3 minuten lezen

 

Links van mijn computer ligt een klein, zilverkleurig boekje: ‘Duizend wegen naar geluk’ van David Baird. Heel soms, als ik inspiratie zoek of me verveel, dan blader ik het nog eens door. Veel dingen zijn nogal zweverig maar in andere uitspraken kan ik me wel vinden. Bijvoorbeeld: ‘Anderen de schuld geven van je eigen falen, maakt niet gelukkig. Neem verantwoording voor je eigen daden en gevoelens.’

Ik moet denken aan het interview dat ik een hele tijd terug had met een Amsterdams raadslid. Hij vertelde dat hij geloofde in de kennis, kunde en zelfontplooiing van het individu. Dat je bij tegenslag niet moest afgeven op je omgeving maar je juist moest afvragen hoe je het zelf beter had kunnen doen. Ik kan me daar wel in vinden. Als je alles wijt aan je omgeving, kom je geen steek verder. Je geeft als het ware je leven uit handen. Natuurlijk is het gemakkelijk om alles wat je geluk in de weg staat te wijten aan externe factoren. Als je anderen de schuld geeft, hoef je zelf niets meer te doen.

Gelukkig zijn heeft voor een groot deel te maken met je levensinstelling.‘Ik zie licht aan het eind van de tunnel’, zegt de optimist. ‘Waarschijnlijk een trein die recht op ons afkomt’, antwoordt de pessimist. Bij het opruimen van mijn boekenkast kwam ik een oude Readers Digest tegen. In een artikel over geluk, las ik dat iedereen meevallers kan afdwingen. De auteur, Richard Wiseman, voerde gedurende een periode van tien jaar gesprekken met vierhonderd mensen uit alle lagen van de bevolking. Hij ontdekte dat mensen ‘met geluk’, leven volgens een aantal basisprincipes: profiteren van meevallers, creëren van zogenaamde ‘self-fulfilling prophecies’ en een sterk relativeringsvermogen. Volgens Wiseman kun je leren om geluk te hebben, als je er maar voor open staat en positief omgaat met bijvoorbeeld tegenslag.

Psychologe Carol Rothwel bedacht een wiskundige formule voor geluk: P + (5E) + (3H). P staat voor “Personal traits”; zoals je kijk op het leven, E is “Existence needs”; zoals gezondheid, vrienden en H voor “Higher order needs” zoals je zelfbeeld of een gevoel voor humor.

Geluk schijnt zelfs ‘besmettelijk’ te zijn. Het kan van de ene partner op de andere partner worden overgebracht. Is dat het geheim van een succesvolle relatie? Zoek een gelukkig persoon en je wordt gelukkig?

Is geluk maakbaar? Ik weet het niet. Toegegeven, ik ben een aartsoptimist maar bepaalde factoren kun je niet beheersen. Je kiest er niet voor dat sommige (ellendige) dingen je gewoon overkomen. Na de dood van mijn moeder, was ik ervan overtuigd dat ik nooit meer blij kon zijn. Mijn allerbeste vriendin, waar ik altijd terecht kon als ik me ongelukkig voelde, was er niet meer. En toch kwam, heel voorzichtig, weer wat gevoel terug. Het gemis blijft, maar wat ik wel geloof is dat ik zelf bepaal hoe ik omga met de negatieve (en positieve) zaken in het leven en er dus meestentijds zelf voor kies wanneer ik me gelukkig voel. Zodat ik nu (weer) kan zeggen: Ik ben een gelukkig mens…

 

Lees meer over Geluk in MAAK! KENNIS

Gelukkige werknemers