3 minuten lezen

 

Ook met voedsel met een deukje valt heerlijk te koken. Zeker in de horeca, als je een creatieve kok bent. In het Utrechtse Instock, in een klassieke villa, aten we originele gerechten en werden plezierig bediend. De formule achter dit restaurant, verspilling van voedsel tegen gaan, dragen de medewerkers actief uit.

 

Voedselverspilling op de kaart

Instock restaurants zetten de verspilling van voedsel op de kaart, door voedsel waar een vlekje op zit, bijvoorbeeld sla met een donker randje, een appel met een deukje, of een te klein uitgevallen vrucht, toch te gebruiken voor hun gerechten.

Overschotten van voedsel worden in onze maatschappij vaak vernietigd. Een derde van het voedsel zou zo worden verspild, terwijl dat prima bruikbaar is. In de horeca is dat 5%. Instock kookt met producten die anders weggegooid zouden worden gerechten die er mogen zijn. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn restaurants van deze keten.

 

Het idee ontstond toen Freke van Nimwegen als trainee werkte op de duurzaamheidsafdeling van Ahold. Met drie collega’s bedacht zij het idee een restaurant te beginnen met de overschotten uit de winkel. In 2014 wonnen zij hiermee ‘Het beste Idee van Young Ahold’.

De restaurants van Instock werken samen met verschillende winkels van Albert Hein. Ook andere leveranciers stellen restpartijen of onverkochte producten beschikbaar. In het in 2017 geopende Food Rescue Centre selecteren ze de bruikbare producten. Die komen op een website waar de restaurants en ander cateraars de producten kunnen bestellen.

 

Aan tafel

Wij aten bij Instock in Utrecht, Vleutenseweg 382. Het pand waarin dit restaurant gevestigd is, valt direct op doordat het statiger en klassieker is dan de omgeving waarin het staat: Lombok. Het interieur daarentegen is niet statig of klassiek, maar modern ingericht met houten vloeren, tafels en stoelen. Toch heeft het een bepaalde huiselijkheid.

De bediening is allervriendelijkst. Direct bij binnenkomst wordt gevraagd of we de Instock formule kennen en wanneer iemand aangeeft daar niet van op de hoogte te zijn, volgt meteen een enthousiaste uitleg over het  tegengaan van voedselverspilling. Enkele minuten later komt de bediening langs met een mandje met glazen en een fles prosecco, met de vraag of we een aperitief wensen.

 

 

Bijzondere bereidingswijze

De kaart biedt voldoende afwisseling, vooral te zien aan de manier van bereiden, zoals schuim in de amuse. We kiezen het viergangen menu. Zo krijgen we een goed idee van Instock’s kookkunst, is onze verwachting. Wachtend op de eerste gang wordt een amuse geserveerd: gazpacho met schuim van kruiden. Lekker, met een wat peperige nasmaak. Toch blijkt er geen peper in te zitten, de nasmaak en het gevoel komen van de korrelige structuur en de smaak van komijn.

Het voorgerecht is een stronkje witlof dat vier bereidingen heeft ondergaan en geserveerd wordt met geroosterde walnoten en rozijnen, een crème van kaas en het geheel is bestrooid met rode kool poeder. Dit laatste is ook weer zo’n bijzondere bereidingswijze van Instock. Daarna volgt een terrine van wortel, met gazpacho van rode kool en mosterdijs.

Dan een Oost Indisch haantje met enkele sauzen en wat frietjes. Het haantje oogt nog roze en het vlees valt zeker niet van het bot af. De ober vertelt dat dit door de bereiding van langzaam garen zo hoort te zijn. Het smaakte prima.

Bij de maaltijd drinken we Teroldego, een prettige Italiaanse rode wijn. Als toetje volgt een appelbeignet, met een flinterdun korstje van het “deeg” dat bij het bereiden van bier ontstaat. Bier dat bij Instock zelf gebrouwen wordt. Bijzonder en erg lekker. Tot besluit nog koffie.

 

Wat minder

Met de rekening komt een mindere verrassing: naast de toeslag voor de haantjes, wordt 16 euro berekend voor twee kleine bakjes frites en voor de decaf koffie 0,40 euro per kop extra. Overigens blijken deze toevoegingen wel op de menukaart te staan, dus we hadden het kunnen weten. Toch voelt het minder gastvrij dan we tot dat moment gevoeld hadden.

 

Moderne, persoonlijke formule

Bij de rekening zit een folder van Instock waarin Lotte en Lisa, die ons bedienden, persoonlijk schrijven dat ze het leuk vonden dat we er waren en hopen ons weer te zien. Als we binnen een week terug komen, kunnen we met de code die gegeven wordt, korting op het menu krijgen.

De formule van Instock past prima in deze tijd van meer bewustwording en duurzaamheid. Het geserveerde eten is creatief en lekker, met leuke nieuwe vondsten als rode kool poeder, schuim van groente en mosterdijs. De porties zijn niet groot, maar voldoende. Dat zal zeker te maken hebben met de anti-verspillingsfilosofie die aan dit restaurant ten grondslag ligt.

Misschien de andere Instock vestigingen ook maar eens uit proberen?

 

 

Lees meer over duurzaamheid