfs bij jongere vrouwen, waar diagnostiek nu zo moeilijk is door de hoge densiteit van hun borstweefsel, een tumor vanaf enkele millimeters worden opgespoord. Geheel zelfstandig kan de robot daarna een biopt nemen, heel erg precies en onder geleide van echo en MRI, om vast te kunnen stellen of het over een maligne tumor gaat.

Maar…. En hier hebben we een ethisch probleem: willen we dat deze robot zo zelfstandig handelt? Robots hebben in de gezondheidszorg hun intrede gedaan en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Voor de patiënt zijn daar de spelletjes, de oefeningen, het bestrijden van eenzaamheid. Voor het medisch handelen is de Da Vinci Robot een voorbeeld: de robot die opereert en op afstand te besturen is.

 

Mammobiel voorgoed verleden tijd?

En dan nu dit project, waarbij de robot in een dag diagnostiek en biopt verzorgt. Het proces is daardoor sneller, er zijn minder false negatives door de combinatie van de echo en de MRI, de kosten zijn lager en het is veel aangenamer voor de patiënt. Tenminste als deze niet angstig is voor de robot die een biopt neemt. En hier komt de arts weer in beeld om desgewenst “de stopknop” in te kunnen drukken. Hoe lang duurt het nog voor de vrouwen van Nederland naar de mammarobot gaan en niet meer naar de mammobiel?