3 minuten lezen

 

Soms heeft het wat voeten in de aarde om vanuit het oosten van het land naar het westen te reizen. Het zat Edith Wiethoff (tot voor kort voorzitter van de afdeling Zutphen/Achterhoek) niet mee op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Uiteindelijk arriveerde zij, ondanks een wisselstoring, net op tijd in Kinepolis Utrecht voor de vertoning van de film De Dirigent. Met deze film en een Meet & Talk met regisseur Maria Peters en actrice Christanne de Bruijn, vierden ruim 150 VVAO-leden Internationale Vrouwendag 2019. De organisatie was in handen van het hoofdbestuur van de VVAO in samenwerking met de afdeling Utrecht.

 

De Dirigent is een Nederlandse speelfilm uit 2018, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van pianist en dirigent Antonia Brico. Brico, gespeeld door Christanne de Bruijn, werd in 1902 in Rotterdam geboren als dochter van een ongehuwde tienermoeder en een Italiaanse pianist. Als kind emigreerde zij met haar adoptie-ouders naar de Verenigde Staten. Het was haar grote droom om dirigent te worden. Begin twintigste eeuw is dat bepaald niet sociaal geaccepteerd en Brico ondervond dan ook de nodige tegenwerking. Ze zette door en in 1930 debuteerde zij als dirigent van de Berliner Philharmoniker. Daarna leidde ze nog diverse andere belangrijke orkesten. In 1934 richtte ze in New York haar eigen orkest op: the Women’s Orchestra of New York, met Eleanor Roosevelt als beschermvrouw.

 

Antonia Brico dirigeert de Berliner Philharmoniker

Antonia Brico dirigeert de Berliner Philharmoniker in 1930 

 

Geen vrouwenfilm

In Nederland is/was Antonia Brico veel minder bekend. Tot deze film. Regisseur Maria Peters zag enkele jaren geleden een documentaire over Brico. Dat inspireerde haar tot het maken van De Dirigent. Het is volgens Peters geen specifieke vrouwenfilm. Immers Brico ondervond tijdens haar leven niet alleen tegenwerking van mannen, ook vrouwen keken vreemd aan tegen vrouwelijke dirigenten en musici, zo schrijft Brico in haar boeken. Iets wat VVAO-vrouwen overigens ook meemaken, aldus Edith Wiethoff: “Ik sprak een vrouw hier in de zaal die vertelde dat ook haar carrière was tegengewerkt, vooral door vrouwen!”

 

Regisseur Maria Peters (De Dirigent) en actrice Christanne de Bruijn met Astrid van Heumen (VVAO bestuur)

Astrid van Heumen (VVAO) in gesprek met Maria Peters (midden)

en Christanne de Bruijn (rechts)

 

Heldinnen

Het thema van Internationale Vrouwendag 2019 was Heldinnen. Volgens Wiethoff is Brico zo’n heldin: “In deze film zie je een vrouw die onder moeilijke omstandigheden haar ideaal verwezenlijkt. Ze kiest voor de muziek, ze kan niet anders en laat daarbij haar grote liefde lopen. Ze moet hard werken en daarbij tegen allerlei vooroordelen strijden, maar ze heeft het er voor over. Vooroordelen die niet alleen gebezigd worden door mannen maar ook door vrouwen. Maar het gaat hierbij voornamelijk om haar strijd voor háár toekomst.”

Wiethoff trekt een parallel met hedendaagse heldinnen. “Vrouwen die, met gevaar voor eigen leven, misstanden aan de kaak durven stellen; en dan vooral op het gebied van mensenrechten en vrouwenrechten. Ik denk aan Saudische vrouwen, vrouwelijke journalisten die vermoord worden om hun kritische bijdragen of meisjes en vrouwen die strijden tegen besnijdenis.”

De Dirigent laat met Brico een rolmodel zien die ook in deze tijd vrouwen kan inspireren. De film is nog te zien in diverse filmhuizen en te koop op dvd en blu-ray.

 

 

 

Meer lezen over heldinnen?

Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs van Alies Pegtel geeft een mooi inzicht in de wereld van gestudeerde vrouwen in de afgelopen honderd jaar. De dertien beschreven vrouwen zijn een geweldige inspiratiebron. Buitengewone vrouwen is verschenen ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de VVAO.