3 minuten lezen

De eieren zijn over datum, bloemkool is wat gelig, avocado bruin. Hoppa, het gaat de container in. Weet je dat we jaarlijks ongeveer 13% van ons eten weggooien? Dat is bijna 41 kilo voedsel per persoon per jaar. Kosten: ca. 145 euro per persoon. Veel eten wordt al weggegooid als het tegen het randje aan zit, er niet meer mooi uit ziet of omdat we niet weten wat we ermee moeten doen. In het kookboek Instock cooking doe je lekker veel ideeën op. Het leest bijna als een roman en je leert technieken waarvan je wellicht niet eens wist dat ze bestonden. En dat allemaal met eten dat je op voorraad hebt.

 

Ga om te beginnen eens je voorraadkast uitmesten om te zien wat je nog allemaal in huis hebt. Haal die vriezer eens leeg. Neus in je koelkast en trek die groentelades eens helemaal open. Tien tegen een dat je meer eetbare producten in huis hebt, dan je zou denken. Neeee, niet weggooien die restjes tomaten van de spaghettisaus van eergisteren. Pak het kookboek Instock cooking erbij en ontdek wat je nog allemaal kunt doen met deze spullen. Niet alleen bespaar je jezelf een hoop geld, je gaat ook nog eens verspilling tegen. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

 

In Stock = Op voorraad

In stock cooking is een initiatief van Bart, Merel, Selma en Freke die eind 2013 nog bij de grootste supermarkt van ons land werkten. Ze werden regelmatig geconfronteerd met het feit dat voedsel dat er niet zo mooi uit zag, gewoon werd weggegooid. Als je er goed over nadenkt, gooi je niet alleen het product weg, maar ook de energie, het water, de CO2 uitstoot en de landbouwgrond die zijn gebruikt om deze producten te telen of te produceren, transporteren en te verpakken. Zo ontstond het idee van een restaurant. Creatief koken met producten die normaal gesproken in de vuilnisbak belanden. Het was meteen een grote hit. Inmiddels zijn er restaurants in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. De volgende stap was het inspireren van de mensen thuis. Wat in een restaurant kan, kun jij natuurlijk ook. Ja, echt. In het kookboek staan alle technieken met tongstrelende recepten en mooie plaatjes, uitgebreid uitgelegd.

 

Heb een beetje lef

De twee belangrijkste ingrediënten van dit kookboek, zo lezen we, zijn: creativiteit en een gezonde dosis lef. Het boek daagt je uit om te experimenteren en je creativiteit de vrije hand te geven. Per hoofdstuk krijg je een duidelijke uitleg van de conserveringstechniek die wordt behandeld. Daarna komen de gerechten waarin deze door jou gemaakte producten worden verwerkt en toegepast. De recepten zijn gecomponeerd door chefkoks die overigens ook Masterclasses geven als je het eerst in het echt wilt leren, voordat je het ‘alleen’ aandurft.
Achtereenvolgens komen aan bod: inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. En het is ook nog eens superleuk om te ‘spelen’ met je voorraad. Je leert anders naar je voedsel kijken. Als je de technieken eenmaal onder de knie hebt, gaat er een wereld voor je open. Een bruine banaan zie je al voor je in een gezonde, gedroogde snack of romig ijs, die gerimpelde komkommer wordt een heerlijke pickle, het oude brood een jummie broodpudding.

 

Feitjes en weetjes

In het boek Instock Cooking leer je niet alleen interessante technieken om je voedsel mee te bewerken er staan ook een hoop interessante feiten en weetjes in. Zo kun je lezen hoe je een maaltijd opbouwt en nieuwe smaakcombinaties ontdekt. Je maaltijd opdelen in drie verschillende groepen kan bijvoorbeeld helpen. De groepen zijn: proteïne, koolhydraten en groente. Binnen deze groepen kun je alles met elkaar wisselen. Ben je gewend om ‘pastasaus’ te combineren met spaghetti? Probeer die saus eens over de aardappelen. Of gooi die worteltjes en uien eens niet door de stamppot maar meng het door de rijst. Geen tomaat in huis, vervang deze door paprika. Zo ontstaan verrassende combinaties, gewoon met dingen die je nog in huis hebt. Verder geven de auteurs ook tien tips tegen voedselverspilling. Deze tips zijn op te delen in drie R’s: reduce, re-use en recycle. Zoals een advies om verse producten op de juiste temperatuur te bewaren zodat ze langer meegaan.

 

Verder koken dan je neus lang is… 

Maar we gaan niet alles verklappen. Het boek is inmiddels al aan zijn derde druk toe, het is het waard om aan te schaffen. Wist je dat er voor Instock Cooking geen boom is omgekapt? De bladzijden en cover zijn namelijk gemaakt van steengruis. Zo haal je letterlijk en figuurlijk een boek van formaat in huis. Dit verrassende kookboek daagt je uit en nodigt uit tot creativiteit in de keuken. Ik zou zeggen: smakelijk eten, enne… niets meer zomaar weggooien!

 

Eens eten bij een Instock restaurant? Lees de recensie over Instock Utrecht.